ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«M.I. F» ο Τομ Κρουζ στα καλύτερα του

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΗΣ

Του Ανδρέα Μαλάη

Your mission, should you choose to accept it: μια ταινία ασταμάτητης δράσης, με περιπέτεια, συνέπεια, με έναν ακούραστο Ethan Hunt και με ώριμη, αληθοφανή πλοκή που δεν κουράζει σε κανένα σημείο και κορυφώνεται την κατάλληλη στιγμή. Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη ταινία, ο Christopher McQuarrie («The Usual Suspects») μάς χαρίζει την καλύτερη ταινία του franchise με έναν αγέραστο Ethan Hunt (Tom Cruise) να αναλαμβάνει την πιο δύσκολη «επικίνδυνη» αποστολή στην καριέρα του.

Η fallout εκδοχή του «Mission impossible» είναι σαφώς η πιο ολοκληρωμένη πρόταση που μας έχει χαρίσει το σύμπαν της IMF, με ένα δεμένο σενάριο, το οποίο ενορχηστρωμένο με μαεστρία, απλώνεται – ανά στιγμές – σε μια παράλληλη δράση που κορυφώνει την πλοκή γεωμετρικά, επιστρατεύοντας όλα τα όπλα του franchise, με τέτοια δυναμική που γίνεται, έτσι, και η πιο αντιπροσωπευτική της σειράς. Εννοείται πως όλα αυτά ισχύουν εάν σας ψήνει, έστω και λίγο, η κλασική χολιγουντιανή συνταγή περί απειλής για καταστροφή του πλανήτη (δεν είναι spoiler!), ως αποτέλεσμα της αρνητικής χρήσης της τεχνολογίας. Μπορεί, λοιπόν, να μην αποκλίνει σημαντικά από τα κλισέ μιας αμερικανικής ταινίας δράσης, ωστόσο το σενάριο δεν διστάζει πουθενά – όπως και ο Ethan Hunt – και καταφέρνει να ανανεώσει τη θεματική, κλείνοντας πονηρά το μάτι στους «παλαίμαχους» φαν της σειράς, με διαδοχικές σκηνές δράσης, επιμέρους αποστολές που συναρπάζουν και ένα ασταμάτητο κυνηγητό, που δεν τελειώνει παρά μόνο στο τέλος.

Σεναριακά, ο Hunt βρίσκεται αντιμέτωπος με αντικρουόμενα συμφέροντα, τα οποία οφείλει αμφότερα να υπηρετήσει – πάντα για καλό σκοπό, γεγονός που, με έξοχη εσωτερική εστίαση, μεταφράζεται σε διλημματικές στιγμές αγωνίας, που διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο. H κλασική, σταθερή υποστηρικτική ομάδα του Ηunt (Ving Rhames, Simon Pegg) εύστοχα αντανακλά την ανθρώπινη διάσταση του πρωταγωνιστή, χαρίζοντας τις… απαραίτητες κωμικές στιγμές για να κυλήσει «μετρημένα» η πλοκή, ενώ η Rebecca Ferguson στον ρόλο της Ilsa Faust αποτελεί την ιδανική γυναικεία παρουσία, που αναλαμβάνει, μάλιστα, κι ένα σημαντικό κομμάτι της πλοκής, «εξετάζοντας» ηθικά τον Hunt, διακινδυνεύοντας την ομαλή έκβαση των πραγμάτων.
Στα αρνητικά, η προσθήκη του ερμηνευτικά άνευρου superman, Henry Cavill, που, προς υπεράσπισή του, αναλαμβάνει ίσως τον πιο «επιφανειακά» γραμμένο ρόλο της ταινίας.

Στους κινηματογράφους ΚCINEPLEX, καθημερινά στις 17.00, 20.00 και στις 22.00.