ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η δουλειά ενός showman είναι να γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας και να εκρήγνυται στη σκηνή»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Σατιρίζει, χορεύει, τραγουδά, ενθουσιάζει πάντα το κοινό με τη σκηνική του παρουσία, τις ζηλευτές ερμηνείες του και το καυστικό του χιούμορ.

Ο χαρισματικός Τάκης Ζαχαράτος, ο showman με τα χίλια πρόσωπα, ο οποίος περνάει από τις μιμήσεις στο μιούζικαλ και από τις κινηματογραφικές επιτυχίες στα λαϊκά με μια απίστευτη ευκολία και άνεση, ταξιδεύει αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, με την παράσταση «Έλα μες στην αγκαλιά μου».

Ένας τίτλος (παράστασης) ο οποίος σημαίνει πολλά για τον ίδιο αλλά και για το κοινό του, έπειτα από το δύσκολο διάστημα που ζήσαμε όλοι τα δύο τελευταία χρόνια. Ο ίδιος πάντως φαντάζεται το φετινό καλοκαίρι -το ονειρεύεται κατ’ ακρίβεια- σαν επανεκκίνηση μιας νέας ζωής. «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι καταλάβαμε πού είναι η ουσία και εύχομαι αυτό το καλοκαίρι ο κόσμος να διασκεδάσει. Πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, εμείς οι καλλιτέχνες χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Ειδικά σε σχέση με την παράστασή του μάς καλεί να γίνουμε και πάλι παιδιά. «Μετά από αυτή τη σκοτεινιά, νομίζω ότι έχουμε ανάγκη μια εκδρομή τρίωρη, χρωματιστή, με φώτα χρωματιστά και μια παιδικότητα».

Έπειτα από τόσα χρόνια και τόσες παραστάσεις, τι απαντάτε στην ερώτηση «τι δουλειά κάνετε;»;
Η δουλειά ενός showman είναι να γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας, της πραγματικότητας που ζούμε και να εκρήγνυται στη σκηνή.

Το «showman» σάς αρέσει ή θεωρείτε πως κάποιος άλλος τίτλος θα προσδιόριζε καλύτερα αυτό που είστε ή αυτό που κάνετε;
Δεν μου αρέσει καμία ταμπέλα, κανένας τίτλος και κανένας προσδιορισμός. Μου αρέσει το όνομά μου. Δεν θα ήθελα να έχω καμία ιδιότητα, πέραν του ονόματός μου.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι, στο πλαίσιο μιας και μόνο παράστασης, ένας άνθρωπος να περνάει από τις μιμήσεις στο μιούζικαλ και από τις κινηματογραφικές επιτυχίες στα λαϊκά; Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να παρουσιάζεις εκατό διαφορετικά πρόσωπα πάνω στη σκηνή;
Το μόνο που χρειάζεται είναι πάθος, έρωτας και μεράκι. Και δόξα τω θεώ, ακόμα ζω ένα τεράστιο έρωτα με αυτό που κάνω, οπότε ζω και απολαμβάνω όλη αυτή την έκρηξη στη σκηνή των συναισθημάτων, των χρωμάτων, των εναλλαγών. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, βουτάς και δεν καταλαβαίνεις ούτε πόσο βαθιά είναι τα νερά ούτε αν έχει τρικυμία. Νοιώθεις τόσο ωραία, συνεχίζεις να κολυμπάς και κάνεις το καλύτερο που μπορείς, γιατί είσαι συντονισμένος με τη χαρά του να είσαι πάνω στη σκηνή και να δίνεις το καλύτερό σου, βλέποντας τα χαμόγελα και την ευχαρίστηση στον κόσμο.

