ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Microbreweries στην Κύπρο - Πέντε brands που αξίζει να γνωρίζεις

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Ζητώ κατανόηση και κάποια επιείκεια. Ποτέ δεν ήμουν φαν της μπίρας και ούτε νομίζω πως θα γίνω απ' εδώ και πέρα. Γενικά, δεν είμαι καθόλου φαν του αλκοόλ. Διάλεξα παρ' όλα αυτά να κάνω αυτό το θέμα ώστε να μπορέσω να μάθω και εγώ περισσότερα, από ενδιαφέρον κυρίως, για τα κυπριακά μικροζυθοποιεία, που με την πάροδο του χρόνου κερδίζουν έδαφος σε κάβες αλλά και μια θέση στα μπαρ.

Κουμανταρία, κρασί και ζιβανία βρίσκονταν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ποτά της Κύπρου... Ε λοιπόν, προσθέστε τώρα και τη μπίρα. Στις μέρες μας, μικροζυθοποιεία σε όλο το νησί, από την ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι και την Πάφο, παράγουν τις δικές τους φρέσκιες μπίρες. Νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες, με σφραγίδα κυπριακή.

Αν είσαι λάτρης της μπίρας είναι σίγουρο ότι όλο και κάπου θα τις έχεις πετύχεις. Από την άλλη, αν δεν τις έχεις ακουστά, τότε ήρθε μάλλον η ώρα, φέτος το καλοκαίρι, να επιλέξεις μπίρες με κυπριακή... βούλα!

 

Octo Microbrewery

Πίσω από το Octo Microbrewery βρίσκεται ο Τάρας, ο οποίος αν και καλλιτέχνης, μετά από πολύχρονη εμπειρία σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής μπίρας αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του. O κύριος λόγος που ξεκίνησε να φτιάχνει μεγάλη ποσότητα craft μπίρας στην Κύπρο είναι γιατί θεωρεί πως αυτή η αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες.  Με όνομα εμπνευσμένο από το χταπόδι, όπως μαρτυρά το λογότυπό του, και κάτω από τη φίρμα Octopus, παράγει τέσσερις κωδικούς: Lager, Session IPA, Weiss και Grape Ale. To Grape Ale είναι ένα είδος μπίρας με κρασί ξυνιστέρι, μοναδικό στο είδος του (ή τουλάχιστον το πρώτο που φτιάχτηκε στο νησί), το οποίο εξάγουν και στη Γερμανία. Στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να βρείτε όλα τα μαγαζιά και εστιατόρια oπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις μπίρες τους. (τηλ. 97669447, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σωτήρα http://octomicrobrewery.life/)

 

Radical Way Brewery

Δηλώνουν λάτρεις της μπίρας, εξ ου και εδώ και αρκετά χρόνια δοκιμάζουν συνεχώς νέες μπίρες και γεύσεις. Η περιέργεια και το πάθος τους για τη μπίρα τους οδήγησαν στο homebrewing, όπου μάθανε περισσότερα για τον τρόπο παρασκευής της. Αγαπήσανε την τέχνη και την επιστημη του brewing από την αρχή, για αυτό θέλησαν να γίνουν μέρος του κόσμου της craft μπύρας. Έτσι το 2019 δημιουργήσαν την Radical Way Brewing και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπίρες επαγγελματικά. Πρόκειται για ένα gypsy brewery, που σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικό μας ζυθοποιείο αλλά χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις από άλλα ζυθοποιεία για να φτιάξουν τις δικές τους συνταγές, με τα δικά τους σχέδια. Οι τελευταίες παραγωγές έχουν γίνει σε ένα μικροζυθοποιείο στην Αθήνα. Το πλεονέκτημα του gypsy brewing, το οποίο γίνεται από πάρα πολλά γνωστά breweries σε Ευρώπη και Αμερική, είναι ότι έχεις την δυνατότητα να κάνεις τις δικές σου παραγωγές σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσεις και να συνεργάζεσαι με άλλους ζυθοποιούς, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε.  Τη δεδομένη στιγμή έχουν διαθέσιμες τέσσερις διαφορετικές μπίρες. Η Shockwave, η οποία είναι η πρώτη και σταθερή μπίρα που έχουν από την αρχή, είναι μια pale ale και αποτελεί την πρώτη Κυπριακή craft μπίρα σε τενεκεδάκι. Ακολούθως, δουλεύουν με συνταγές που γίνονται μόνο μια φορά σε περιορισμένη ποσότητα. Μια τακτική που γίνεται από πολλά craft breweries του εξωτερικού και δίνει την δυνατότητα εξερεύνησης των απεριόριστων γεύσεων και αρωμάτων που μπορεί να έχει μια μπίρα. Διαθέσιμες τώρα έχουν την West Coast IPΑ, την New England IPA, και μια Imperial Porter  η οποία είναι μια συνεργασίας μαζί  με το ζυθοποιείο Alea Brewing Co. που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τις μπίρες τους μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορα bars, cafe, restaurants σε όλη την Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους διάφορους τόπους που ανανεώνεται συνεχώς στις σελίδες τους στα social media και στην ιστοσελίδα τους, όπου υπάρχει και η δυνατότητα για παραγγελίες online. (Για επικοινωνία μαζί τους μέσω social media ή μέσω της ιστοσελίδας τους.)

