ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο γαστρονομικός απόηχος της χρονιάς

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Είμαστε μια ανάσα πριν να αποχαιρετήσουμε μια από τις χειρότερες χρονιές για πολλούς ανθρώπους ανά το παγκόσμιο. Η πανδημία έχει επηρεάσει της ζωές όλων μας αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα το δημιούργησε στον κλάδο της εστίασης.

Φέτος από τον Μάρτιο και μετά οι έξοδοι για πολλούς από εμάς ήταν μετρημένες, με τα μαγαζιά να προσπαθούν να αντέξουν το παιχνίδι της επιβίωσης προσπαθώντας να εντάξουν τα take away αλλά και το delivery, με αρκετά αλλά να χάνουν την μάχη από το πρώτο lockdown.

Δεν θα αναλύσω το πως τι και γιατί και αν οι κινήσεις των κυβερνήσεων είναι σωστές, ωστόσο πέρα από τις δυσκολίες έχουμε δει αρκετά ανοίγματα να γίνονται περισσότερα στην κατηγορία του street food και συμβαδίζοντας με τα νέα δεδομένα.

Με λίγα λόγια δηλαδή φέτος αναβαθμίσαμε τις street food επιλογές μας και εμπλουτίσαμε την κατηγορία delivery κάτι που με την ταπεινή μου άποψη θεωρώ χρήσιμο και κάτι που έλειπε αρκετά τα τελευταία χρονιά.

Αρκετοί νέοι εντάχθηκαν δυναμικά στον κλάδο αυτό δημιουργώντας νόστιμα μαγαζιά που αγαπούν τις γεύσεις αυτές. Καντίνες του δρόμου που προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα κλασικά σάντουιτς και μπεργκερ ήρθαν για να μας κάνουν να περιμένουμε ώρα για να απολαύσουμε τις δημιουργίες τους.

Το φαγητό στο χέρι διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η άνθηση του ψαγμένου street food είναι γεγονός για την χρονιά που μας πέρασε με τις απολαυστικές προτάσεις να πληθαίνουν κερδίζοντας έδαφος από το εθνικό μας φαγητό, δηλαδή το σουβλάκι.

Πίτσες ναπολιτάνικες, τάκος πειραγμένα, μπεργκερς πληθωρικά αλλά και ιδιαίτερα, γλυκές απολαύσεις πέραν των συνηθισμένων της αγοράς είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείς να βρεις σε κάθε πόλη.

Από την άλλη αγαπημένα εστιατόρια έρχονται πλέον στην πόρτα μας δίνοντας μας την δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις γαστρονομικές τους δημιουργίες στο σπίτι.

Πέρσι ανέφερα σε ένα θέμα μου πως το 2019 μας άφησε «κληρονομιά» αρκετά νέα εστιατόρια αλλά και μπαρ, μέρη που θα διατηρούν τα υψηλά γαστρονομικά standards αλλά παράλληλα θα έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται όλα τα πιθανά σενάρια dining, μέσα σε χώρους με ιδιαίτερη αισθητική και χαλαρό περιβάλλον. Το 2020 μας άφησε πολλά ποιοτικά street food στέκια που έχουν ταράξει τα νερά αλλά και έδωσαν νέα πνοή στην γαστρονομική σκηνή μας.