ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια γαστρονομική εμπειρία που θα κουβαλάς για καιρό!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Λένε ότι την καλή την ταβέρνα μπορείς να τη ξεχωρίσεις κυρίως από τρία πράγματα: τη σεφταλιά, εννοώντας την ισορροπημένη γεύση των υλικών και δη των καρυκευμάτων, την πατατούλα που προϋποθέτει να είναι φρεσκοκομμένη και φρεσκοτηγανισμένη και τέλος, τις τσακιστές ελιές, αφού λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στην ποιότητα και τη γεύση τους. Ισχύει. Πλην όμως, δεν είναι μόνο αυτά που καθορίζουν (πάντα) τη συχνότητα των επισκέψεών μας σε μια ταβέρνα.

Πρόσφατα, βρέθηκα ξανά στο Καμπί του Φαρμακά. Το χιονισμένο τοπίο μού έφτιαξε μεμιάς τη διάθεση και μου άνοιξε την όρεξη για αυτό που θα ακολουθούσε δίπλα στη ζεστασιά του τζακιού της ταβέρνας ο Ποταμός της Μηλίτσας. Με το που πήραμε θέση στο τραπέζι, ο Σωτήρης, ένας εκ των ιδιοκτητών, ξεκίνησε να φέρνει τους εκλεκτούς μεζέδες που έβγαιναν από την κουζίνα, εκεί όπου εδώ και πολλά χρόνια κάνει κουμάντο η μητέρα του, Μηλίτσα.

 

Φρεσκοκομμένη σαλάτα, γιαούρτι σε πήλινο, λουκάνικο και παστουρμάς, ζαλατίνα, φρέσκα χόρτα, κεφτέδες, ψητές μαύρες ελιές, ήταν μερικά από τα πρώτα πιάτα που έφτασαν στο τραπέζι. Απ’ εκεί και πέρα, μπροστά μας έφτασαν επίσης πολλά εποχιακά πιάτα, όπως σούπα τραχανάς με χαλούμι, άψογα μαγειρεμένα άγρια κόκκινα μανιτάρια, σαλιγκάρια και αγρέλια, ενώ δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν (μεταξύ άλλων) τα αρνίσια παϊδάκια και τα ζουμερά σουβλάκια, κυνήγι που είχε πάρει κάποιος πελάτης και το μαγείρεψε η ταβέρνα, όπως επίσης το γλυκό του κουταλιού, τα τραγανά μπουρέκια και οι πίτες με το μέλι στο φινάλε!

 

Τον μεζέ στον Ποταμό της Μηλίτσας μπορείς να τον συνοδεύσεις με δικής τους παραγωγής ζιβανία ή κρασί, αλλά και με μια από τις πολύ σπέσιαλ κυπριακές ποικιλίες που εμφιαλώνονται σε μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία στην Κύπρο. Εμείς απολαύσαμε την εξαιρετική γηγενή ποικιλία Πρωμάρα από Αμπέλης αλλά και το «Γρίφος 2» του Βλασίδη, όπου το Ξυνιστέρι γίνεται τέλειο ταίρι με το Sauvignon Βlanc.

Η λαχτάρα των ιδιοκτητών να φέρουν στο τραπέζι ό,τι καλύτερο προσφέρει η κυπριακή φύση και η τοπική παραγωγή, η ικανότητα να προσαρμόζουν τον μεζέ ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο κάθε εποχή και φυσικά η άψογη εξυπηρέτηση, όσος κι αν είναι ο κόσμος στην ταβέρνα, είναι μερικοί από τους κρυμμένους άσσους στο μανίκι τους.

 

Στην ταβέρνα μπορείς να πας Κυριακή για μπουφέ, τα πρωϊνά του σαββατοκύριακου για να απολαύσεις παραδοσιακό πρόγευμα, αλλά και ένα μεσημέρι ή βράδι οποιασδήποτε μέρας μες στη βδομάδα για πιο πριβέ καταστάσεις και για να απολαύσεις ό,τι πραγματικά λαχταράς.

 

Ο Σωτήρης και τα υπόλοιπα αδέρφια του, αλλά και η «μαστόρισσα» κυρία Μηλίτσα, είναι πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι να σε φιλέψουν και να σου προσφέρουν μια εμπειρία και μια ανάμνηση που σίγουρα θα κουβαλάς μαζί σου για πολύ καιρό!

Info
Τηλ. 22643315
Καμπί Φαρμακά, επ. Λευκωσίας