ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλαμιές: Καλά ψάρια σε μενού χωρίς ταυτότητα

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Οι Καλαμιές είναι δημοφιλής ψαροταβέρνα στον Πρωταρά, από τις πιο παλιές της περιοχής. Είναι δίπλα στη θάλασσα, σε πιο ψηλό όμως επίπεδο κι έχει θέα το απέραντο γαλάζιο και το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Η διακόσμηση ακολουθεί το παραλιακό τοπίο με άσπρα έπιπλα και αποχρώσεις του μπλε. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και οι συνήθεις πελάτες είναι οικογένειες με παιδιά, οπότε η φασαρία κι ένα μικρό χάος είναι αναμενόμενα.

Το μενού έχει τα πάντα-όλα και, εκτός από τα ψάρια που είναι το κυρίως θέμα της ταβέρνας, θα βρεις από στέικ και όλα τα είδη κρεατικών στη σχάρα, μέχρι ζυμαρικά, στιφάδο, κλέφτικο και τταβά. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθούν πολλές ταβέρνες στην Κύπρο στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα, το οποίο όμως φέρει το τίμημα ενός μενού με απροσδιόριστη ταυτότητα.

Από τα ορεκτικά, ξεκινήσαμε με τη σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα, στην οποία τα λαχανικά ήταν φρέσκα, αλλά την χαλούσαν κάποια από τα υλικά της, όπως το χαμηλής ποιότητας βαλσάμικο στη σος και τα πανιασμένα κρουτόνια. Καλοφτιαγμένα η φάβα και ο σπιτικός ταραμάς και πολύ ενδιαφέρων ο γαύρος μαρινάτος, με δυνατή οξύτητα και νότες άνηθου. Δοκιμάσαμε επίσης τις γαρίδες σαγανάκι, σοταρισμένες με ούζο και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και φέτα, που είχαν μια πολύ ομαλή κι ευχάριστη γεύση, σχεδόν γλυκιά.

Σειρά πήραν τα κυρίως, από τα οποία ξεχώρισα το χταπόδι στη σχάρα, που σερβίρεται σε λεπτές φέτες και ήταν μαλακό και πεντανόστιμο. Το φρέσκο, μεγάλο καλαμάρι στη σχάρα ήταν ψημένο ακριβώς όσο έπρεπε, με λιτά μπαχαρικά που το αναδείκνυαν σωστά. Ο ξιφίας στη σχάρα με λαδολέμονο, συνοδευμένος από ψητά λαχανικά ήταν φρέσκος, αλλά σε αντίθεση με τα λαχανικά που ήταν “al dente”, τον βρήκα βαρυψημένο.

Η λίστα κρασιών είναι πολύ ικανοποιητική σε ποικιλία, με κρασιά στην πλειονότητά τους από Ελλάδα, κάποια από Κύπρο και κάποια από Γαλλία, με τιμές από €14 μέχρι €40 το μπουκάλι.  

Λόγω πολυκοσμίας, τα γκαρσόνια είναι σαν τα τρένα: περνάνε γρήγορα και, αν δεν τα προλάβεις, πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι το επόμενο. Συνεπώς, η εξυπηρέτηση είναι με ευγένεια μεν, αλλά με καθυστερήσεις δε.

Η τιμή για φαγητό και κρασί ανήλθε γύρω στα €35 το άτομο.

Βαθμολογία: 3,5/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.