ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γνωρίζοντας τον αγροτουρισμό στην Τόχνη

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Όσο και αν μας αρέσει η ζωή μας στην πόλη, μερικές φορές είναι καλό να βγαίνουμε και να φεύγουμε μακριά από το καυσαέριο. Το τελευταίο weekend του Οκτώβρη αποφασίσαμε να το περάσουμε κάπως διαφορετικά. Μιας και ο αγαπημένος μου μήνας του χρόνου μάς αποχαιρετούσε για φέτος, προγραμματίσαμε μια κοντινή εξόρμηση στην όμορφη Τόχνη.

Ένα χωριό όμορφο, ήσυχο, με μια ρομαντική γοητεία που σε βοηθά να χαλαρώσεις και να περάσεις ευχάριστα. Ένα χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στη Λάρνακα και στη Λεμεσό και γειτνιάζει με τη Χοιροκοιτία. Επιλέξαμε την Τόχνη, πρώτον, γιατί είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού μας και, δεύτερον, επειδή αποτελεί τον τέλειο ειδυλλιακό προορισμό για αγροτουρισμό.

Η Τόχνη αποτελεί αγαπημένη επιλογή όλες τις εποχές του χρόνου, αφού έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες είτε το επισκεφθεί το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα. Κάτι που δεν ήξερα και ανακάλυψα κατά τη διαμονή μου στο χωριό είναι ότι προσελκύει αρκετούς Ευρωπαίους τουρίστες, πράγμα που με χαροποίησε.

Κλείσαμε, λοιπόν, δωμάτιο μέσω της ιστοσελίδας Cyprus Villages στο οίκημα Adamos apartments, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα αγροτουριστικών δωματίων που παρέχουν όλες τις ανέσεις σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Σε αυτή μας την εξόρμηση θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, όχι απλώς να επισκεφτούμε το χωριό, αλλά και να απολαύσουμε τις δραστηριότητες που προσφέρει.

Στο χωριό οργανώνονται πολλές δραστηριότητες όπως ποδηλασία στο χωριό, workshops για το πώς γίνεται το χαλούμι αλλά και το λάδι, γιόγκα στη φύση αλλά και επισκέψεις στα κοντινά μνημεία, όπως ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας.

Φτάνοντας το απόγευμα, κάναμε μια βόλτα στο χωριό και έπειτα το βράδυ χαλαρά επισκεφθήκαμε την ταβέρνα «Τόχνη» που βρίσκεται στο κατάλυμα. Πρόκειται για μια όμορφη ταβέρνα πάνω στον λόφο που προσφέρει κυπριακές γεύσεις και ακαταμάχητη θέα προς το χωριό.

Η επόμενη ημέρα μάς βρήκε να απολαμβάνουμε το πρωινό μας από τοπικά προϊόντα αλλά και τη θέα του χωριού πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες που θα κάναμε.

Οι δραστηριότητες αλλάζουν, γι’ αυτό καλύτερα πριν οργανώσετε την εκδρομή σας να μάθετε το πρόγραμμα. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν επίσκεψη σε ελαιοτριβείο, workshop για το πώς γίνονται τα χαλούμια και απογευματινή γιόγκα στο χωριό.

Ήταν μια μέρα γεμάτη που την απολαύσαμε στο έπακρο, αφού μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε και παράλληλα ξύπνησαν μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. Πήγαμε σε ελαιοτριβείο στην Καλαβασό, όπου μάθαμε όλη τη διαδικασία που χρειάζεται μέχρι το ελαιόλαδο να φτάσει στο τραπέζι μας. Παραμένοντας στην Καλαβασό, μάθαμε πώς γίνονται τα χαλούμια. Επιστρέφοντας στην Τόχνη, πήγαμε σε live cooking workshop, όπου παρακολουθήσαμε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πουρέκια αλλά και οι ραβιόλες.

Έπειτα, πριν από το μεσημεριανό μας γεύμα, ο έμπειρος σεφ από το ξενοδοχείο Amathus, Λευτέρης Χριστοδούλου, μας έδειξε πώς γίνονται οι γαρίδες σαγανάκι.

Το αγαπημένο μου σημείο της ημέρας ήταν μετά το γεύμα και η απογευματινή γιόγκα στο χωριό. Η εκγύμναση σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την ηρεμία του χωριού έδωσαν άλλο αέρα στην εκδρομή μας.

Μπορεί αρκετοί από εμάς να έχουμε επισκεφθεί πολλά χωριά της Κύπρου μας, μπορεί τα αγροτουριστικά καταλύματα να έχουν γίνει trend και να είναι ψηλά στη λίστα των «αποδράσεών» μας, ωστόσο θεωρώ ότι ένα μικρό ποσοστό απολαμβάνει αυτά που προσφέρει ο τόπος. Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια βιωματική μορφή τουρισμού στην ύπαιθρο που ελπίζω ότι φέτος, όπως ανακαλύπτουν οι ξένοι επισκέπτες τον κυπριακό αγροτουρισμό, έτσι κι εμείς θα ανακαλύψουμε τις ομορφιές και τις δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή μας: https://www.cyprusvillages.com.cy/