Βασίλισσα Ελισάβετ, ζεύγος Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον, Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι πρωταγωνιστές από τον «Σασμό», είναι μερικές από τις προσθήκες στη νέα παράσταση. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε πάντα τους ήρωές σας;
Σίγουρα παίζει ρόλο η επικαιρότητα και κατά πόσο αυτή με κεντρίζει. Αλλά πάντα συμβαίνει κάτι μαγικό, αφού με έναν τρόπο αδιευκρίνιστο πάντα έρχονται αυτές/οί και με βρίσκουν. Για παράδειγμα θα έρθει κάποιος φίλος και θα μου πει «μην τολμήσεις και δεν κάνεις αυτό». Ή επίσης θα δω εγώ κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα το κάνω και ξαφνικά θα πω ήρθε η ώρα να συμβεί, να μπω σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά.

Ποιοι από το εγχώριο star system δεν θα μπορούσαν να λείψουν ποτέ από τη σκηνή στις παραστάσεις σας; Ποιους αγαπάτε σχεδόν εμμονικά;
Οι κλασσικές μου αξίες, τις οποίες έχετε αγαπήσει κι εσείς πάρα πολύ, είναι η Μαρινέλλα, η Αλίκη, η Μελίνα, η Άντζελα, ο Δημήτρης Μητροπάνος που είναι καινούργια μίμηση, η Αλέκα Κανελίδου επίσης, η Πάολα, ο Νίκος Βέρτης, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Φουρέιρα, ο Γιώργος Σαμπάνης, η Νατάσα Μποφίλιου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Νομίζω ότι γίνεται ένα πάντρεμα του χθες και του τώρα και αυτό είναι πάρα πολύ μαγικό. Επιπλέον, γίνονται και απρόσμενα ντουέτα που κανείς δεν περιμένει ότι θα γίνουν. Αυτί είναι η μαγεία, ο συνδυασμός των κλασσικών με τα καινούργια, που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και το κοινό.

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από το «Έλα μες στην αγκαλιά μου», το οποίο έχει επιλεγεί ως τίτλος για την παράσταση που παρουσιάζετε αυτό το καλοκαίρι;
Ο τίτλος σηματοδοτεί τη σύνδεση με όλο αυτό που συνέβη και τον εγκλεισμό που ζήσαμε σαν εντειχισμένες ντουλάπες, κουζίνες και ψυγεία όλο αυτό το διάστημα. Όλο αυτό μάς δημιούργησε την ανάγκη να ξανασυνδεθούμε, να ξαναγαπηθούμε και να ξανακοιταχτούμε στα μάτια, να τραγουδήσουμε, να γελάσουμε, να κάνουμε παρέα, να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις και τις αξίες μας. Πιστεύω πως όλα πρέπει να ξεκινάνε από την αγάπη και την από καρδιάς σύνδεση. Έτσι λοιπόν το «Έλα μες στην αγκαλιά μου» είναι ένα κάλεσμα για ουσιαστική σύνδεση, για αγάπη, για χαρά, για την αρχή της γιορτής και της επανασύνδεσης με τον εαυτό μας, με την αγκαλιά τη δική μας, που θα τη μοιράζουμε και στους άλλους. Οπότε, είναι μία γιορτή αγκαλιάς, χαμόγελου, γιορτής, κεφιού και διασκέδασης.

Ποιο είναι το κυρίαρχο αίσθημά σας, κάθε φορά, με το πέρας μιας παράστασης;
Πάντα έχω το αίσθημα της ευθύνης και την αγωνία ο κόσμος που έχει έρθει και μου έχει κάνει αυτή την τιμή να έχει ντυθεί, να έχει πάρει το αυτοκίνητό του, να έχει κλείσει τα εισιτήριά του και -μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε- να έρθει να καθίσει δυόμιση ώρες για να παρακολουθήσει κάτι. Η αγωνία μου είναι φεύγοντας ο κόσμος να έχει πάρει κάτι, να νιώσει την αγάπη μου, να είναι γεμάτος από αυτό που έχω δώσει, να έχω προσφέρει το καλύτερο που μπορώ. Και όταν συμβεί και το εισπράττω, αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα, είναι ευλογία. Είναι ο λόγος που υπάρχω και που κάνω αυτό που κάνω.

