ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ραντεβού στα οινοποιεία της Κύπρου

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Με την καλοκαιρινή διάθεση να μας κατακλύζει, οι εξορμήσεις έχουν γίνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής αφού αρκετοί από εμάς πλέον προσπαθούμε να ανακαλύψουμε, να γνωρίσουμε, να γευθούμε και γενικά να αποκτήσουμε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούμε. Ως χώρα με μεγάλη ιστορία όσον αφορά το κρασί έχουμε αναπτύξει αρκετά τον οινοτουρισμό αφού πλέον αρκετά οινοποιεία της Κύπρου αξιοποιούν όλα τα μέσα που έχουν προκειμένου να μας γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο του οίνου, είτε μέσω μιας ξενάγησης στις εγκαταστάσεις τους είτε μέσω γευσιγνωσίας ή ακόμη προσφέροντας και φαγητό.

Οι δρόμοι του κρασιού δίνουν στους επισκέπτες πλέον πολλά περισσότερα από μια απλή γευστική εμπειρία αφού ο οινοτουρισμός δεν είναι μόνο το οινοποιείο, τα αμπέλια και το κρασί αλλά ένα σύνολο που περιλαμβάνει -εκτός των προαναφερομένων- και τη γαστρονομική εμπειρία του οινοποιείου, ενίοτε την αρχιτεκτονική του, το φυσικό περιβάλλον, την εξυπηρέτηση, τους επισκέπτες, τη γοητεία της κάθε περιοχής, ή καλύτερα τη γοητεία της οινοπαραγωγικής περιοχής.

Ο οινοτουρισμός είναι μια έννοια, μια εμπειρία, ένα μέσο θα λέγαμε, που συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου αφού μέσω αυτού έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε καλύτερα την παράδοση μιας περιοχής. Σε όλη την Κύπρο σχεδόν μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία του οινοτουρισμού, είτε σε παραδοσιακού στυλ οινοποιεία είτε σε άλλα ξεχωριστά και εναλλακτικά οινοποιεία, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε όλο τον χρόνο, να περιηγηθείτε τους χώρους τους, να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον οίνο και να γευτείτε μοντέρνα γαστρονομία ή παραδοσιακά εδέσματα, περνώντας όμορφες στιγμές στην ύπαιθρο.

BARREL ΕAT

Ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό κόνσεπτ έστησαν οι ιδιοκτήτες του οινοποιείου Καρσερά στο χωριό Δωρός, της επαρχίας Λεμεσού. Το οινοποιείο Παναγιώτη Καρσερά, για δεκαοχτώ και πλέον χρόνια, εξειδικεύεται στην παραγωγή βάσης οίνου κουμανταρίας σε έναν ιστορικό και πανέμορφο χώρο, που σέβεται και αναδεικνύει την παράδοση του τόπου μας. Πρόκειται για το παλιό εγκαταλελειμμένο από χρόνια οινοποιείο του χωριού, το οποίο με πολύ μεράκι και αγάπη αναπαλαίωσαν ώστε να παράγουν, να φυλάσσουν αλλά και να παρουσιάζουν μέσα από περιηγήσεις και γευσιγνωσίες τον πολύτιμο αυτό οίνο. Έξω στην αυλή του οινοποιείου έχουν στήσει το Barrel Eat, μια καντίνα που προσφέρει γκουρμέ νόστιμα μπέργκερ με σος κουμανταρίας. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θυμίζεικατασκήνωση, κατά καιρούς φιλοξενεί μουσικές αλλά και θεατρικές παραστάσεις τηρώντας πάντα τις οδηγίες των πρωτοκόλλων. (Δωρός, Λεμεσός, τηλ. 99319646)

SANTA IRENE WINERY

Το οινοποιείο Santa Irene που βρίσκεται στον Φαρμακά στην περιοχή της Πιτσιλιάς, ιδρύθηκε το 2015 από τον Δανιήλ Αναστάση και αποτελεί ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Στα διακόσια εκτάρια των αιωνόβιων αμπελώνων του, που είναι φυτεμένοι κατά μήκος απότομων πλαγιών στους ορεινούς όγκους που περιτριγυρίζουν τον Φαρμακά, κυριαρχεί η κυπριακή παραδοσιακή ποικιλία του Μαύρου Αμπελίσιμου, ενώ σε μικρότερες εκτάσεις εντοπίζεται και η ποικιλία Ξυνιστέρι. Tο οινοποιείο προσφέρει μοναδικές ξεναγήσεις όπως θεαματικές διαδρομές στα βουνά του Φαρμακά μέσα από οχήματα 4Χ4, εξερευνώντας τους αιωνόβιους αμπελώνες τους, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και γευσιγνωσία. Στο οινοποιείο στεγάζεται το εστιατόριο Ιεράμπελος, ένα μοναδικό εστιατόριο με μοναδική θέα που αυτοπροσδιορίζεται ως fusion. Στο μενού του εστιατορίου θα βρείτε χοιρινό και κυπριακό κοντοσούβλι, χωριάτικη χοιρινή μπριζόλα, χοιρινό κότσι και βοδινά φιλέτα διαφόρων ειδών και κοπών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι όλα αυτά ψήνονται σε φούρνο Josper, έναν εξειδικευμένο φούρνο με ξυλοκάρβουνο, ο οποίος έχει την ιδιότητα να προσδίδει μια μυρωδιά καπνιστού. Προσφέρονται επίσης τα κλασικά πιάτα σχάρας (χοιρινό/κοτόπουλο σουβλάκι και σεφταλιές), θαλασσινά, ζυμαρικά, burgers και πίτσες, καθώς και επιλογή για μεζέδες. Όλα τα ψωμιά της ταβέρνας είναι φρέσκα και φτιάχνονται επί τόπου χρησιμοποιώντας προζύμι. Πρόσφατα εντάχθηκε στο μενού και το brunch. (Φαρμακάς, Λευκωσία, τηλ. 22515505)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΟΥΝΙ ΠΑΝΑΓΊΑΣ

