ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έξι γυναίκες στην Κύπρο που κάνουν σπουδαία δουλειά στον τομέα του κρασιού

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μια ιδιοκτήτρια οινοποιείου, μια sommelier, μια εκπαιδεύτρια οίνου, μια ιδιοκτήτρια κάβας-delicatessen, μια ιδιοκτήτρια wine bar και μια οινολόγος, απαντούν στο WiZ τι σημαίνει το κρασί για τις ίδιες (και σε μερικές ακόμα -σχετικές με την ιδιότητά τους- ερωτήσεις).

 

Ρεβέκκα Αργυρίδου - Ιδιοκτήτρια Argyrides Winery

 

Το καλύτερο μάρκετινγκ για κάθε οινοποιείο στην Κύπρο είναι η έμφαση που δίνει στο να γίνει καλύτερο και πιο καινοτόμο στις διάφορες διαδικασίες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στην αγορά ότι αυτό το μικρό νησί φτιάχνει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν.

Τι είναι για σένα το κρασί;
Το κρασί για μένα είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής διαδικασίας που έχει τη δυναμική να συμπληρώνει ένα γεύμα, και μια διαδικασία που φέρνει τους ανθρώπους και τις εμπειρίες μαζί.

Ποια είναι η κυπριακή ποικιλία με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και τη μεγαλύτερη προοπτική;
Οι τρεις ισχυρότερες κυπριακές ποικιλίες, που προσωπικά θεωρώ ότι μπορούν να δώσουν κρασιά καλής ποιότητας με διεθνές ενδιαφέρον, είναι το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι και το Ξυνιστέρι.

Λέμε ότι το κυπριακό κρασί έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι παράμετροι που το αποδεικνύουν;
Από την εμπειρία μου, το γεγονός ότι η κατώτατη ηλικία των ντόπιων επισκεπτών στα οινοποιεία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια -από τα 35 χρόνια που ήταν παλαιότερα, σήμερα είναι στα 20-, είναι μια παράμετρος που φανερώνει ότι τα  νεανικά κοινά ενδιαφέρονται να έχουν μια συνεχή εκπαίδευση στο θέμα του κρασιού. Αυτό σημαίνει ότι τα οινοποιεία στην Κύπρο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα αξιοσέβαστο προφίλ σε σχέση με τα οινοποιεία στο εξωτερικό.

 

Κατερίνα Ψωμαδέλη, Sommelier στο Pralina Experience

Πίσω από ένα ποτήρι κρασί κρύβεται μια ιστορία, μια κουλτούρα, γενιές ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα κρύβεται η μαγεία της γης.

Τι είναι το κρασί για σένα;
Ένας διαφορετικός κόσμος, γεμάτος χρώματα, αρώματα, γεύσεις, ισορροπίες, εντάσεις και πολλή ανυπομονησία για το τι θα ανακαλύψω κάθε φορά μέσα σε ένα ποτήρι κρασί. Πίσω από ένα ποτήρι κρασί κρύβεται μια ιστορία, μια κουλτούρα, γενιές ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα κρύβεται η μαγεία της γης.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο σερβίρισμα ενός κρασιού;
Θα χρησιμοποιήσω μια φράση από τον Stephen Hawking η οποία λέει: Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης. Τα λάθη πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας, ο σωστός τρόπος αντιμετώπισής τους είναι αυτό που μας λείπει που πλέον υπάρχουν τόσες πηγές μόρφωσης που είναι κρίμα να μην χρησιμοποιούμε καμία από αυτές. Σίγουρα θέλω να είμαι ειλικρινής και να απαντήσω στο ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με παλαιότερα και είμαι αισιόδοξη ότι στο μέλλον θα είμαστε ακόμα καλύτεροι προσέχοντας λίγο παραπάνω τη θερμοκρασία σερβιρίσματος, τα κατάλληλα ποτήρια και το σωστό άνοιγμα της φιάλης…. για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με το σωστό συνδυασμό φαγητού αλλά και τη σωστή σειρά που πρέπει να πίνουμε το κάθε ένα ποτήρι κρασί.

