ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Martina Bonci: Από τη Φλωρεντία στη Λευκωσία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η Ιταλίδα barlady (bar manager) του Giardino 25, του φημισμένου all-day café και cocktail bar του οίκου Gucci στη Φλωρεντία, έρχεται στην Κύπρο μαζί με την ομάδα της για να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο cocktail festival του νησιού.

Η ιστορία της είναι όπως όλες αυτές της ιστορίες ανθρώπων που όλοι έχουμε ανάγκη να διαβάσουμε για να μας εμπνεύσουν. Παρόλο που πρώτη φορά βρέθηκε πίσω από μια μπάρα σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις στα 16 της, εντούτοις μάλλον τότε δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει επάγγελμα. Αυτό έγινε έπειτα από μερικά χρόνια, όταν ένας τραυματισμός θα την κρατούσε μακριά από το φιλέ της πετόσφαιρας. Ήταν τότε που ένας φίλος την παρότρυνε να δουλέψει στο μπαρ του, απλώς και μόνο για να μην είναι αδρανής. Έκτοτε, ο κόσμος του mixology έγινε ο κόσμος της. Έχει δουλέψει σε μπαρ στην Ιταλία, έχει ταξιδέψει πολύ και έχει βελτιώσει την τέχνη και την τεχνική της. Το τελευταίο κεφάλαιο στην πορεία της (ή καλύτερα, το πιο πρόσφατο), αφορά στον ρόλο της ως bar manager στο all-day café και cocktail bar της Gucci, το Giardino 25.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή της στο νησί, όπου μαζί με την ομάδα του μπαρ θα συμμετέχουν στο 4ο Cyprus Cocktail Festival, μιλήσαμε με τη Martina Bonci προσπαθώντας να κλέψουμε λίγη από την αύρα μιας ταλαντούχας και ενθουσιώδους γυναίκας που κυριολεκτικά έχει κατακτήσει τον όμορφο κόσμο του bartending.


Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς βρέθηκες στον χώρο του
bartending;
Ξεκίνησα από την Περούτζια, μια μικρή πόλη στο κέντρο της Ιταλίας. Στα 20κάτι μου έπαιζα επαγγελματικά βόλεϊ, αλλά σταμάτησα λόγω ενός τραυματισμού στον ώμο μου. Τότε, ένας φίλος μού πρόσφερε δουλειά στο μπαρ του για να απασχολούμαι με κάτι και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Έφτιαξα το πρώτο μου κοκτέιλ και ερωτεύτηκα αμέσως με την τέχνη του mixology. Έκτοτε δεν σταμάτησα ποτέ.

Πότε θα έλεγες ότι κατάφερες να δημιουργήσεις μια δική σου ταυτότητα ως mixologist;
Νομίζω πως την ταυτότητά μου τη φτιάχνω καθημερινά, μαθαίνοντας, δημιουργώντας, αποτυγχάνοντας και προσπαθώντας ξανά. Το μεγαλύτερο βήμα μου προς αυτή την κατεύθυνση όμως ήταν όταν συνειδητοποίησα τι είδους εμπειρία θέλω να δημιουργώ για τους πελάτες μου… Θέλω, με αφορμή τα ποτά μου, να ανασύρουν αναμνήσεις και συναισθήματα από μέσα τους.

Με ποια spirits σου αρέσει να δουλεύεις πιο πολύ;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο spirit. Μου αρέσει πάντα να υποβάλλω τον εαυτό μου σε μια δοκιμασία. Αν έπρεπε όμως να διαλέξω ένα, τότε θα έλεγα την τεκίλα.

Πώς εμπνέεσαι για να μπορείς να είσαι δημιουργική στη δουλειά σου;
Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης μου έρχεται από του πελάτες μου: ακούγοντας τους ίδιους, τις αναμνήσεις τους, τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους.

Το τέλειο μπαρ είναι αυτό που ένιωσες τη φιλοξενία, ένιωσες άνετα, και αισθάνθηκες ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς που κάνεις;
Μου αρέσουν διάφορες πτυχές της δουλειάς μου. Αγαπώ να δουλεύω με raw προϊόντα και να βλέπω πώς μεταμορφώνονται σε κάτι διαφορετικό. Όπως επίσης και το να αλληλοεπιδρώ καθημερινά με τους ανθρώπους. Ποτέ δεν βαριέσαι σε αυτό το industry.

Ταξιδεύεις συχνά λόγω δουλειάς;
Φυσικά! Kαι νιώθω πολύ τυχερή που μπορώ να το κάνω. Ναι μεν είναι δύσκολο να βρεθεί το ιδανικό balance ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή, αλλά νιώθω πολύ προνομιούχα έχοντας τόσες εμπειρίες σε όλο τον κόσμο και αντλώντας έμπνευση από τόσα διαφορετικά μέρη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκες σε ένα μπαρ του εξωτερικού και ένοιωσες όμορφα, κυρίως χάρη στην ενέργεια του χώρου;
Αυτό έγινε στο «The bar in front of the bar» στην Αθήνα. Ένοιωσα οικεία, λες και ο κόσμος εκεί ήταν από πάντα η οικογένειά μου.

Ποιο είναι το τέλειο μπαρ; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει; Πώς θα έφτιαχνες ένα δικό σου μπαρ;
Δεν υπάρχει κάτι που να ορίζεται ως «τέλειο μπαρ». Για μένα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι όταν καταφέρνεις να κάνεις τον κόσμο να αισθάνεται καλά -όχι μόνο τους πελάτες σου, αλλά και την ομάδα σου. Το τέλειο μπαρ είναι αυτό που ένιωσες τη φιλοξενία, ένιωσες άνετα, και αισθάνθηκες ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

Και ποιο είναι το τέλειο κοκτέιλ;
Ισορροπία, συστατικά, συναισθήματα.

