ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρέσιν: Το γαμοπίλαφο που κάνει θραύση στην Πάφο

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

H Κρήτη έχει το γαμοπίλαφο και η Κύπρος έχει το Ρέσιν. Το Ρέσιν για την ιστορία πρωτοξεκίνησε τον 19ο αιώνα στην επαρχία Πάφου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα από σιτάρι ψημένο μέσα σε ζωμό κρέατος, σαν πιλάφι. Προσφερόταν στους προσκεκλημένους κατά την διάρκεια της γαμήλιας γιορτής. Το τελετουργικό της παρασκευής ξεκινούσε δυο με τρεις μέρες πριν από τον γάμο και αποτελούσε ένα από τα έθιμα του παραδοσιακού κυπριακού γάμου.

Το σιτάρι είναι το κυριότερο συστατικό του Ρέσιν. Οι κοπέλες το καθάριζαν προσεκτικά και το μετέφεραν μέσα σε σκαφίδια με την συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδιών στις βρύσες του χωριού, σκεπασμένα με κόκκινες μαντήλες. Το έπλεναν, το επέστρεφαν στο σπίτι και το άφηναν να στεγνώσει απλωμένο. Την επόμενη μέρα το άλεθαν με χερομύλι, γυρνώντας το όμως ανάποδα ώστε να μην λιώνει αλλά να ξεφλουδίζει, τραγουδώντας παράλληλα και στο τέλος το έψηναν.

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι το "Φρέσκον" στην Πάφο ετοιμάζει πεντανόστιμο Ρέσιν με αυθεντική συνταγή όχι μόνο σε ποσότητα για γάμους και γιορτές αλλά και ατομικές μερίδες τις οποίες μπορείς να προπαραγγείλεις και να περάσεις να τις πάρεις ή να σου αποσταλούν με delivery μέσω Foody. Οι μερίδες είναι ατομικές (470γρ) στα €4 ή ενισχυμένες (750γρ) στα €6.

Το Φρέσκον βρίσκεται Ακροπόλεως 1 στην Πάφο και είναι ανοιχτό Πέμπτη και Σάββατο από τις 17.00 μέχρι τις 20.30. Για παραγγελίες μέσω Foody κάντε κλικ ΕΔΩ.

Αν ζεις εκτός Πάφου την επόμενη φορά που θα βρεθείς εκεί κάνε την παραγγελία σου και ζήσε αυτή την μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Θα με θυμηθείς…

Info
Τηλ. 26 080550
Ακροπόλεως 1, Πάφος, 8011