ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Παλαιά Πινέζα και οι πιο τρελές νυχτερινές της ιστορίες

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Η Παλάιά Πινέζα είναι ένα μαγαζί σύμβολο για την παλιά πόλη. Ατμοσφαιρικό, εναλλακτικό και με προσωπικότητα θεωρείται από εκείνα τα στέκια που η παρουσία του, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στον χαρακτήρα της περιοχής. Ένα σεπτεμβριάτικο απόγευμα, καθώς ο ήλιος άρχισε να κρύβεται πίσω από τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί κτίρια της Παλιάς Λευκωσίας, κάτσαμε με τον Αντρέα στο μπαρ και με φόντο λάτιν μουσική μου ξετύλιξε την ιστορία της Παλαιάς Πινέζας και τις πιο ευτράπελες στιγμές που ζήσει στα χρόνια της λειτουργίας της.

Το μαγαζί το ανοίξαμε πριν 12.5 χρόνια με άλλους δυο φίλους. Δουλεύαμε στην εστίαση και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι να μας αρέσει. Εδώ παλιά ήταν σιδηρουργείο, ρίξαμε πολύ προσωπική δουλειά για να το μεταμορφώσουμε στον χώρο που βλέπετε. Ουσιαστικά για το ευρύτερο κοινό έχει ανοίξει εδώ και 11.5 χρόνια.  Εγώ είμαι μισός από Κύπρο και μισός από Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα Ελλάδα. Εδώ ήρθα ως φοιτητής, τελείωσα το πανεπιστήμιο, δούλευα παράλληλα και μόλις το τελείωσα τις σπουδές άνοιξα το μαγαζί.

Μας άρεσε η παλιά Λευκωσία, θέλαμε να ανοίξουμε ένα μικρό στέκι να περνάει καλά ο κόσμος και να περνάμε κι εμείς καλά. Θέλαμε να κάνουμε ένα descent bar, να καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όλα τα γούστα και όλες τις κατηγορίες ανθρώπων.

Η ονομασία ήταν μια ιδέα που ήρθε στον ύπνο, σαν όνειρο , ύστερα από πολύ σκέψη. Στην Ελλάδα λέμε τον Έβρο η Πινέζα της Ελλάδας διότι είναι στα σύνορα. Εδώ επειδή είμαστε πάνω στην πράσινη γραμμή αποφασίσαμε να το βγάλουμε Πινέζα. Το επίθετο Παλαιά το βγάλαμε διότι είχαμε κάποιο θέμα με την εμπορική επωνυμία και τελικά έμεινε.

Υπάρχουν λάτρεις της παλιάς Λευκωσίας και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν με τίποτα να κατέβουν στο κέντρο για τους δικούς τους λόγους. Είναι δύσκολη περιοχή γιατί δεν έχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους, τον χειμώνα είναι πιο δύσκολα, δεν έχει κοντινά μαγαζιά να πεις ότι αν γεμίσει το ένα θα πάω στο άλλο. Επίσης δεν έχει εταιρείες ώστε να σχολάσει κάποιος και να έρθει να πιεί το ποτό του και είναι και μακριά από τα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι ένα μαγαζί πρέπει να έχει δυνατή ταυτότητα για να προσελκύσει κόσμο, να τον κάνει να κατέβει στο κέντρο ειδικά για να τα το επισκεφτεί.

Η πιο δύσκολη στιγμή μας ήταν η Πανδημία, όχι τόσο όταν ήμασταν κλειστοί όσο όταν ανοίξαμε με όλα αυτά τα μέτρα. Όταν είμασταν κλειστοί είχαμε κάποιες βοήθειες, δεν έτρεχαν τα έξοδα. Μετά όταν ανοίξαμε ήταν μια ταλαιπωρία με τις διαδικασίες με τα Rapid test και με την αστυνομία που ερχόταν για ελέγχους κάθε τόσο.

Περάσαμε πάρα πολύ ωραίες στιγμές, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Θυμάμαι πολύ έντονα, το άνοιγμα την πρώτη νύχτα. Ανοίξαμε κυρίως για φίλους που μας βοήθησαν να το στήσουμε και περάσαμε πολύ όμορφα. Τα γνωστά πλέον street party που κάνουμε είναι πολύ δυνατά και έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο. Η επιτυχία τους θεωρώ ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στον χώρο, είναι όμορφο το στενό και γραφικό το στενό. Εντωμεταξύ ο κόσμος πάντα περνούσε καλά στην Πινέζα. Ξέρουμε τον τρόπο για την δημιουργία ενός επιτυχημένου party. Τα party δεν τα κάνουμε για τα χρήματα, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κέρδος. Είναι πολυέξοδο και χρονοβόρο. Μόνο τον ηλεκτρολόγο και την εγκατάσταση να υπολογίσεις είναι μεγάλο κόστος. Το party το κάνουμε γιατί γουστάρουμε, περνάμε καλά και ως ευχαριστήριο για τον κόσμο που μας προτιμάει και μας στηρίζει.

