ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι δύο νέοι που οραματίζονται τη βελτίωση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας

WIZ TEAM

Ο Ιάκωβος Λοΐζου και ο Γεώργιος Σωτηρόπουλος, συνιδρυτές του ΜΚΟ OPU (Organisation for Positive Urbanism), αφιερώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο και τη θετική τους ενέργεια για τη βελτίωση του αστικού ιστού της Λευκωσίας, με αρχή και επίκεντρο τους Αγίους Ομολογητές -την περιοχή όπου στεγάζεται και το OPU House.

Κεντρική φωτογραφία: Γεώργιος (αριστερά), Ιάκωβος (δεξιά) Curio City Walk © Afrobanana Festival / φωτογραφία: Ανδρέας Λιμνατίτης

Με τη διοργάνωση του Laou Laou - Car Free Day, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Προώθησης Ποδηλάτου και τον Δήμο Λευκωσίας, οι Ιάκωβος και Γεώργιος επιβεβαιώνουν την αγάπη τους για την πόλη και τη δέσμευσή τους να την κάνουν πιο ανθρώπινη και προσβάσιμη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και στοχεύει στη δημιουργία μιας πόλης με γειτονιές γεμάτες ζωή.

Η ιδιαίτερη σχέση τους με τους Αγίους Ομολογητές δεν είναι τυχαία. Είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, γεμάτη διατηρητέα κτίρια που αφηγούνται τις ιστορίες του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Εδώ στεγάζονται ιδρύματα όπως το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγ. Ομολογητών, ο ARTOS, το Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη, εκθεσιακοί χώροι, σχολές τέχνης, άρα είναι μια γειτονιά με ενεργή πολιτιστική ζωή. «Αυτό που μας γοητεύει είναι η αίσθηση της κοινότητας», λένε, «μιας κοινότητας ενεργής και περήφανης για το παρελθόν και το μέλλον της».

Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στους Αγ. Ομολογητές, μπορείτε να πάρετε μια γεύση της πόλης που οι ίδιοι οραματίζονται -μιας πόλης όπου μπορούμε και πάλι να παίξουμε όλοι μαζί έξω στις γειτονιές.

Και φυσικά, η τοποθεσία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Η περιοχή όχι μόνο συνορεύει τον πνεύμονα της Λευκωσίας, το γραμμικό πάρκο, αλλά σε μόλις πέντε λεπτά ποδηλασίας βρίσκεται κανείς από την καρδιά των Αγίων Ομολογητών στο κέντρο της Λευκωσίας, παίρνοντας έτσι μια αίσθηση αστικού lifestyle, αντίστοιχη με τις εμπειρίες σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως Λονδίνο και Άμστερνταμ. 

Το OPU House λειτουργεί ως πολύχωρος με δράσεις που φέρνουν την κοινότητα μαζί, όπως Open-mic storytelling, συζητήσεις, εργαστήρια, καθώς και ως πλατφόρμα για περαιτέρω δράσεις όπως τα μηνιαία Curio City Walks όπου εξερευνούν την πόλη, διαλεγόνται μαζί της αλλά και την απολαμβάνουν, με στόχο πάντα να την αλλάζουμε προς το καλύτερο.

«Με τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες όπως το εβδομαδιαίο Ride with Confidence και της εκδήλωσης around with confidence με το afternoon:project, δεν είναι περίεργο που μας χαρακτηρίζουν κάποιες φορές ως ‘οι ποδηλάτες’. Αλλά κάνουμε πολύ περισσότερα από ποδηλασίες». Οι συνεργασίες τους εκτείνονται από παρεμβάσεις διαμόρφωσης δημόσιων χώρων με το Cyprus Energy Agency στην παλιά πόλη, μέχρι την Αθήνα όπου ένωσαν δυνάμεις με το αθηναϊκό Astylab, στο πλαίσιο του This is AfroBanana x Athens, και κάλεσαν το κοινό να οραματιστεί την πόλη του, κάτι που θα επαναλάβουν το Σάββατο.

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση Laou Laou, Χωρίς Αυτοκίνητο, ΕΔΩ.