 

Κρασιά από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου αλλά και εκλεκτές παραδοσιακές γεύσεις συναντώνται στο οικοσύστημα του Βουνιού της Παναγιάς. Η πανοραμική θέα του που βλέπει τον κόλπο Χρυσοχούς βορειοδυτικά και τον Ακάμα στα δυτικά, τη θάλασσα του αεροδρομίου Πάφου στα νότια θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κυπριακές ποικιλίες. Το Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς στεγάζεται σε νεόκτιστα κτήρια, που φιλοξενούν το εστιατόριο του οινοποιείου. Η ξενάγηση στην κομψή κάβα και στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και η γευσιγνωσία αποτελούν μοναδική εμπειρία. Επίσης η καλή ταβέρνα που διαθέτει έχει επική θέα στα δυτικά του νησιού και προσεγμένα πιάτα της κυπριακής κουζίνας με εποχικά υλικά. (Παναγιά, Πάφος, τηλ. 26722770)

ANAMA CONCEPT

Ένα οινοποιείο που βρίσκεται μέσα στο δάσος στον Λυθροδόντα. Οι ιδιοκτήτες του, Λευτέρης Μοχιανάκης και Χριστίνα Αποστόλου, ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή μιας ιδιαίτερης κουμανταρίας, παραδοσιακής χωρίς κολλήματα, μοντέρνας χωρίς εκζήτηση, με φαντασία και δημιουργικότητα. Στο όμορφο αυτό οινοποιείο , που περιβάλλεται από θεόρατα δέντρα, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ιδιωτικά δείπνα και βραδιές γευσιγνωσίας. Διαθέσιμα για κρατήσεις είναι το Anama Outdoor Full Tasting Experience, το The Anama Extraordinary «Happy Hour Concept», όπως και το Anama Fine Wines & Spirits Two Hours Tasting Experience. Το πακέτο γευσιγνωσίας περιλαμβάνει πειραματικά ξηρά και ημίξηρα κρασιά αλλά και την πλήρη γκάμα των οινοπνευματωδών ποτών του οινοποιείου, παλαιωμένων και νέων. (Λυθροδόντας, Λευκωσία, τηλ. 96329482)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΔΙΑ

Στο γραφικό χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας θα βρείτε το κτήμα Χριστούδια. Ένα κτήμα που ιδρύθηκε το 1992 όταν οι δημιουργοί του, Γιάννης και Αλεξία Χριστούδια, ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου. Η αγάπη του ζεύγους για ποιοτικό οίνο ώθησε τα παιδιά τους να συνεχίσουν. Τα παιδιά συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στο κτήμα παίρνοντας όλο και σημαντικότερους ρόλους. Πλέον η παραγωγή κρασιούέχει αγγίξει τις ογδόντα χιλιάδες φιάλες ετησίως. Εκτός από τους εξαίρετους οίνους, το οινοποιείο, συμβαδίζοντας με τις τάσεις της εποχής, ενέταξε το κυπριακό μπούκωμα στο μενού των υπηρεσιών του, χαρίζοντάς μας νόστιμες και αυθεντικές γεύσεις σε ένα όμορφο περιβάλλον. Το brunch ξεκινά με διάφορα καλούδια όπως φρυγανιές, αβγά, σουτζούκο και σταφίδες, τυρί, αγγουράκια, ντομάτες, ελιές, λούντζα και τρεις διαφορετικές μαρμελάδες και συνεχίζει με τη γνωστή shakshuka, με τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο μενού να είναι δικής του παραγωγής. (Κάτω Δρυς, Λάρνακα, τηλ. 99034828)

ΟΙΝΟΥ ΓΗ
 

Ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή του Ομόδους. Το υπερσύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στο κτήμα Βασιλειάδη και διαθέτει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για ποιοτική οινοποίηση. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας που υπάρχουν προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική εμπειρία από την οινική παράδοση της Κύπρου. Ένα κτήριο που εκπέμπει μια μεγαλοπρέπεια, με την περίτεχνη ψηλή σιδερένια εξώπορτα, τους τοίχους από φυσική πέτρα, το μαρμάρινο δάπεδο και τις χρυσές λεπτομέρειες, τα στρογγυλά παράθυρα, τη γυάλινη πρόσοψη και τη θέα προς τα απέραντα βουνά να μαγνητίζει τα βλέμματα. Εκτός από τα πιο πάνω, υπάρχει ακόμη ένας λόγος για να επισκεφτείτε το οινοποιείο, που δεν είναι άλλος από το εστιατόριό του, Πλαγία. Ένα εστιατόριο με καλοφτιαγμένα πιάτα που παντρεύει γεύσεις από διάφορες κουζίνες σε μοντέρνα εκδοχή, ενίοτε με twists, πατώντας γερά σε ποιοτικά υλικά. Η λίστα κρασιών αποτελείται φυσικά από τις ετικέτες του οινοποιείου, σε μπουκάλι και σε ποτήρι. (Όμοδος, Λεμεσός, τηλ. 25446000)