Ποια/ποιος σε βοήθησε να κατακτήσεις αυτό τον υπέροχο κόσμο;
Πάντα πίσω από κάποιον που ασχολείται με το κρασί υπάρχει ένας καλός φίλος και δάσκαλος που τον ωθεί στον σωστό τρόπο μάθησης. Εγώ, για παράδειγμα, αν δεν είχα συναντήσει τον «δάσκαλό» μου, τον κ. Βάσο Μανώλη, δεν θα μπορούσα ίσως να καταλάβω πολλά από όσα ξέρω. Του είμαι ευγνώμων για όλη την κουλτούρα που μου έχει μεταφέρει, και για την πίεση που μου έχει βάλει για να μπορέσω να καταλάβω τον κόσμο του κρασιού.

 

Μαρία Θ. Μασούρα DipWSET, Εκπαιδεύτρια Οίνου

Όπως λέω πολύ συχνά, ποτέ δεν πίνουμε κρασί λυπημένοι γιατί δεν απολαμβάνουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Τι είναι το κρασί για εσένα;
Το κρασί είναι μια ωραία αφορμή για να συναντηθούν οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι και να περάσουν όμορφα. Είναι επίσης γεωγραφία, ιστορία και ανθρωπολογία μέσα σε ένα ποτήρι και ένας τρόπος να κατανοήσουμε την Αίσθηση του Τόπου αλλά και τους ανθρώπους που το φτιάχνουν.

Όλο και περισσότερο το καλό κρασί μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Τι βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση;
Μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι η οινική κουλτούρα της Κύπρου έχει κάνει άλματα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Διανύουμε μια συναρπαστική περίοδο, όπου τα τελευταία χρόνια, νέο αίμα από οινολόγους, αμπελουργούς, γεωπόνους, οινοχόους μέχρι θεωρητικούς του κρασιού, έχουν μπει δυναμικά στον κόσμο του κυπριακού κρασιού και βοηθούν στην ενίσχυση της οινικής κουλτούρας του τόπου μας. Επίσης η πρόσφατη επαναφορά ξεχασμένων κυπριακών ποικιλιών όπως το Γιαννούδι, η Πρωμάρα, το Σπούρτικο, η Βασίλισσα και η Μοροκανέλα αλλά και η περαιτέρω κατανόηση στο αμπέλι και οι πειραματισμοί στο οινοποιείο πιο γνωστών ποικιλιών όπως το Ξυνιστέρι, το Μαραθεύτικο και το Μαύρο, προκαλούν και προσκαλούν τους οινόφιλους να δοκιμάσουν αυτά τα κρασιά και να τα εξερευνήσουν.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου κυπριακές ποικιλίες και ποια η αγαπημένη δική σου συνθήκη για να απολαύσεις ένα κρασί;
Έχω μια αδυναμία στο Μαραθεύτικο, που για πολλά χρόνια ταλαιπωρήθηκε με κακές οινοποιήσεις, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η σωστή κατανόηση του χαρακτήρα του. Αγαπώ το χαρακτηριστικό άρωμα βιολέτας που βγάζει όταν καλλιεργείται με σεβασμό στο αμπέλι και αργότερα οινοποιείται και παλαιώνει με προσοχή και αγάπη. Όσο αφορά στις λευκές ποικιλίες, βρίσκω ότι η Πρωμάρα μπορεί να μας δώσει πολύ ενδιαφέρονται κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης. Σε σχέση με τη συνθήκη, χρειάζεται καλή ενέργεια! Όπως λέω πολύ συχνά, τόσο στους δικούς μου ανθρώπους, αλλά και σε μαθήματα και εκπαιδεύσεις που κάνω, ποτέ δεν πίνουμε κρασί λυπημένοι γιατί δεν απολαμβάνουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Instagram: maria_massoura

 

Μυρτώ Τοφαρίδου, Ιδιοκτήτρια Phiale Wines & Foods

Το κρασί είναι και στάση ζωής. Είναι στιγμές που μοιράζεσαι σε ένα τραπέζι με ένα καλό φαγητό και έχοντας καλή παρέα. Είναι για να το μοιράζεσαι και να γιορτάζεις τη ζωή μαζί με τους ανθρώπους σου!