Ποιο κοκτέιλ που απόλαυσες δεν θα το ξεχάσεις ποτέ;
Ονομαζόταν «Drunken Elephant» και ήταν ένα «ξινό» κοκτέιλ με βάση το gin, περιέχοντας μέλι, κουρκουμά και περγαμόντο. Στο Gucci Giardino 25 έχουμε το «Diamond», κάτι πολύ παραπλήσιο.

Ένα κακό κοκτέιλ τι χαρακτηριστικά έχει;
Ένα κακό κοκτέιλ είναι αυτό που δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα συστατικά του. Όταν τα spirits, τα λικέρ ή οτιδήποτε άλλο δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, σε γεύση ή σε ποσότητα.

Ποιες είναι οι δύο πιο ωραίες «bar ιστορίες» που θυμάσαι από τη μέχρι τώρα πορεία σου;
Η πρώτη ανάμνηση έχει να κάνει με τότε που ήρθε στο Giardino 25 ο διάσημος εστιάτορας και σεφ Massimo Bottura. Ήταν η πρώτη φορά που τον συνάντησα και του έφτιαξα κοκτέιλ. Του άρεσε πάρα πολύ, και αυτό ήταν σχεδόν μια συγκινητική στιγμή. Έκτοτε κρατάμε επαφή. Η δεύτερη ιστορία αφορά στον διάσημο bartender Simone Caporale. Ήρθε στο Giardino 25 για μια guest εμφάνιση και έχω μάθει τόσα πολλά πράγματα από αυτόν, μέσα σε μία νύχτα μόνο.

Η τελευταία φορά που μπήκα σε ένα μπαρ του εξωτερικού και ένοιωσα όμορφα, ήταν στο «The bar in front of the bar» στην Αθήνα. Ένοιωσα οικεία, λες και ο κόσμος εκεί ήταν από πάντα η οικογένειά μου.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το μπαρ Gucci Giardino 25; Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε εμπειρία στους πελάτες μας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους. Θέλουμε να τους κάνουμε όλους ευτυχισμένους. Έχω μια πολύ νεαρή σε ηλικία ομάδα η οποία μεγαλώνει μαζί με το μπαρ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Τι έχει το μπαρ σας που ίσως δεν έχει κανένα άλλο μπαρ της πόλης;
Κάθε μπαρ είναι μοναδικό, όπως μοναδικοί είμαστε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο.

Τι θα μας πρότεινες να δοκιμάσουμε από το Gucci Giardino 25;
Θα πρέπει να έρθετε για να δοκιμάσετε το «Mémoire di Negroni». Είναι το κοκτέιλ που περιγράφει εξαιρετικά την ταυτότητά μας.

Με ποια επιχειρήματα σας προτάθηκε να συμμετάσχετε στο Cyprus Cocktail Festival;
Με το που γνώρισα την Ελένη γίναμε αμέσως φίλες (σ.σ. η Ελένη Νικολούλια είναι δημοσιογράφος ποτών, συν-ιδιοκτήτρια του Difford’s Guide Greece που είναι ένας εκ των διοργανωτών του Cyprus Cocktail Festival και συν-διοργανώτρια των Athens Rum & Whisky Festival και Aegean Cocktails & Spirits Festival). Την εκτιμώ πραγματικά, οπότε όταν μου είπε για αυτό το φεστιβάλ δεν μπορούσα να πω όχι.

Τι έχεις ακούσεις για το δικό μας φεστιβάλ και το vibe του; Τι προσδοκίες έχετε ως ομάδα;
Νομίζω πως η ατμόσφαιρα θα είναι μαγική και σίγουρα η ομάδα μου είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ.

Τι γνωρίζεις για το νησί;
Δεν έχω βρεθεί ποτέ στην Κύπρο, αλλά γνωρίζω πως οι Κύπριοι είναι πολύ φιλικοί και ότι το τοπίο είναι εκπληκτικό.

Θα μπορούσες τέλος να μας δώσεις δύο συνταγές για δύο από τα πιο δημοφιλή signature cocktails που προσφέρετε στο Gucci Giardino 25;
​Θα ήθελα να σας πω τη συνταγή του best seller μας, Mémoire di Negroni, αλλά θέλω να μας επισκεφτείτε για να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Σήμερα θα σας πω όμως για το Guilty, ένα κοκτέιλ σε στυλ Paloma, φτιαγμένο με τεκίλα εμποτισμένη με καρπούζι, τσάι γιασεμί και σόδα από ροζ γκρέιπφρουτ. Η άλλη συνταγή είναι με Queen Bee: bourbon εμποτισμένο με μπανάνα και βότκα εμποτισμένη με μάνγκο. Αυτά τα δύο όταν αναμειχθούν δημιουργούν ένα παχύρευστο προϊόν σαν ελληνικό γιαούρτι. Αφού τα φιλτράρουμε όλα, ακολούθως προσθέτουμε μέλι, λεμόνι και πρόπολη. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και το καθένα είναι θεμελιώδες για το επόμενο. Η ιδέα είναι να αναδημιουργηθεί η ζωή στην κυψέλη, όπου η ομάδα μου είναι οι μέλισσες και όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους.

@martinabonci

@cypruscocktailfestival