ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Madame Claude: H αληθινή ιστορία της πιο διάσημης προαγωγού της Γαλλίας

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Η πλατφόρμα του Netflix τον τελευταίο καιρό έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία προβάλλοντας γαλλικές σειρές που έχουν αγαπηθεί από το παγκόσμιο. Σειρές όπως το Lupin, το Call My Agent αλλά και το La Revolution είναι η απόδειξη της επιτυχίας αυτής. Η τελευταία γαλλική προσθήκη της αγαπημένης πλατφόρμας είναι η Madame Claude, η αληθινή ιστορία της γυναίκας που «φώτιζε» τον σκιερό κόσμο της σεξουαλικής εργασίας στη δεκαετία του 1960 με 1970 στο Παρίσι.

Η Madame Claude, όπως έμεινε γνωστή, υπήρξε η μεγαλύτερη προαγωγός της Γαλλίας αφού διεύθυνε ένα ολόκληρο δίκτυο από πολυτελείς οίκους ανοχής με την ίδια να αποκαλύπτει το τεράστιο πελατολόγιό της στο οποίο περιλαμβάνονταν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Marlon Brando, επιχειρηματίες όπως ο Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης, καθώς και Γάλλοι πολιτικοί.

Η ταινία-βιογραφία της Fernande Grubet, όπως είναι το αληθινό όνομα της Madame Claude, η οποία που πέθανε το 2015 σε ηλικία 92 ετών, εστιάζει στην προσωπικότητά της, στις σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα, το χρήμα, τη δυστυχία, τον εγωισμό και τον παθολογικό κυνισμό της. Αυτά τα στοιχεία προσπαθεί η ταινία να προβάλει ώστε να μας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πιο διάσημη ίσως «μαντάμ» του 20ού αιώνα που ικανοποιούσε τις ερωτικές επιθυμίες πολλών. Επίσης μεγάλο μέρος της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη σχέση της Madame Claude με τη νεαρή Sidonie, η οποία αρχίζει να εργάζεται για τη Madame Claude και αποδείχθηκε ότι αξίζει να είναι το δεξί της χέρι αφού μαζί συνέχισαν την επιχείρηση σε νέα μέρη.

Περίπου 200 νέες γυναίκες εργάζονταν για την σκληρή αυτοδημιούργητη γυναίκα που έχτισε μια «αυτοκρατορία» και το 30% της αμοιβής των γυναικών πήγαινε σε αυτήν - κάτι που φαίνεται ότι τους άφηνε όλους ευχαριστημένους. Η Madame Claude μισούσε τη λέξη «πορνεία», την έβρισκε υποτιμητική αφού η ίδια πίστευε ότι δημιουργούσε έναν κόσμο φαντασιώσεων για τους πελάτες της, με αρκετή λάμψη και πολυτέλεια στις οποίες θα μπορούσαν να ξεχάσουν ότι πλήρωναν για σεξουαλικές ηδονές.

Η ταινία αυτή δεν είναι η πρώτη που έχει γίνει για τη ζωή της. Από την Claude ήταν εμπνευσμένη και η ταινία Τhe French Woman του 1977.

Δεν θα σας κάνουμε άλλα spoilers. Θα πούμε μόνο ότι η ταινία με τις ερμηνείες της σάς μεταφέρει στην εποχή εκείνη, με τη σεξουαλική εργασία και τις γυναικείες σχέσεις να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η Madame Claude είναι από εκείνες τις ταινίες που είτε θα σας κρατήσουν για να δείτε ποια κατάληξη είχε η γυναίκα αυτή είτε απλώς θα την προσπεράσετε χωρίς πολλά-πολλά.

Δείτε το trailer.