ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο κύριος Λοΐζος κάνει απόσταξη ζιβανίας με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ο κύριος Λοΐζος Μαρκιτανής βγάζει ζιβανία στο χωριό του, τον Καλοπαναγιώτη, όπως ακριβώς του έμαθαν ο παππούς και ο πατέρας του. Ο ίδιος με τη σειρά του μας μυεί στο αγαπημένο του χόμπι, εξηγώντας μας μάλιστα κάθε λεπτομέρεια της δύσκολης αλλά ωραίας διαδικασίας.

Φωτογραφίες/βίντεο: Ραφαέλλος Μαρκιτανής

Η απόσταξη μάλιστα γίνεται με τον πλέον πατροπαράδοτο τρόπο, μέσα στο καζάνι, όπως ακριβώς γινόταν και πριν από πολλά χρόνια, τότε ακόμα που ο παππούς και πατέρας του μάζευαν τα σταφύλια και τα μετέφεραν με τα γαϊδούρια.

Ο ίδιος, σχεδόν μισό αιώνα μετά, συνεχίζει να τηρεί την παράδοση και να βγάζει ζιβανία στο καζάνι, στον γραφικό και καταπράσινο Καλοπαναγιώτη.

Πόσες μέρες χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση μέσα στα βαρέλια (και παλαιότερα στα πιθάρια). Ποιες παράμετροι καθορίζουν τη διάρκεια της ζύμωσης. Πώς ετοιμάζεται το καζάνι. Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία μέτρησης του αλκοόλ; Ποια είναι η αντιστοιχία των γράδων σε ποσοστό αλκοόλ. Πόσο αλκοόλ έχει η ζιβανία που φτιάχνει ο ίδιος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που του θέτει ο Ραφαέλλος Μαρκιτανής, δημιουργός του βίντεο, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να λύσουμε τις απορίες που προκύπτουν κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια ταβέρνα, συνήθως στην κυπριακή ύπαιθρο και  παραγγέλνουμε παραδοσιακή «house» ζιβανία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα την απολαύσουμε, υπεύθυνα πάντα, θα είμαστε αρκετά πιο υποψιασμένοι.

Διάβασε επίσης: Τα δέκα κυπριακά χωριά που φιλοξενούν το 1/5 των Καλύτερων Εστιατορίων της Κύπρου

Δείτε παρακάτω το πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βίντεο: