ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Meet the chef: O Γιάννης Γιάγκουλης μιλά στο Wiz

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Αν και νεαρός σε ηλικία, το πάθος του για τη μαγειρική δεν κρύβεται. O Γιάννης Γιάγκουλης εδώ και μερικά χρόνια έχει περάσει από διάφορες γνωστές κουζίνες του νησιού και ειδικότερα της πρωτεύουσας, αφήνοντας το δικό του στίγμα. Βέρος Λευκωσιάτης, η πρώτη του επαγγελματική επαφή ήταν στην κουζίνα του νεοσύστατου τότε Rokoko. Μετά από 3 μήνες μεταφέρθηκε στην παλιά πόλη και στο The gym, όπου εκεί εργάστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Στα πλαίσια της θητείας του στο The gym είχε την τύχη να συνεργαστεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Έλληνα σεφ Γκίκα Ξενάκη στο Aleria της Αθήνας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Φουλ του μεζέ. Μια ταβέρνα στον Άγιο Δομέτιο, με εξειδίκευση στα είδη σχάρας και το κρέας, με κάποιες ελληνικές επιρροές.

Γιάννη, πότε κατάλαβες ότι θέλεις να γίνεις σεφ;
Από πολύ μικρή ηλικία. Πάντοτε θυμάμαι τον εαυτό μου να ανακατεύεται στις κατσαρόλες της μητέρας μου και της γιαγιάς μου, να δοκιμάζω το φαγητό, να διορθώνω γεύσεις άμα κάτι δεν μου άρεσε, να διαβάζω συνταγές από βιβλία και περιοδικά, αλλά και να παρακολουθώ με μανία εκπομπές μαγειρικής.

Τι αγαπάς στη δουλειά σου;
Τα πάντα! Από την ώρα που μπαίνω μέσα στην κουζίνα μέχρι την ώρα που θα σβήσω τα φώτα απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Την πίεση της προετοιμασίας, το άγχος του σέρβις, τις απαιτητικές παραγγελίες, μέχρι και τα μικρά ατυχήματα που γίνονται την ώρα της πίεσης. Αλλά αυτό που πραγματικά μου δίνει όλη τη δύναμη να συνεχίσω είναι το χαμόγελο του πελάτη την ώρα που τρώει το φαγητό μου. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να κοιτάζει κρυφά τις εκφράσεις των πελατών όταν τρώνε.

Ποιος σου έχει εμφυσήσει την αγάπη προς τη μαγειρική;
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό λόγω του ότι προέρχομαι από μια οικογένεια με εξαιρετικές μαγείρισσες, οι οποίες μου παρέδωσαν απλόχερα την αγάπη για αυτό το επάγγελμα.

Τι απεχθάνεσαι στη δουλειά σου;
Την υπεροψία! Κάτι που δυστυχώς πολλοί μάγειρες έχουν και υποτιμούν τους συναδέλφους τους και την κουζίνα που αντιπροσωπεύουν. Πολλοί θεωρούν ότι καλή μαγειρική και καλοί μάγειρες βγαίνουν μόνο από τα πρωτοκλασάτα εστιατόρια που σερβίρουν ακριβά και πολύπλοκα πιάτα με πολλές υφές και τεχνικές υψηλής γαστρονομίας. Μαγειρική είναι ό,τι μπορείς να σερβίρεις στον άλλο και στο τέλος να τον δεις να χαμογελά από ευχαρίστηση.

Ποια γεύση σού θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια;
Φυσικά η γεύση ενός καλοφτιαγμένου σιροπιαστού γλυκού με αρώματα κανέλλας και γαρίφαλου. Αυτές οι γεύσεις είναι που θυμάμαι από τη γιαγιά μου στη Λεμεσό και μου φέρνουν συγκινητικές μνήμες από κάθε χαρμόσυνο γεγονός, που για να το γιορτάσουμε η γιαγιά έφτιαχνε ένα ταψί μεγάλο τσιππόπιττα.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική;
Την καλύτερη συμβουλή μού την έχει δώσει ένας συνάδελφος με μεγάλη εμπειρία, αλλά και μεγάλος σε ηλικία. Μου είχε πει χαρακτηριστικά: «Να παραμείνεις πάντα ταπεινός και σωστός όπως είσαι και θα έχεις όλα τα καλά του κόσμου, να τα έχεις και δουλεμένα και πληρωμένα!»

Πόσο εκπαιδευμένο είναι το κοινό της Κύπρου στη γαστρονομία και πόσο θεωρείς ότι εκτιμάει τη μαγειρική τέχνη;
Είμαστε ένας μεσογειακός λαός, λάτρεις του καλού φαγητού και του γεμάτου τραπεζιού. Μας αρέσει πρώτα να χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι, όμως άμα πετύχουν και τα δύο τότε μας κερδίζουν και την καρδιά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνοδος στα γαστρονομικά επίπεδα της Κύπρου και ο κόσμος εισπράττοντάς το αυτό έχει γίνει πολύ αυστηρός και καλός κριτής. Θεωρώ ότι ναι, εκτιμά ο Κύπριος καταναλωτής τη μαγειρική τέχνη, αναβαθμίζεται και ακολουθεί τις νέες τάσεις, γιατί η μαγειρική είναι μόδα που συνεχώς αλλάζει και αναπτύσσεται.