Τι είναι για σένα το κρασί;
Το κρασί για εμένα είναι ένα ταξίδι. Ένα ατελείωτο ταξίδι μέσα στην ιστορία, τις χώρες στις γεύσεις του κόσμου ολόκληρου. Νομίζω στη δική μου περίπτωση ότι το κρασί επέλεξε εμένα και όχι το αντίθετο. Από μικρή λάτρευα να ταξιδεύω, να εξερευνώ και να ανακαλύπτω κάτι καινούριο. Ανέκαθεν μου άρεσε το καλό κρασί και το φαγητό, για αυτό και σε κάθε ταξίδι μου το έψαχνα πολύ σε ότι αφορά τα εστιατόρια και τους παραγωγούς που θα επισκεπτόμουνα. Την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κρασί την πήρα όταν αντιλήφθηκα ότι πολλά από τα κρασιά που μου άρεσαν δεν ήταν διαθέσιμα στην Κύπρο γιατί ήταν από μικρά οικογενειακά οινοποιεία. Έτσι ξεκίνησα από το 2016, αποκτώντας τα διπλώματα WSET 1, 2 και 3 και στη συνέχεια με τις πρώτες μου εισαγωγές. Μετά από σχεδόν 7 χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πορτφόλιο μικρών παραγωγών με «μεγάλα» κρασιά. Τα τελευταία επίσης 3 χρόνια επεκταθήκαμε και στην εισαγωγή τροφίμων delicatessen διατηρώντας πάντα την ίδια φιλοσοφία.

Με ποια κριτήρια επιλέγεται ένα κρασί για να μπει στο Phiale;
Καταρχάς, η επιλογή γίνεται μετά από μια μεγάλη έρευνα που αφορά τις τάσεις και το μέλλον του τομέα και στο πώς εξελίσσεται. Αυτό που συνήθως κάνουμε και είναι κάτι το οποίο τηρούμε από την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε είναι ότι μαζεύουμε δείγματα και κάνουμε τυφλή γευσιγνωσία σε ένα τραπέζι με την ομάδα μας, ένα οινοχόος και κάποιους πελάτες. Έτσι λαμβάνουμε μια  σφαιρική άποψη για κάθε κρασί από όλες τις πλευρές. Ακόμη και εάν δοκιμάσουμε ένα κρασί στο εξωτερικό πάντα λαμβάνουμε δείγματα για να μπορέσουμε να το ξαναδούμε και να το μελετήσουμε.

Ποια κυπριακά κρασιά είναι τα αγαπημένα σου; Ποιες ποικιλίες;
Εάν έχω να επιλέξω ποικιλίες, η Πρωμάρα (λευκή) και το Γιαννούδι (κόκκινη)  είναι οι αγαπημένες μου, ενώ αξίζουν μια θέση σημαντική στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τώρα σε ότι αφορά ένα συγκεκριμένο κρασί, το Γιαννούδι από το Βουνί Παναγιά, είναι ένα κρασί μεγάλου γαστρονομικού χαρακτήρα. Αν και το καλύτερο Ξυνιστέρι που δοκίμασα τελευταία μου έμεινε αξέχαστο, ήταν το Untitled από τις μικροοινοποιήσεις από το Βουνί Παναγιά.

 

Φοίβη Τσικκίνη, Ιδιοκτήτρια Volta Wine Bar

Τα κυπριακά κρασιά έχουν πάρει τα πάνω τους, γιατί στα οινοποιεία βλέπουμε πια νέους ανθρώπους.

Τι είναι το κρασί για εσένα;
Ένας ολόκληρος κόσμος προς εξερεύνηση. Είναι μαγεία κι ένας τρόπος να γνωρίσω, μέσα από ένα ποτήρι, περιοχές του κόσμου που δεν έχω ακόμη επισκεφθεί. Να καταλάβω τη γη της περιοχής, το κλίμα, τη φύση και την ιστορία της και ταυτόχρονα να μάθω την αλήθεια, την ψυχή και τον κόπο των ανθρώπων που το έφτιαξαν.