 

Humor

Η λατρεία που από χόμπι έγινε μια μικρή ζυθοποιία, η οποία, μετά από το ταξίδι 7 χρόνων που ξεκίνησε ο Σωτήρης και η παρέα του, λειτουργεί με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με δυνατότητα παραγωγής σχεδόν στις 100 χιλιάδες λίτρα τον χρόνο. Η έλλειψη στην αγορά, ήταν ο κύριος λόγος που θέλησαν να ξεκινήσουν της local craft μπίρες και να φτιάξουν το δικό τους ζυθοποιείο. Έτσι, όπως μας είπε ο Σωτήρης Ιακώβου, μπορούν να δώσουν στους λάτρεις της απαστερίωτης μπίρας, την επιλογή για όσο πιο φρέσκα μπίρα γίνεται.  Οι εγκαταστάσεις του Humor βρίσκονται στο το Δάλι και σήμερα παράγει πέντε βασικές μπίρες. Τις Pale Ale, IPA, Pilsner, Weiss, Oatmeal Stout ενώ κατά διαστήματα βγάζουν και special μπίρες οι οποίες παράγονται μόνο για μια φορά. Μπορείτε να βρείτε τις μπίρες τους σε αρκετούς χώρους εστίασης (εστιατόρια, μπιραρίες και καφετέριες) όπως επίσης και σε αρκετές κάβες αλλά και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες υπεραγορές σε όλη την Κύπρο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους. (τηλ.99462136, Ερμού 11, Δάλι, www.humorbeer.com)

 

Pivo Microbrewery

Το ανακαλύψαμε στο κέντρο της Λευκωσίας, αφού στεγάζονταν εκεί μέχρι περίπου το 2020, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο χωριό Αλάμπρα σε νέες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, καθώς τρία αδέλφια και ο ξάδελφός τους, όλοι τους λάτρεις του ζύθου, απέκτησαν γνώσεις γύρω από το αντικείμενο, επένδυσαν χρόνο και χρήμα στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, που φυλάσσεται και διανέμεται παγωμένο. Διαθέτουν σταθερά τρεις κωδικούς: Blondie (bohemian style pilsner), Σιταρένια (Bavarian style Weissbier) και Hoppy (American style red IPA), ενώ κατά καιρούς παρουσιάζουν κι άλλες ετικέτες όπως είναι η Dolly (Pale, fruity style). Οι μπίρες του Pivo διανέμονται σε όλες τις πόλεις στην Κύπρο. Μπορείτε να βρείτε μέσω τις ιστοσελίδας τους σε διάφορα σημεία τα οποία ανανεώνονται ανά τακτά διαστήματα. (τηλ. 99891675, χωριό Αλάμπρα, https://www.pivomicrobrewery.com.cy/where)

 

Golem Brewhouse

 Ένα ζευγάρι Τσέχων, η Ivona και ο Michal, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο το 2016. Έχοντας επιρροές του τσεχικού στυλ Pilsner, αφού μεγάλωσαν με τις γεύσεις αυτές, γίνανε λάτρεις της craft μπίρας κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης παραμονής τους στο Άμστερνταμ. Το 2021 δημιουργήσαν το Golem Brewhouse. Ο Michal έχει άριστη γνώση της διαδικασίας παρασκευής μπύρας. Η Ivona φροντίζει την επιχειρηματική και διοικητική πλευρά των πραγμάτων και έχει πολυετή εμπειρία στον επιχειρηματικό κόσμο. Παρασκευάζουν σε ένα καλαίσθητο πετρόχτιστο σπίτι του 1910 που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της διχοτομημένης Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας στο οποίο στεγάζεται και το Herb Bar.

Έχουμε τρεις βασικές μπίρες: την Τσέχικο τύπου Pilsner, την Wheat και IPA. Είναι καθαρές και όμορφα ισορροπημένες σύνθετες μπίρες γεμάτες άρωμα και γεύση. Οι βασικές τους μπίρες είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, μαζί με κάποιες εποχιακές, όπως η Stout και η μπίρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Όλες οι μπίρες τους διατίθενται σε κουτιά των 330 ml και 500 ml. Επίσης είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στο νησί που αποθηκεύει τοπική μπύρα σε τενεκεδάκια. Τα τενεκεδάκια μπλοκάρουν τις επιβλαβείς ακτίνες UV, δημιουργούν μια τέλεια σφράγιση από το οξυγόνο, είναι απείρως ανακυκλώσιμα και τους επιτρέπουν να δημιουργούν όμορφα σχέδια για τις ετικέτες τους. Χρησιμοποιούν επίσης φιλικές προς το περιβάλλον θήκες 6 και 4 συσκευασιών για τα τενεκεδάκια τους. Παρασκευάζονται από σιτάρι και κριθάρι που έχουν απομείνει από τη διαδικασία παρασκευής μπίρας και θα διασπαστούν σε λίγες εβδομάδες σε οργανικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Οι θήκες είναι βρώσιμες, επομένως δεν βλάπτουν τα θαλάσσια ζώα. Το κοινό έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τις βαρελίσιες μπίρες τους ή να αγοράσει την πλήρη γκάμα σε κουτάκια από το ζυθοποιείο τους. Η μπίρα τους είναι επίσης διαθέσιμη σε πολλά μπαρ και εστιατόρια σε όλο το νησί. (Ασκλυπιού 36, Λευκωσία, τηλ. 99289811, http://www.golem.cy/ )