ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα

Η έκθεση «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας  και το σύνολο των εκδηλώσεων που συνόδεψαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κυπριακού κοινού ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση στη Λευκωσία στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συνοδευόμενη από διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικό οπερατικό δρώμενο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015. Διοργανώθηκαν με αφορμή τη σπάνια παρτιτούρα της όπερας με τίτλο «Die Königin von Cypern/La Reine de Chypre» (Η βασίλισσα της Κύπρου). Στο αίθριο του Μουσείου ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια άριες της όπερας σε σύνθεση του Fromental Halevy που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1841.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κριτικές της όπερας καθώς επίσης λεύκωμα με σκηνικά και κοστούμια της όπερας και άλλα σημαντικά εκθέματα από τις συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, όπως και από τις ιδιωτικές συλλογές των Μιχάλη Ζεϊμπέκη και Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 19 Νοεμβρίου ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, θα έχει την ευκαιρία  να παρακολουθήσει διάλεξη από την  καθηγήτρια Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, που μελέτησε την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου». Θα ακολουθήσει το οπερατικό δρώμενο με άριες από την όπερα «Η βασίλισσα της Κύπρου». Μετά από ένα περίπου χρόνο, οι άριες από τη  σπάνια παρτιτούρα του Halevy θα ακουστούν και πάλι, μέσα από τη φωνή της  Μαρίας Πoγιατζή-Φίνκ και τους μελωδικούς ήχους του πιάνου του καθηγ. Michael Schuetze. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση στην έκθεση από την Έφορο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Έλενα Ρίχτερ. Το ίδιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και στις 20 Νοεμβρίου 2016, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Όσοι τυχεροί θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη εκείνο το Σαββατοκυρίακο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αλλά και να δουν την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση. Επιπλέον το Μουσείο σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχουν φροντίσει, για όσους δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά το οπερατικό δρώμενο, να έχουν την ευκαιρία να το ακούσουν στις από το Πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, επίσημο χορηγό επικοινωνίας Κύπρου της έκθεσης. Οι ώρες μετάδοσης του οπερετικού δρώμενου θα ανακοινωθούν σύντομα.