ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο σεφ Leo Kattou μάς περιγράφει πώς είναι να δουλεύεις σε Michelin εστιατόριο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο γεννημένος στο Coventry σεφ Leo Kattou, ο οποίος έχει καταγωγή από Λεύκαρα, Ασκά και Ορά, πέραν του ότι έχει πολυετή θητεία σε Michelin εστιατόριο, επιπλέον το 2021 αναδείχθηκε «Chef of The Year» από την BCF (British Culinary Federation).

Λίγο πριν ξεκινήσει το νέο του εγχείρημα στο Birmingham, μίλησε στο WiZ, αναφερόμενος στα 13 χρόνια που θήτευσε στο μισελενάτο Simpsons, μας είπε για τις διακρίσεις, για το concept του νέου εστιατορίου στο οποίο μετακόμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο: τις γεύσεις, τα υλικά που αγαπά, το επίπεδο των εδώ εστιατορίων, αλλά και τι θα έφτιαχνε στο νησί αν του δινόταν η ευκαιρία.


Τι κάνεις αυτό το διάστημα;
Είμαι στη διαδικασία του relaunch ενός εστιατορίου στο Birmingham. Ως head chef έχω αναλάβει να αλλάξω το concept, μετατρέποντάς το σε έναν χώρο που απευθύνεται σε οικογένειες και παρέες, προσφέροντας μικρά πιάτα με τοπικά και εποχιακά προϊόντα, μαγειρεμένα με μεσογειακές επιρροές.

Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα Michelin εστιατόριο;
Έπειτα από 13 χρόνια δουλειάς σε μια κουζίνα με αστέρι Michelin, συνηθίζεις να εργάζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο και να πιέζεις τον εαυτό σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι συναρπαστικό να πηγαίνεις σε μια κουζίνα όπου μπορείς να δουλεύεις με τα καλύτερα προϊόντα και με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα και πάθος.

Και ποιες είναι οι προκλήσεις όταν δουλεύεις σε αυτό το επίπεδο;
Δεν το βλέπω ως πρόκληση. Νομίζω πως όταν αγαπάς τη δουλειά σου, το βλέπεις ως κάτι πολύ φυσικό και ως δεύτερη σου φύση να βρίσκεσαι σε αυτό το περιβάλλον.

Τι προϋποθέτει για ένα εστιατόριο που θέλει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;
Συνέπεια.

Ο Leo Kattou έχει αναδειχθεί Σεφ της Χρονιάς (2021) στην Αγγλία από την BGF, έχει κερδίσει βραβείο Acorn (Caterer’s Acorn Awards) το 2020, πήγε ως τον ημιτελικό του βρετανικού Master Chef το 2017, αλλά κυρίως έχει βοηθήσει να διατηρηθεί το αστέρι Michelin στο εστιατόριο Simpsons που δούλευε μέχρι πρόσφατα.

Πώς δέχτηκες το βραβείο «Chef of The Year 2021» από την BCF;
Σίγουρα ένοιωσα πολύ περήφανος που κέρδισα αυτό το βραβείο.

Σεφ, η Κύπρος έχει γαστρονομική κουλτούρα;
Ναι, σίγουρα έχει, σε ένα στυλ μαγειρικής που είναι πιο κλασσικό και ποντάρει πολύ στις φρέσκες γεύσεις. Στα σπίτια, οι συνταγές μαγειρεύονται με το στυλ της κάθε περιοχής και κάπως έτσι μεταβιβάζονται στην εκάστοτε οικογένεια.

Ποια κυπριακά προϊόντα χρησιμοποιείς συχνά στην κουζίνα;
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ χαλούμι, πουργούρι, αλλά και ελαιόλαδο στη μαγειρική μου.

Όντας στο εξωτερικό, τι σου λείπει από τη λευκαρίτικη κουζίνα;
Τα πάντα, από τα φρέσκα φρούτα μέχρι τον κλασικό ταβά.

Αν άνοιγες ένα εστιατόριο στην Κύπρο, τι θα ήταν αυτό;
Μια ψαροταβέρνα και ένα παγωτατζίδικο!

Θα έλεγες πως έχουμε εστιατόρια επιπέδου Michelin στο νησί;
Δεν είμαι σίγουρος, γιατί όποτε έρθω πάντα επισκέπτομαι παραδοσιακά εστιατόρια, αλλά παρόλα αυτά είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος τα διαθέτει!

Instagram: @leo_kattou