ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μάριος Τακούσιης, ο Κύπριος που γράφει μουσική για το Netflix

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο σπουδαίος Κύπριος μουσικός και συνθέτης μάς λέει τι προϋποθέτει μια συνεργασία με το πολύ σημαντικό αυτό industry, εννοώντας τις μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες παραγωγής ταινιών και σειρών.

Η τελευταία του δουλειά για το Netflix αφορά στην ταινία «Ashes», ενώ προηγουμένως είχε γράψει μουσική για τη σειρά «LOVE 101» αλλά και για την ταινία «10 Days Of A Good Man», επίσης παραγωγής Netflix. Μουσικές έχει γράψει επίσης και για άλλες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ, για διαφημίσεις δημοφιλών brands όπως η Gillette και η Adidas, για μια καμπάνια της Red Bull F1, αλλά και για το θρυλικό παιχνίδι «Need for Speed: Hot Pursuit». Και αυτή είναι μια δουλειά που τα τελευταία χρόνια ο ίδιος την κάνει από το στούντιο του στην Κύπρο.

Πρώτη φορά με τον Μάριο Τακούσιη είχαμε μιλήσει πριν από πολλά χρόνια, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, όταν ακόμα ζούσε στο Λονδίνο. Θυμάμαι ότι ήταν από τους μουσικούς που μας απασχολούσαν έντονα τότε στο περιοδικό. Και γιατί είχε ένα τρομερό ακαδημαϊκό background, με σπουδές κλασσικής σύνθεσης και τζαζ πιάνου στο Berklee College of Music και μουσικής κινηματογράφου στο Conservatoire National Superieur de Lyon, αλλά και για τα διάφορα πρότζεκτ με τα οποία καταπιανόταν κατά καιρούς. Οι εμφανίσεις στο Paradise Jazz Festival του Πωμού με τους Miraculus Mandarin Trio (από το πολύ μακρινό 2005), οι ενορχηστρώσεις στον «Τεμπέλη Δράκο» του Γιώργου Χατζηπιερή (από τον πρώτο δίσκο), το μουσικό θέμα που είχε γράψει για την EA και συγκεκριμένα για το δημοφιλές παιχνίδι «Need For Speed», οι συνεργασίες με BBC, Discovery Channel, MTV, Channel 4 κ.λπ. στο πλαίσιο κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ, ήταν μόνο μερικές από τις αφορμές κάθε φορά για μια νέα συνάντηση-συνέντευξη μαζί του.

Και μετά μπήκε το Netlfix στη ζωή του και ο ίδιος στις δικές μας ζωές για τα καλά μέσω του τηλεοπτικού μας δέκτη. Δεν μένει μόνο ως εκεί όμως, παρά το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα όποτε έχει κάποιο νέο συμβόλαιο. Παράλληλα, ο Μάριος Τακούσιης βρίσκει χρόνο και για άλλα πρότζεκτ, όπως καλή ώρα τώρα η συμμετοχή στο νέο σχήμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ο οποίος πλέον επίσης έχει ως βάση του την Κύπρο, η ενορχήστρωση της παράστασης του «Τεμπέλη Δράκου» που ήταν sold out σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τα προσωπικά του πρότζεκτ: το ηλεκτρονικό jazz τρίο Mighty Sugarcane, όπως επίσης και μια δική του δουλειά που θέλει να ηχογραφήσει.



Με αφορμή τη νέα του συνεργασία για την ταινία «Ashes», η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται στις 9 Φεβρουαρίου, τρυπώσαμε για λίγο στο σύμπαν του -μιας και καθημερινά είναι στο στούντιο και γράφει από τις 7:30 το πρωί ως τις 7 βράδυ- με σκοπό κυρίως να κατανοήσουμε πόσο μαγικός και συνάμα πόσο δύσκολος είναι ο κόσμος του θεάματος σε αυτό το (τόσο ψηλό) επίπεδο.

Λόγω του ότι ζούμε όμως σε νησί, δεν υπάρχει τόσος ανταγωνισμός όσο θα έβρισκε κάποιος σε μεγαλουπόλεις και αυτό πολλές φορές λειτουργεί ως καθησυχαστική παράμετρος για μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν στάσιμα κάποια πράγματα και να γίνεται αποδεκτή η μετριότητα σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στη μουσική.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που η μουσική σου ντύνει μια ταινία ή μια σειρά στο Netflix;
Η ευκαιρία να δημιουργώ μουσική για ταινίες και σειρές αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για εμένα. Κάθε φορά που η μουσική μου συνοδεύει εικόνες και δημιουργεί ατμόσφαιρα, νιώθω όχι μόνο συνθέτης, αλλά και μέρος της ομάδας που συνεισφέρει δημιουργικά στην ιστορία. Η συνεργασία με το Netflix αντιπροσωπεύει για μένα μια δέσμευση προς την αρτιότητα, καθώς επίσης και μια ευκαιρία να προσφέρω κάτι όμορφο και σημαντικό στον χώρο της ψυχαγωγίας.


Η σύνθεση σε αυτό το επίπεδο, για μια τόσο μεγάλη πλατφόρμα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά σου;
Οι δουλειές μου για το Netflix είναι σίγουρα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά μου. Είναι σαν να παίζω σε μια μεγάλη σκηνή με πολλούς θεατές και η δυνατότητα να συνεισφέρω μουσικά σε ταινίες που προβάλλονται σε μία τόσο μεγάλη κλίμακα είναι συναρπαστική. Εκτιμώ την ευκαιρία να εξερευνώ διάφορα μουσικά είδη και στυλ, προσαρμόζοντας τη μουσική μου στις ανάγκες του κάθε πρότζεκτ. Πέρα από την αναγνώριση, το να βλέπω τη δουλειά μου να ζωντανεύει σκηνές με ωραία και σωστή παραγωγή είναι πραγματικά ικανοποιητικό. Αυτή η δυνατότητα να συνδυάζω την τέχνη με την ευρεία επίδραση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα μου.

Αυτή τη φορά συνθέτεις για την ταινία «Ashes», με τη συμμετοχή της Nama Dama και Cemre Arca αλλά και του Sorin Horlea (της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου).
Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχω στην Κύπρο είναι η δυνατότητα να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς μουσικούς. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια βοήθεια που κάνει τη δουλειά μου πιο εύκολη. Η εξαιρετική σχέση και επικοινωνία που διατηρώ με πολλούς μουσικούς του νησιού δεν προσφέρει μόνο ένα πιο δημιουργικό περιβάλλον, αλλά ενισχύει συνολικά το έργο με τη ιδιαίτερη τους προσφορά. Επιπλέον, αυτή η συνεργασία μου δίνει την ευκαιρία να πειραματίζομαι, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε ενδιαφέρουσες μουσικές που ενισχύουν το συνολικό αποτέλεσμα της δουλειάς μου.

Τι χρειάζεται να κάνεις για να καταφέρεις να μπεις σε αυτό το industry;
Για να μπει κάποιος σε αυτόν τον χώρο απαιτείται μεγάλη υπομονή και επίμονη προσπάθεια. Η συμμετοχή σε τέτοια projects αναπτύσσεται με τον χρόνο και μέσα από τη γνωριμία με άτομα του χώρου. Επίσης, η καλή οργάνωση και πειθαρχία για την τήρηση των αυστηρών deadlines που απαιτούνται είναι ουσιαστική. Είναι σημαντικό να ξεκινά κάποιος με μικρότερα projects, ίσως ως βοηθός συνθέτη ή ως ενορχηστρωτής. Αυτή η πρώτη εμπειρία σε βοηθά να κατανοήσεις τη διαδικασία και να αναπτύξεις σταδιακά τις ικανότητές σου, χωρίς περιττές πιέσεις. Η σωστή προσέγγιση στην αρχή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μετέπειτα πορεία.

Κάθε φορά που η μουσική μου συνοδεύει εικόνες και δημιουργεί ατμόσφαιρα, νιώθω όχι μόνο συνθέτης, αλλά και μέρος της ομάδας που συνεισφέρει δημιουργικά στην ιστορία.

Ποιους σημαντικούς σκηνοθέτες παρακολουθείς και θαυμάζεις;
Ξεχωρίζω τους Denis Villeneuve και Ari Aster, αλλά και τη χορογράφο Crystal Pite.

Μου είχες πει πιο παλιά ότι δουλεύεις με πρόγραμμα και ωράρια. Συνεχίζεις με το ίδιο μοτίβο;
Ναι, παραμένει το ίδιο. Συνήθως βρίσκομαι στο στούντιο και αρχίζω να γράφω γύρω στις 7:30 π.μ. Κάνω ένα διάλειμμα δύο ωρών το μεσημέρι, και συνεχίζω μέχρι τις 7:00 μ.μ. Είναι κάποτε προκλητικό να ξυπνάς καθημερινά γνωρίζοντας ότι πρέπει να συνθέσεις και να ενορχηστρώσεις τουλάχιστον 3-4 λεπτά μουσικής, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρώσεις μια ταινία σε περίπου ενάμιση μήνα. Επιπλέον, θεωρώ πολύ σημαντικό να ενσωματώνω το πρόγραμμα της οικογένειας μου και να προσαρμόζομαι στις ανάγκες τους, διαθέτοντας αρκετό χρόνο και για αυτούς.