Έχουμε περάσει υπέροχες νύχτες με 2 άτομα και με 50. Μπορεί ξαφνικά να γεμίσουμε εκεί που δεν το περιμένουμε και να περάσουμε μια τέλεια βραδιά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω.

Έχουν συμβεί και διάφορα ευτράπελα στα τόσα χρόνια. Έτυχε μια φορά να κλείσω κατά λάθος πελάτη στην τουαλέτα και να φύγω. Ήταν αργά, έκλεισα τα στόρια και έφυγα. Εντελώς τυχαία μου έπιασε κουβέντα ένας πελάτης που είχε μείνει έξω και μετά από κανένα πεντάλεπτο άκουσα φωνές από το μαγαζί και του άνοιξα. Αν δεν μου είχε πιάσει την κουβέντα θα έμενε στο μαγαζί μέχρι το απόγευμα. Ήταν τυχερός. Πλέον τσεκάρω τις τουαλέτες πριν φύγω.

Γενικά δεν είχαμε ιδιαίτερες εντάσεις ποτέ, αλλά τρελές καταστάσεις συμβαίνουν συνεχώς. Για μια περίοδο κάθε νύχτα- για αρκετούς μήνες- το μαγαζί ήταν γυμνό από την μέση και πάνω και κρεμούσαμε πάντα τις μπλούζες και ερχόμασταν την επόμενη μέρα και βγάζαμε φωτογραφίες. Έχει τύχει να έρθει κοπέλα με τρεις διαφορετικούς συνοδούς μέσα σε μια νύχτα, έχει τύχει και άντρας να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Είχαμε και διάφορα ευτράπελα με τις κοπέλες δίπλα που δουλεύουν στον οίκο ανοχής. Λίγες μέρες αφού ανοίξαμε ήρθε μια παρέα και έπινε ούζα, κάποιοι περαστικοί άρχισαν να πειράζουν τις κοπέλες στον οίκο. Μια απ' αυτές θεώρησε ότι ήταν η παρέα που έπινε τα ούζα και βγήκε  γυμνή (φορούσε μόνο ένα στρινγκ) να ζητήσει τον λόγο. Ήρθε στο μαγαζί και άρχισε να φωνάζει και να ψάχνει το ένοχο. Μια άλλη φορά ένας φαντάρος πέταξε τσιγάρο και έπιασε φωτιά σε ένα μαραγκάδικο δίπλα και ήρθε η πυροσβεστική. Ήρθε η έντρομη η Λούση, μια κοπέλα από δίπλα και έπιασε την μάνικα και προσπαθούσε να σβήσει την φωτιά. Έβγαζαν φωτογραφίες και έκαναν πλάκα παρέα με την κοπέλα βάζοντας τίτλο « Η Λούση και η μάνικα.»

H νύχτα όσο να ναι σε κουράζει, αλλά το περισσότερο κουράζει όταν δεν έχει δουλειά και μένουμε εδώ, διότι το έχουμε ως κανόνα να μην κλείνουμε.

Έχουν επισκεφτεί το μαγαζί πάρα πολλοί διάσημοι. Οι ηθοποιοί σχεδόν όλοι και από Ελλάδα και από Κύπρο. Ειδικά από Κύπρο οι ηθοποιοί μας στηρίζουν πάρα πολύ. Είναι το στέκι τους. Έχει έρθει ο Αγγελάκας, ο Μαραβέγιας, οι Locomondo.
Παίζουμε κυρίως ξένη μουσική, εντούτοις μπορεί να παίξουμε και μερικά ροκ ελληνικά, όπως τρύπες, αλλά και πιο fun όπως τα πρόστυχα τα σέξι τα εσώρουχα σου του Καρβέλα.

Το πιο δημοφιλές μας κοκτέιλ σταθερά είναι το Passion Pineza το οποίο το έχουμε σε τρεις επιλογές, με βότκα με ρούμι και τεκίλα. Έχουμε με βάση το κρασί είναι η «Πράσινη» και η «Κόκκινη» πινέζα. Μεγάλη ζήτηση επίσης έχει και η «Καυτή πινέζα» που είναι βότκα, κάποια σιρόπια, βανίλια και ένα spicy σιρόπι που φτιάχνουμε εμείς.

Παλαιά Πινέζα Μάνης Λευκωσία Τηλ.  70001991