ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Fogo & Brasa: Nόστιμο βοδινό, περιορισμένο μπουφέ

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγραφεί τις εμπειρίες της.

Το Fogo & Brasa είναι το βραζιλιάνικο εστιατόριο της πρωτεύουσας που έγινε γνωστό όταν άνοιξε τις πύλες του το 2015, λόγω της σύνδεσής του με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Gustavo Manduca. Τρία χρόνια μετά και αφού ο Manduca αποχώρησε από την Κύπρο, ο συνέταιρός του και chef, Jeoffrey Hoffens με καταγωγή από τη Γουατεμάλα, συνεχίζει να λειτουργεί το εστιατόριο με διαφοροποιημένη προσέγγιση, προσδίδοντας μια πιο χαλαρή και καθημερινή διάθεση.

Η διακόσμηση παραμένει ίδια: ζεστοί γήινοι τόνοι με industrial πινελιές, εμβληματική μπάρα και εντυπωσιακή τοιχογραφία με σύμβολα της Βραζιλίας. Το καλοκαίρι, η δράση επικεντρώνεται στη δροσερή βεράντα με θέα τη Στασικράτους.
Το μενού περιλαμβάνει πιάτα σχάρας με κοτόπουλο, βοδινό (ribeye, picanha, strip loin, tenderloin), χοιρινά και αρνίσια παϊδάκια, ενώ υπάρχουν και επιλογές από θαλασσινά και πιάτα για χορτοφάγους. Πρόσφατες προσθήκες είναι τα premium cuts “Tomahawk” (φιλέτο ribeye με κόκκαλο, που ζυγίζει περίπου 1 κιλό) και “T-bone”. Τα κρέατα εισάγονται από Αυστραλία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Ιρλανδία. Στην τιμή των €28 προσφέρεται η “απεριόριστη εμπειρία rodizio”, με πρόσβαση σε μπουφέ με σαλάτες και ορεκτικά και 12 είδη κρεάτων που κόβονται από τη σούβλα κατευθείαν στο πιάτο. Αυτή ήταν και η δική μας επιλογή.

Από το μπουφέ με τις σαλάτες και τα ορεκτικά, ξεχώρισα τη βραζιλιάνικη πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, χυμό λάιμ, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι και τα παραδοσιακά μαύρα φασόλια (Brazilian Feijao). Γενικά όμως, βρήκα τις επιλογές περιορισμένες, ενώ θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση σε βραζιλιάνικα πιάτα. Ακολούθησε παρέλαση κρεάτων, για τα οποία ο καθένας μας μπορούσε να επιλέξει το ψήσιμο που προτιμούσε. Διαχρονικά αγαπημένο και αντικειμενικά συναρπαστικό κομμάτι είναι το picanha. Πρόκειται για το φιλέτο που βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος της ράχης του ζώου (“top sirloin cap”) και περιβάλλεται από στρώμα λίπους, το οποίο διαχέεται μέσα στο κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος και το κάνει τρυφερό και πεντανόστιμο. Εξίσου ενδιαφέρον κομμάτι είναι το cupim (προέρχεται από την καμπούρα του ζώου και θεωρείται κατώτερης ποιότητας κρέας), που ψήνεται στον φούρνο για 5 ώρες και ολοκληρώνεται στη σχάρα, αποκτώντας υφή που προσομοιάζει με αυτή του δικού μας κλέφτικου. Πολύ καλής ποιότητας το κόντρα φιλέτο, καλοψημένες οι φτερούγες και καρδιές κοτόπουλου, ενώ λιγότερο ενδιαφέρον είχαν τα χοιρινά κρέατα. Άξιος επίλογος της πανδαισίας ήταν ο ψητός ανανάς με ζάχαρη και κανέλα.

Καταλήγοντας, σε έμπειρους κρεατοφάγους θα συνιστούσα την επιλογή μεμονωμένων πιάτων που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως picanha, tenderloin, strip loin ή ribeye steak ή ακόμα και τα νεοεισερχόμενα tomahawk και T-bone. Η εμπειρία rodizio είναι καλύτερη για όσους θέλουν να κάνουν μια πρώτη αναγνωριστική πτήση.
Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 35 περίπου ετικέτες, με επικέντρωση στο κόκκινο. Χώρες προέλευσης είναι οι Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Χιλή και Αργεντινή με τιμές από €18 μέχρι €38 το μπουκάλι. Πολύ καλοφτιαγμένα και τα κοκτέιλ, ειδικά η caipirinha (€7), σε κλασική βερσιόν ή με passion fruit, αν προτιμάτε πιο ομαλές γεύσεις με λιγότερη οξύτητα.

Η εξυπηρέτηση ήταν καλή και χωρίς καθυστερήσεις, αν και θα προτιμούσα να δίνονταν περισσότερες πληροφορίες για τα κομμάτια την ώρα του σερβιρίσματος.
Πληρώσαμε €35 το άτομο με αλκοολούχα ποτά.

Βαθμολογία: 3,5/5

Για την συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο Λογαριασμός πληρώθηκε από την κα. Γεωργαλλά.