ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Oι επιτάφιοι μέσα απο τα τείχη

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΗΣ

Toυ Ανδρέα Μαλάη

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής η πρωτεύουσα άλλοτε αποκτούσε ένα διαφορετικό άρωμα που συνδύαζε την θρησκευτική πίστη με την παράδοση. Οι ιεροί ναοί Παναγίας Φανερωμένης, Αγίου Σάββα και Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη συντόνιζαν την πομπή του επιταφίου τους και συναντιούνταν στην Πλατεία Ελευθερίας. Το έθιμο, ωστόσο, προς το παρόν, έχει σταματήσει, καθώς η πλατεία Ελευθερίας εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό κατασκευή κι έτσι οι πομπές όχι μόνο δεν συναντιούνται σε κανένα σημείο, αλλά επιλέγουν διαφορετική διαδρομή, για να μην προκληθεί συνωστισμός.

Εάν βρεθείτε, όμως, στην πρωτεύουσα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής δεν θα βιώσετε πουθενά καλύτερα το θρησκευτικό αυτό έθιμο από το να βρεθείτε στην παλιά πόλη. Η πομπή του επιταφίου που ξεκινά από την πλατεία Φανερωμένης ζωντανεύει στο πέρασμα της την παλιά «μουσειακή» πόλη, χαρίζοντας στους πιστούς ένα κλίμα κατάνυξης και λαογραφικής σπουδής, που παρόμοιά της συναντά κανείς στα στενά δρομάκια των ελληνικών νησιών και των χωριών της Κύπρου. Παράθυρα που στις καθημερινές μας βόλτες βλέπαμε κλειστά, τη Μεγάλη Παρασκευή ανοίγουν διάπλατα, κόσμος κρέμεται στα μπαλκόνια, οικογένειες και μικρά παιδιά με το θυμιατό στο χέρι φιλεύουν τους περαστικούς ή ραντίζουν με μύρα τον επιτάφιο, ενώ η πομπή ψέλνει τα εγκώμια, γυρνώντας μας πίσω στις ρίζες μας την ίδια στιγμή που συνειδητοποιούμε πόσο όμορφη είναι η εντός τειχών πόλη μας.

Αρχίστε τη βόλτα σας νωρίς το απόγευμα και επισκεφτείτε τους επιταφίους όλων των μικρών ναών της παλιάς πόλης! Άστε το αυτοκίνητό σας έξω από τα τείχη κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου ή παράλληλα προς το αρχοντικό της Αξιοθέας και κάντε αρχή από την εκκλησία του Αγίου Κασσιανού. Στη συνέχεια, προχωρήστε βαθιά εντός των τειχών και θα εκπλαγείτε, ένα δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, που σε κάθε γωνιά θα σας περιμένει ένας μικρός ναός ή παρεκκλήσι με τη δική του ιστορία. Εάν ξεκινήσετε τη βόλτα σας νωρίς θα «συλλάβετε» επί τον έργον και τις γυναίκες να στολίζουν τον επιτάφιο. Ανοίξτε συζητήσεις και μοιραστείτε έθιμα και λαογραφικές λεπτομέρειες. Μέχρι να φτάσετε στην πλατεία της Φανερωμένης, θα περάσετε από τις εκκλησίες της Παναγίας της Χρυσαλινιώτισσας, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη (εξαιρετικά αγιογραφημένος), του Αγίου Σάββα και του Αγίου Αντωνίου ενώ στην πορεία μπορείτε να σταματήσετε για ένα καφεδάκι στα συνοικιακά καφενεδάκια της παλιάς πόλης. Η διαδρομή θα σας ανταμείψει και καταλήγοντας στην πλατεία Φανερωμένης θα συναντηθείτε με πλήθος κόσμου που θα περιμένει μαζί σας την πομπή του επιταφίου!

Φροντίστε να έχετε τελειώσει, λοιπόν, τις πασχαλινές προετοιμασίες από το πρωί της Μ. Παρασκευής και ζήστε την πρωτεύουσα σε μια τέτοια στιγμή που η παράδοση συναντά τα θρησκευτικά έθιμα και της δίνει πραγματικά πνοή ζωής!