ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Λυσός είναι η λύση

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Tης Αφροδίτης Δερματά

Καρναβάλια, μουσικές, χοροί, γέλια, ποτά, διασκέδαση, μεθύσια αλλά εσύ αποζητάς λίγη σιωπή. Δεν θες ένταση, δεν θες κόσμο ούτε φασαρία. Θες μυρωδιά από θυμάρι, σάπια παράθυρα κρεμασμένα σε μισογκρεμισμένα σπίτια, μικρά σοκάκια, άσπρες αμυγδαλιές, χρωματιστές αυλές, ήσυχους ανθρώπους, πράσινο και μπλε και όλο αυτό το θες τυλιγμένο σε μια γλυκιά ησυχία, γεμάτη μυρωδιές άνοιξης.  Είναι, λοιπόν, μερικά χωριουδάκια στην Πάφο που είναι έτοιμα να προσφέρουν απλόχερα όλα αυτά που ζητάς και -το σημαντικότερο… σιωπηλά.

Ένα απ’ αυτά είναι και η Λυσός. Βρίσκεται 36 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου. Τοποθετημένη στην πλαγιά ενός βουνού, πανοραμική και αξιοπρεπής στέκεται εκεί έτοιμη να γίνει το καταφύγιό σου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία της θυμίζει κάτι από Ελλάδα μιας και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στους αρχαίους ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, τους οποίους μετέφεραν στην Κύπρο έποικοι. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, όπου ανευρέθηκαν τάφοι λαξευμένοι με πέτρα και γεωμετρικά αγγεία.

Μικρά προσεγμένα καταλύματα είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν ενώ το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κάθε μπαλκόνι τους, βλέπει στον ορίζοντα στο σημείο ακριβώς που ενώνεται ο ουρανός με τη θάλασσα. Αφού, λοιπόν, φτάσεις και τακτοποιηθείς, παίρνεις φωτογραφική μηχανή και τριγυρνάς στο χωριό απαθανατίζοντας την φύση η οποία αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της. Χρώματα, αρώματα και ήχοι του χωριού σε αγκαλιάζουν και σε «καθαρίζουν» από την ένταση της πόλης. Άφησε τα σοκάκια να σε τριγυρίσουν σε κάθε γωνιά του χωριού, εξερεύνησέ το από άκρη σε άκρη, φωτογράφισε τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια και κάνε με τη φαντασία σου ένα ταξίδι στο παρελθόν, τότε που ήταν γεμάτα ζωή. Χαιρέτα τις γιαγιάδες και τους παππούδες που συναντάς στον δρόμο σου· είναι γλυκύτατοι, φιλόξενοι και χαρίζουν απλόχερα χαμόγελα και θετική ενέργεια. Να σού πω ότι, τριγυρνώντας στο χωριό, κάποια στιγμή ο δρόμος θα σε βγάλει και στην εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσελεούσας η οποία κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα· αφέσου στη μορφή της με δέος και ευλάβεια.

Η εξοχή θα σού ανοίξει την όρεξη και το μικρό καφενείο-εστιατόριο «Ταβέρνα Λυσός» (99876916) στο κέντρο του χωριού θα φροντίσει να αναπληρωθει η χαμένη σου ενέργεια ετοιμάζοντάς σου νόστιμους κυπριακούς μεζέδες, σουβλάκια, σεφταλιές και είδη σχάρας. Της άλλης μέρας το πρωί θα σε βρει στο καφενείο της Μάρως όπου θα απολαύσεις μυρωδάτο κυπριακό καφέ συνοδευμένο με φρέσκα σπιτικά πεντανόστιμα εδέσματα, σπιτικές μαρμελάδες, φρέσκα αβγά, ντόπιο χαλούμι και φρεσκοζυμωμένο ψωμί.

Αφού, λοιπόν, πάρεις εικόνες, χρώματα, αρώματα, γεύσεις και την σιωπή που δικαιούσαι, αποχαιρέτησε την πανέμορφη Λυσό: κλείδωσέ την στο μυαλό σου, πάρε μια βαθιά γεμάτη οξυγόνο και άνοιξη ανάσα και ετοιμάσου να κλείσεις το μάτι στην εβδομάδα που έρχεται με άγριες διαθέσεις.  Η Λυσός τελικά…έδωσε τη λύση.

Πού μπορείς να μείνεις
-Ξενώνας Μαρμαράς 26 221216
-Ιthaki House 99496071
-Demetriou Paradisos Hills 99496071