Με ποια κριτήρια επιλέγεται κάθε κρασί που μπαίνει στη λίστα του Volta;
Καταρχάς δοκιμάζοντάς το. Πολύ δύσκολα θα μπει κρασί στη λίστα μας που δεν έχουμε γευτεί πρώτα και να ξέρουμε πώς ανταποκρίνεται στα ποιοτικά μας κριτήρια. Πέρα από αυτό, γενικά τα κρασιά που επιλέγουμε πρέπει να ταιριάζουν στη φιλοσοφία του Volta. Δίνουμε έμφαση σε μικρούς παραγωγούς, ήπιους τρόπους οινοποίησης, γηγενείς ποικιλίες και κρασιά που αναδεικνύουν τον τόπο από τον οποίο προέρχονται. Επίσης, άκρως σημαντικός είναι ο άνθρωπος πίσω από το κρασί. Αποτελεί στόχο μας το να γνωρίζουμε τους παραγωγούς και να είμαστε σε διάλογο μαζί τους. Το κρασί ως προϊόν είναι το αποτύπωμα της προσωπικότητας του ανθρώπου που το φτιάχνει. Αν δεν μας κερδίσει ο οινοποιός, δύσκολα θα μας αρέσει και το κρασί του.

Οι κυπριακές ετικέτες έχουν πάρει τα πάνω τους ή έχουμε λάθος εντύπωση;
Τα κυπριακά κρασιά έχουν πάρει τα πάνω τους, γιατί στα οινοποιεία βλέπουμε πια νέους ανθρώπους. Ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, έχουν βιώματα στο εξωτερικό, έχουν όνειρα να προωθήσουν και να αναδείξουν το κυπριακό κρασί σε ξένες αγορές και φτιάχνουν προϊόντα σύμφωνα με αυτές τις βλέψεις και τα πρότυπα. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρόοδο παίζει κι ο Κύπριος καταναλωτής που πια έχει γίνει πιο επιλεκτικός και απαιτητικός.

 

Αφροδίτη Κωνσταντή - Οινολόγος στο Vasilikon Winery

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, τα οποία πέρα από τη φιλοξενία του κοινού συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάδοση γνώσης και δημιουργίας οινικής κουλτούρας.

Τι είναι για εσένα το κρασί;
Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, μέχρι την κατανάλωσή του εξελίσσεται. Το κρασί διηγείται μια ιστορία. Την ιστορία του τόπου, του αμπελώνα από όπου προήλθε, της ποικιλίας, του τρόπου παραγωγής του, του χαρακτήρα του οινοποιού του. Όταν ανοίγει μια φιάλη δημιουργούνται και άλλες ιστορίες. Οι ιστορίες που λέγονται για αυτό το κρασί, που λέγονται γύρω από αυτό το κρασί. Κοινωνικά και οικογενειακά βιώματα, προσωπικές στιγμές είτε όμορφες είτε δύσκολες. Η σύνδεση του με τη γη, την γεωγραφία, την παράδοση, την κουλτούρα, την φιλοσοφία, τα ήθη και έθιμα, την τέχνη, την Ιστορία το καθιστούν κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα αλκοολούχο ποτό. Είναι τρόπος ζωής.

Ο κόσμος σήμερα εκτιμά περισσότερο το καλό κρασί; Τι έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;
Ο κόσμος έχει πλέον στη διάθεσή του μια γκάμα από ποιοτικά κρασιά για να δοκιμάσει. Αυτό πιστεύω ότι έχει βοηθήσει αρκετά. Ταυτόχρονα, η γνώση είναι πιο προσβάσιμη είτε ψηφιακά ή κατά προτίμηση, από άτομα καταρτισμένα στον οινικό κόσμο, που μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή να καταλάβει καλύτερα το κρασί και να το εκτιμήσει. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, τα οποία πέρα από τη φιλοξενία του κοινού συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάδοση γνώσης και δημιουργίας οινικής κουλτούρας.

Ως οινολόγος, πόσο επενδύεις στις κυπριακές ποικιλίες;
Οι κυπριακές ποικιλίες σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας αλλά και του διεθνή οινικού κόσμου. Εκτός από τη μοναδικότητά τους, είναι οι ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες αποτελεσματικά στο κλίμα και στη γη μας. Επίσης, είναι αυτές που εκφράζουν την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την κουλτούρα και την ιστορία μας. Διαθέτουμε πλούτο από κυπριακές ποικιλίες και μέχρι τώρα δείχνουν το ενδιαφέρον και το δυναμικό τους. Είναι με αυτές που μπορούμε να μπούμε ως Κύπρος στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.