ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πήγαμε και είδαμε: 3 years in Tokyo

WIZ TEAM

Της Χρυσταλλένης Λοϊζίδου / culture∙shots∙by∙a∙toumazou∙

Επέστρεψε, που λέτε, η Σιμώνη στο στρουμφοχωριό και έφερε να μας δείξει πράματα και θάματα. Αμεσότατη η πρόταση και απολαυστική στον εξωτισμό της με τρόπο που χαρακτηρίζει το είδος της δουλειάς απόλυτα, καθώς και τον ανάλαφρο χαρακτήρα του εργαστηρίου ΙΝ ΤΟΤΟ. Αυτό όμως το ανάλαφρο και άμεσα απολαυστικό (παρά του ότι ίσως θυμίζει παιδικό, παρά δηλαδή, της αναφοράς του στο χαριτωμένο) δεν έχει τίποτα το αφελές. Η Σιμώνη Φιλίππου παρουσιάζεται ως σοβαρή εικονογράφος με εύρος στιλιστικών δυνατοτήτων, ως χαράκτρια με θαυμαστές τεχνικές γνώσεις στην τυπογραφία, και παρ’ όλα αυτά, ειλικρινή και ταπεινή διάθεση για εμβάθυνση, ταξίδεμα, και περιπλάνηση στο άγνωστο.

Η δουλειά σμίγει το Μεσογειακό με το Ασιατικό. Στο “πλέκω όνειρα γλυκά” δύο κορίτσια (οι αδελφές Φιλίππου;) κάθονται ένα κυπριακό απογευματάκι ιαπωνικής σύνθεσης, και περνούν γιασεμί σε κλωστή, ενώ φέρνουν σε χαρακτήρες manga. Tο “my water balance” παρουσιάζει μια ikebana ανθοσύνθεση με φύλλα ελιάς και ιαπωνικά χρυσάνθεμα με τρόπο που αναδεικνύει την τέχνη της παραγωγής του χαρτιού από την ίδια την Φιλίππου, και τον ανάλογο πειραματισμό με την χρήση υλικών στην εκτύπωση. Το “たぴ  (Journey)” παρουσιάζει μια εύγλωττη συνειρμική μεταφορά του εικαστικού ταξιδιού της χαράκτριας σε ομηρική περιπέτεια με κιμονό και σαμουράι, δίπλα από καλικάντζαρους, γοργόνες, και σχήματα παρμένα από την κυπροαρχαϊκή κεραμική μεταξύ άλλων στοιχείων.

Η δουλειά της Φιλίππου χαρακτηρίζεται επίσης από τόλμη. Ο θαυμασμός μου γι’ αυτή την πτυχή της έκθεσης κλιμακώθηκε μπροστά από το “流しそうめん (flowing noodles)”: εδώ φαίνεται ο τρόπος που η καλλιτέχνης απολαμβάνει το παιχνίδι με τις ιαπωνικές τεχνοτροπίες και οπτικές - πολιτισμικές παραδόσεις άφοβα αλλά ταπεινά, χωρίς τις εντάσεις της συνήθους gaijin φετιχοποίησης της Ιαπωνικής κουλτούρας.

Θέλει τόλμη το fusion, λοιπόν, και ειλικρίνεια, και η Φιλίππου το επιτυγχάνει αβίαστα, φέρνοντας στο συναπάντημα ακόμα και Αφρικανικά στοιχεία που παραπέμπουν στην καθαρή και λιβιδικά απελευθερωμένη απόλαυση της ζωής, και ταυτόχρονα ινδικό-τροπα ενδιαφέροντα που παραπέμπουν στην σοφία μιας πιο μετρημένης εσωστρέφειας.