ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Ένας γλυκόπικρος αποχαιρετισμός

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

H Awkwafina εμφανίστηκε ξαφνικά στο ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή της στο '"Ocean's 8'', το 2018. Πριν απ' αυτό ήταν μια ράπερ με κάποια viral τραγούδια, με συμμετοχές σε ταινίες εδώ και εκεί, γενικά στα ήσυχα του Hollywood. Μετά από το ''Ocean's 8'' την είδαμε στο ''Crazy Rich Asians'', γενικά οι εμφανίσεις της ήταν πάντα κωμικές από τις συμμετοχές της στις ταινίες μέχρι και τις δισκογραφικές της δουλειές που ήταν πιο εναλλακτικές. Δύσκολο να την φανταστείς σε μια πιο σοβαρή ταινία. Παρόλο που το ''The Farewell'' δεν είναι ακριβώς αυτό. 

Στο ''Farewell'' μια Κινεζική οικογένεια μαθαίνει πως η γιαγιά τους έχει μικρό περιθώριο ζωής, και αποφασίζει να το κρατήσουν μυστικό από εκείνη, διοργανώνοντας έναν γάμο για να μαζευτεί η οικογένεια να την δει. Η ταινία κέρδισε BAFTA και Χρυσή Σφαίρα, η Awkwafina κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και παρόλο που γινόταν μεγάλος χαμός πως θα βρεθεί υποψήφια στα Oscars, αυτό δεν έγινε ποτέ. H ιστορία βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες από την ζωή της σκηνοθέτριας, Lulu Wang. 

Δες το τρέιλερ πρώτα. 

Άκου να δεις πώς έχουν τα πράγματα. Η ταινία είναι αρκετά χαλαρή παρά την δραματική ιστορία. Η Wang χειρίζεται το σενάριο άρτια έτσι ώστε να μην κουράσει, ούτε να σε μπουχτίσει με πολύ δράμα. Κατ' ακρίβεια όλοι οι πρωταγωνιστές, θεωρώ πως το χειρίζονται όπως θα το χειρίζονταν πραγματικά και εδώ είναι το παράδοξο με την Awkwafina. Οι περισσότεροι λάτρεψαν τον τρόπο που υποδύεται την Billi, κάποιοι είπαν πως είναι εντελώς ανέκφραστη καθ' όλη τη διάρκεια. Διαφωνώ. Βρήκα τον χαρακτήρα της υπερβολικά αληθινό, με ανησυχία, στεναχώρια, ξεσπάσματα και όλα όσα μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος σε τέτοια κατάσταση. 

Το γλυκόπικρο τέλος ήταν το πιο δυνατό μέρος. Όταν η Billie αποχαιρετά την γιαγιά της για να επιστρέψει στην Αμερική, την αγκαλιάζει για τελευταία φορά και ξέρει πως το πιο πιθανό είναι πως δεν θα την ξαναδεί ποτέ. Δημιουργούνται συναισθήματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει και νιώσει. Παρ' όλα αυτά στους τίτλους τέλους βλέπουμε πως η πραγματική γιαγιά ζει ακόμα, έξι χρόνια μετά τη διάγνωση της. 

Ενδιαφέρουσα ταινία, λίγο αργή σε σημεία αλλά όμορφη στο σύνολο, με γλυκόπικρα συναισθήματα και συγκίνηση να σού έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Καταλήγω πως οκ ίσως να μην ήταν για Oscar ''Καλύτερης Ταινίας'', αλλά δεν σημαίνει πως δεν αξίζει τον χρόνο σου.