Έχεις γράψει μουσική για σειρές, για ταινίες, για την τηλεόραση, για ένα σπουδαίο βιντεοπαιχνίδι, για διεθνείς διαφημιστικές καμπάνιες. Έχεις συνθέσει όμως και για τα πολλά δικά σου προσωπικά πρότζεκτ. Ποια δικά σου πρότζεκτ ξεχωρίζεις περισσότερο;
Δυστυχώς δεν έχω τόσα πολλά προσωπικά πρότζεκτ όσο θα ήθελα, καθώς ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για να δημιουργώ προσωπικές δουλειές. Ωστόσο, νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είχα την ευκαιρία να ηχογραφήσω τρεις δίσκους με τον Γαβριήλ Καραπατάκη, αλλά και το ηλεκτρονικό jazz τρίο Mighty Sugarcane, το οποίο δημιουργήσαμε με τον Στέλιο Ξυδιά και τον Cahit Kutrafali.

Και τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο, μουσικά εννοώ; Ποια πρότζεκτ σου είναι ενεργά αυτό τον καιρό;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι μέλος του καινούργιου σχήματος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, μαζί με τους Γιάννη Κουτή και Λευτέρη Μουμτζή. Μια νέα προσέγγιση στη μουσική του Αλκίνοου, που μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον. Πέραν αυτού, συνήθως μελετώ πιάνο, και όποτε είναι δυνατόν, ηχογραφώ με διάφορους καλλιτέχνες και νέα ταλέντα ζωντανά μουσικά βίντεο στο στούντιό μου, για το YouTube κανάλι μου Warehouse Diaries. Ο τόπος μας είναι γεμάτος με πολύ καλούς μουσικούς, και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τους δίνονται ευκαιρίες πέραν των live εμφανίσεων να παρουσιάζουν τις δουλείες τους.

Στην Κύπρο γίνονται αρκετά πράγματα σε επίπεδο μουσικής. Παρατηρείς ωστόσο ότι λείπει κάτι από τη μουσική σκηνή του νησιού;
Όπως προανέφερα, στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί. Όταν άρχισα να παίζω ζωντανά, λίγο πριν φύγω για τις σπουδές μου, υπήρχαν πολύ περιορισμένοι χώροι και μικρό κοινό. Σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές, πολλά να δεις και να ακούσεις, καθώς και φεστιβάλ που θεωρούνται σημαντικά στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η μουσική στην Κύπρο βιώνει μια εξέλιξη και αυτό με ευχαριστεί πολύ. Λόγω του ότι ζούμε όμως σε νησί, δεν υπάρχει τόσος ανταγωνισμός όσο θα έβρισκε κάποιος σε μεγαλουπόλεις και αυτό πολλές φορές λειτουργεί ως καθησυχαστική παράμετρος για μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν στάσιμα κάποια πράγματα και να γίνεται αποδεκτή η μετριότητα σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στη μουσική. Θεωρώ άρα πολύ σημαντικό να κρατάμε ψιλά τις απαιτήσεις μας για να μπορούμε να προχωρούμε.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι μέλος του καινούργιου σχήματος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, μαζί με τους Γιάννη Κουτή και Λευτέρη Μουμτζή.

Πώς είδες την ανταπόκριση στην παράσταση του Τεμπέλη Δράκου σε Κύπρο και Ελλάδα; Ένα πρότζεκτ όπου είσαι βασικό μέλος από την αρχή.

Η ανταπόκριση στην παράσταση του «Τεμπέλη Δράκου» στην Κύπρο και στην Ελλάδα ήταν συγκλονιστική. Η στιγμή που βλέπεις ένα έργο, για το οποίο έχει επενδυθεί πολλή ενέργεια και αγάπη από την αρχή, να ζωντανεύει στη σκηνή και να αλληλεπιδρά με ένα ενθουσιώδες κοινό, αποτελεί μια εμπειρία που γεμίζει κάθε συντελεστή με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη. Οι αντιδράσεις στα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή από τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του «Τεμπέλη Δράκου» αποτελούν μια επιβεβαίωση της βαθιάς σύνδεσης που έχει δημιουργηθεί μέσα από το προσεκτικά καλλιτεχνικό αυτό έργο όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι ο Γιώργος προσφέρει στον χώρο της μουσικής χωρίς εκπτώσεις είναι εμφανές, και είμαι ευγνώμων που είμαι μέρος αυτού του ταξιδιού.

Τι στόχους έχεις για το μέλλον;
Να συνεχίσω να γράφω και να προσπαθώ κάθε φορά να παράγω το καλύτερο αποτέλεσμα στα πρότζεκτ μου. Επιπλέον, θέλω να αφιερώσω χρόνο για να ηχογραφήσω ένα προσωπικό project, και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το υλοποιήσω σε κάποια στιγμή. Είναι ένα εγχείρημα που με ενθουσιάζει, και σκοπεύω να συνεργαστώ με μερικούς από τους αγαπημένους μου μουσικούς του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζω να δημιουργήσουμε μαζί κάτι μοναδικό και ενδιαφέρων.

More info: www.mariostakoushis.com