ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Ίζα και ο Πάνος έφεραν αέρα Μητροπόλεως στην Λευκωσία

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

O Πάνος είναι εξπέρ στα κρασιά και η Ίζα είναι εξπέρ στα φαγητά. Τα τελευταία 16 χρόνια δουλεύουν μαζί. Το πάθος και η αγάπη τους για την γαστρονομία «γέννησαν» πριν από 9 χρόνια ένα εστιατόριο στην Αθήνα στην οδό Μητροπόλεως, το Vintage. Η φιλοσοφία του και η χάρη του, πριν δυο χρόνια, έφτασαν και σε ένα όμορφο αρχοντικό στην οδό Ερμού στην Παλιά Πόλη της Λευκωσίας. Εκεί γεννήθηκε το δίδυμο αδερφάκι του το οποίο έχει και ακριβώς την ίδια ονομασία.

Στο Vintage η μεσογειακή κουζίνα πρωτοστατεί και με κάποιες ανατολίτικες πινελιές παίρνει άλλη διάσταση. Η Ίζα βάζει όλη της την μαεστρία σε ένα μενού το οποίο κάθε εβδομάδα αναδιαμορφώνεται και προσαρμόζεται αρμονικά και ισορροπημένα στην εποχικότητα των προϊόντων. Με πάνω από 250 διαφορετικά κρασιά by the glass, στο Vintage το κρασί έχει τον πρώτο λόγο και το φαγητό έρχεται να «κουμπώσει» πάνω του συνοδεύοντας το διακριτικά, αναδεικνύοντας μεθοδικά την γεύση του.

Ο Πάνος Κυριαζής είναι σομελιέ. «Έχουμε κρασί και όταν δημιουργούμε ένα πιάτο φροντίζουμε το pairing να αναδεικνύει την γεύση του. Τα platters που σερβίρουμε είναι απλά starters. Όλα τα τυριά είναι ποιοτικά, χειροποίητα και προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως υπάρχει λίστα κρασιών υπάρχει και λίστα για τα τυριά.» υποστηρίζει ο Πάνος.

Η Ίζα Κυριαζή είναι σεφ και επιμελείται το φαγητό και των δυο εστιατορίων. « Είμαι στον χώρο της γαστρονομίας 16 χρόνια. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και έχεις πάθος δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα περνάνε τα χρόνια και πάντα αισθάνεσαι δημιουργικός. Μονίμως είμαστε σε εγρήγορση, έχουμε συνεχώς κάτι καινούργιο στο μυαλό μας. Ο συνδυασμός μας είναι ιδανικός, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, εγώ αναλαμβάνω τα πάντα που έχουν να κάνουν για την κουζίνα και ο Πάνος για κρασιά. Χρησιμοποιούμε κυρίως τοπικά προϊόντα, φυσικά απλά και πεντανόστιμα. Η διαφορετικότητα μας έγκειται στο ότι ενώ η βάση μας είναι η μεσογειακή κουζίνα, δίνουμε μικρές, ανεπαίσθητες πινελιές ανατολής οι οποίες την απογειώνουν. Για παράδειγμα σερβίρουμε παφίτικη πίτα και βάζουμε Ζaatar. Το Zaatar προέρχεται από την αραβική κουζίνα και είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που όταν ενωθεί με την πίτα δημιουργεί μια μοναδική γεύση. Επίσης φτιάχνουμε carpaccio ελαφιού, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφορετικό. Το συνοδεύουμε με σάλτσα σόγια με τζίντζερ και πορτοκάλι. Μας αρέσει αυτός ο συνδυασμός. Πάντα όλα φτιάχνονται στην κουζίνα μας. Δεν χρησιμοποιούμε σάλτσες, ενισχυτικά και έτοιμα μείγματα μπαχαρικών. Είναι απαράβατος κανόνας μας.» δηλώνει η Ίζα.

«Το μενού μας προσαρμόζεται με τις εποχές. Ας πούμε αυτή την εβδομάδα έχουμε ζυμαρικά στριφτάρια από την Καστοριά γραβιέρα Κρήτης και μάγουλα μοσχαρίσια. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε κουνέλι με κολοκάσι λευκό κρασί και πουργούρι. Εκατό τοις εκατό κυπριακό πεντανόστιμο απλό πιάτο. Κάθε πιάτο έχει κάτι αυθεντικό και λιτό ενώ παραλληλα φροντίζουμε να είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό . 

Ένα άλλο πιάτο που θα εντάξουμε στο μενού σε λίγο καιρό ονομάζεται Μολοχία. Η Μολοχία είναι ένα νόστιμο κυρίως πιάτο που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, άγνωστη στην Ευρώπη, γνωστή μόνο στους Έλληνες της Αιγύπτου. Είναι φτιαγμένο με διάφορα βότανα. Το πιάτο που δημιουργούμε θα είναι αρνί σιγοψημένο για ώρες με Μολοχία. Ίσως να είμαστε το μοναδικό μαγαζί που σερβίρει Μολοχία. Πάντα κάνουμε πιάτα με ντόπια προϊόντα, αλλά δημιουργικά.» Συμπληρώνει ο Πάνος.

Το Vintage τα τελευταία δυο χρόνια αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και άκρως ποιοτική προσθήκη στην γαστρονομική σκηνή της Παλιάς Πόλης. Βρίσκεται σε έναν ειδυλλιακό χώρο με έντονο το στοιχείο του πράσινου, προσεγμένες διακοσμητικές πινελιές και είναι σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Μια επίσκεψη στο Vintage αποτελεί μια όμορφη γαστρονομική εμπειρία που σίγουρα θα θέλετε να επαναλάβετε.

Vintage Ερμού 285, Λευκωσία  Tηλ. 22333005

Facebook Vintage Wine Bar & Bistro 
Instagram Vintage Wine Bistro 

Φωτογραφίες: Ντέμης Σιρανίδης