Πώς θα περιέγραφες τη μαγειρική σου;
Απλή και βαθιά νόστιμη! Εστιάζω κυρίως στη γεύση ενός πιάτου με φρεσκάδα και εντάσεις, όμορφα χρώματα και έντονα αρώματα.

Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους σεφ;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Ο καθένας είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει και ο καθένας έχει το δικό του ταλέντο και τις δικές του γνώσεις και αντιλήψεις. Λατρεύω να πηγαίνω να τρώω σε μαγαζιά που δουλεύουν φίλοι και συνάδελφοι και να ανταλλάζω ιδέες και συνταγές μαζί τους.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;
Το κουνέλι στιφάδο! Μια κλασική κυπριακή συνταγή, ένα αρκετά βαρύ φαγητό, βαθιά νόστιμο και ντελικάτο.

Αγαπημένο φαγητό;
Το κολοκάσι με το αρνάκι και το κρασί καππαμά, όπως το λέει η μητέρα μου. Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι πεινάω και ας έχω φάει πριν μισή ώρα!

Υπάρχουν φαγητά που δεν θα δοκίμαζες ποτέ;
Φυσικά. Αν και λένε ότι οι μάγειρες πρέπει να τα δοκιμάζουμε όλα, εγώ δεν τα πηγαίνω καθόλου καλά με τα πολύ καυτερά φαγητά.

Ποια κουζίνα προτιμάς περισσότερο;
Την ελληνική και την κυπριακή. Ίσως οι καλύτερες κουζίνες στον κόσμο με αφθονία φρέσκων υλικών, έντονων αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων. Ευλογημένες κουζίνες με βάση το ελαιόλαδο και οι οποίες έχουν αναδείξει εξαιρετικούς μάγειρες.

Ποια η άποψή σου για τα ριάλιτι μαγειρικής; Εσύ θα πήγαινες;
Τα ριάλιτι μαγειρικής εκτός από ψυχαγωγικά είναι και αρκετά επιμορφωτικά για εμάς τους μάγειρες, καθώς κάθε χρόνο παρελαύνει η αφρόκρεμα Ελλήνων σεφ και όχι μόνο από εκεί. Το γεγονός ότι αρκετά παιδιά και πολύ καλοί μάγειρες αναδείχθηκαν από αυτού του είδους τις εκπομπές είναι ένα, το ότι όμως πρέπει να κάνεις τη ζωή σου ριάλιτι για να αναδείξεις ένα άλλο εαυτό προκειμένου να επιβιώσεις, είναι κάτι που δεν ξέρω εάν θα κατάφερνα να το κάνω. Δεν ξέρω αν θα πήγαινα ή όχι, σίγουρα όπως δεν θα μου έκανε κακό να το δοκιμάσω.

Ποιο πιάτο θα μας προτείνεις ανεπιφύλακτα να δοκιμάσουμε από το μενού του Φουλ του μεζέ;
Όπως σας προανέφερα είμαστε ένα μαγαζί που απευθύνεται κυρίως στο κρεατοφάγο κοινό. Ανεπιφύλακτα θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το αντικριστό αρνί μας, που είναι ισάξια νόστιμο και απολαυστικό με αυτό που θα φάει κάνεις στην Κρήτη, αλλά το highlight του εστιατορίου είναι τα ζεστά κανταΐφια μας με κρέμα λεμονιού, φιστίκι Αιγίνης και παγωτό μαστίχα και το άλλο με κρέμα πραλίνας καβουρδισμένα φουντούκια και παγωτό βανίλια. Πιστέψτε με αν τα δοκιμάσετε, θα τα ζητάτε διαρκώς!

Το αγαπημένο σου υλικό;
Σίγουρα θα δυσκολευόμουν πολύ να διαλέξω μόνο ένα, αλλά ως λάτρης της κυπριακής κουζίνας και πόσο μάλλον των παραδόσεων, θα πω ότι αγαπημένο μου υλικό είναι ο ακατέργαστος τραχανάς. Ένα ντελικάτο προϊόν που φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας με εξαιρετικό άρωμα και έντονη γεύση, που μπορεί να απογειώσει πολλά πιάτα.

Πολλοί σεφ δεν μαγειρεύουν στο σπίτι, εσύ;
Σπάνια! Αλλά όταν το κάνω, το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο άρτιο, γιατί βάζω την πενταπλάσια αγάπη. Τώρα γιατί σπάνια; Ίσως γιατί η κάθε επαγγελματική κουζίνα που έτυχε να βρεθώ, την έβλεπα σαν το σπίτι μου, εξαιτίας του χρόνου που περνώ εκεί.