Μετά από τη δυσκολία που όλοι περάσαμε, πώς φαντάζεστε το φετινό καλοκαίρι; Το δικό σας καλοκαίρι; Πώς το ονειρεύεστε;
Το ονειρεύομαι σαν επανεκκίνηση μιας νέας ζωής. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι καταλάβαμε πού είναι η ουσία και εύχομαι αυτό το καλοκαίρι ο κόσμος να διασκεδάσει. Πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, εμείς οι καλλιτέχνες χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μετά από αυτή τη σκοτεινιά νομίζω ότι έχουμε ανάγκη μια εκδρομή τρίωρη, χρωματιστή, με φώτα χρωματιστά και μια παιδικότητα. Να ξαναγίνουμε παιδιά και να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί.

Τι σας έλειψε περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια;
Μου έλειψαν οι φίλοι μου και οι ωραίες κουβέντες που κάναμε κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και όχι μέσα από video call, μου έλειψε η ζεστασιά με τους συνοδοιπόρους μου, η δημιουργικότητα, το μοίρασμα τη χαράς αλλά και της στεναχώριας…

Η διαδικασία της συγγραφής του βιβλίου πώς λειτούργησε;
Γράφοντας το βιβλίο μου, το «Πάστα Σεράνο», αυτό ήταν κάτι που με βοήθησε να βγω από όλο αυτό και να μπω σε έναν δικό μου κόσμο, για να δημιουργήσω. Την ώρα της παύσης από όλα, αυτό ήταν για μένα μεγάλη ψυχοθεραπεία και βάλσαμο.

Από την πρώτη νεότητά σας σάς λείπει κάτι; Αναπολείτε πράγματα;
Δεν νομίζω ότι αναπολώ κάτι από τα παλιά, αφού ζω πάρα πολύ στο παρόν και σπάνια πηγαίνω πίσω ή με ενδιαφέρει το παρελθόν. Νομίζω κιόλας ότι τώρα είμαι σε μια αρμονία με το μέσα και με το έξω μου, οπότε για μένα αυτή η στιγμή είναι εξαιρετική. Πιστεύω πως ο άνθρωπος δεν είναι ευχαριστημένος όταν φεύγει από το παρόν και πηγαίνει είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, αφού αυτομαστιγώνεται, αγχώνεται ή φοβάται. Έχω επιλέξει να είμαι στο παρόν και το απολαμβάνω, ενώ όταν πιάνω το μυαλό μου να πηγαίνει μπρος ή πίσω, το επαναφέρω στο τώρα, αφού αυτό είναι το πιο αληθινό και το ωραιότερο δώρο που μπορεί να έχει κανείς.

Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική περίοδο στη ζωή σας;
Οι ζωές των ανθρώπων έχουν πάρα πολλές δοκιμασίες και πολλά πάνω-κάτω, δεξιά κι αριστερά. Πάνω, κάτω και πλαγίως, έλεγε και ο Μιχάλης Κακογιάνης στην ταινία του. Δεν θεωρώ κάτι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό, θεωρώ σημαντικό το τώρα, το παρόν. Εξάλλου, η σημαντικότητα για μένα, στη φάση που είμαι τώρα, αφορά στο να αντλώ τη σημαντικότητά μου από απλά, καθημερινά πράγματα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χαίρεσαι κάθε στιγμή.

 

Info

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022,
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου, 21.00
Ευάγγελου Φλωράκη 1 Δάλι, Λευκωσία
Εισιτήρια από €30
Προπώληση soldoutticketbox

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022
Δημοτικό Κηποθέατρο, 21.00
Λόρδου Βύρωνα. Λεμεσός
Εισιτήρια από €30
Προπώληση tickethour

Με την στήριξη του ALPHA Κύπρου
Χορηγός Επικoινωνίας LOVE FM 100,7
Διοργάνωση Chandal Entertainment LTD
Επίσημος Αερομεταφορέας Cyprus Airways
Επίσημος Xορηγός Μετακίνησης Pilakoutas Group| Renault