ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Οι Μαγείρισσες» είναι πάντα εδώ!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Χαίρετε! Πώς ήταν το φαγητό σας; Περάσατε ωραία; Είμαι μια από τις μαγείρισσες».

Τα πέντε λεπτά που μας αφιέρωσε η μία από τις δύο αδερφές-μαγείρισσες, ήρθε σαν επιστέγασμα στην πολύ ωραία εμπειρία που είχαμε μεσημέρι Κυριακής στη γνωστή ταβέρνα στη Λακατάμια.

Με το που τελειώσαμε το φαγητό μας, ήρθε σιμά στο τραπέζι μας και έχοντας μια ευγένεια φερμένη από άλλες εποχές μάς ρώτησε πώς ήταν η εμπειρία μας.

Η αλήθεια είναι πως όσοι ήταν στο εστιατόριο μαζί μας έδειχναν να περνούν όμορφα. Τόσο στον εσωτερικό σχετικά μικρό χώρο, όσο και στο εξωτερικό της ταβέρνας, που όμως είναι κλειστό με τέντα.

Το παραδοσιακό ντεκόρ με τις μικρές μοντέρνες πινελιές δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να καθίσεις αναπαυτικά και να απολαύσεις το γεύμα ή το δείπνο σου, μέσω ενός πλούσιου μενού που ποντάρει εξίσου στη σχάρα, στην κατσαρόλα και στον φούρνο.

Όπως και έγινε. Το φαγητό μας ήταν πολύ καλό, από την αρχή ως τέλος, έχοντας όμως -όπως συμβαίνει πάντα στις ταβέρνες- ορισμένα highlights. Αν πρέπει για παράδειγμα να ξεχωρίσω κάποια από αυτά, σίγουρα οι διάσημες πούλλες που σβήνουν με χυμό φρέσκου λεμονιού και κόλιανδρο, αλλά και το πολύ αυθεντικό κυπριακό πομπάρι, είναι πιάτα που μονοπωλούν τη συζήτηση πάνω στο τραπέζι.

Είναι πιάτα που θα έρχονται πάντα πρώτα στο μυαλό σου κάθε φορά που κάποιος κάνει αναφορά στις Μαγείρισσες, αφού σαφέστατα αποτελούν τα trademarks του εστιατορίου.

Είναι συνταγές που ξεπήδησαν μέσα από παλιά βιβλία μαγειρικής της μαμάς, της γιαγιάς ή κάποιου άλλου γνωστού στο νησί μάγειρα και τα οποία οι δύο αδερφές έφεραν στο σήμερα και τα προσφέρουν στον κόσμο, βάζοντας σε αυτά τη δική τους πινελιά.

Το πομπάρι, για παράδειγμα, όπως μας ανέφερε η ιδιοκτήτρια-μαγείρισσα, είναι ένα αυθεντικό κυπριακό φαγητό, που φτιάχνεται με ρύζι, χοιρινό κιμά, κρεμμυδάκι, σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό και μπαχαρικά. «Ενώ το είχαμε ‘ανακάλυψει’ σε ένα βιβλίο με συνταγές, στην πορεία μαθαίναμε πως αυτό φτιαχνόταν σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενδεχομένως με μικρές παραλλαγές». Παρότι θεωρητικά πρόκειται για ένα «δύσκολο» πιάτο, δεν δίστασαν εντούτοις να το δουλέψουν. Το έβαλαν στο τραπέζι και σιγά σιγά αυτό εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή για τις Μαγείρισσες.

Το ίδιο ισχύει και για τα κουπέπια τους, τις πούλλες, τη σαρλότα, ακόμα και τις χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες με τη ρίγανη.

Αν το ζητούμενο, λοιπόν, είναι το καλό φαγητό, σε ένα ωραίο περιβάλλον, με πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση, σίγουρα οι Μαγείρισσες αποτελούν πάντα μια πολύ καλή πρόταση εξόδου. Ειδικά στις περιπτώσεις που θέλετε να βγείτε για καλό μεζέ κάπου εκτός κέντρου.