ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Το ''Ex Machina'' είναι η φυσική εξέλιξη ή ένα τρομακτικό ενδεχόμενο;

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

To ''Ex Machina'' δεν είναι μια καινούργια ταινία. Κυκλοφόρησε το 2014 και ήταν αυτή που έκανε την Alicia Vikander ευρύτερα γνωστή, ήταν υποψήφια για Oscar ''Πρωτότυπου Σεναρίου'' και κέρδισε ένα για ''Οπτικά Εφέ''. Ένα ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τρεις μόνο πρωταγωνιστές (και μία τέταρτη σε μικρότερο ρόλο) που σε βάζει σε σκέψεις αλλά θα τα πούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια. 

Το στόρι ακολουθεί έναν προγραμματιστή που κερδίζει μια πρόσκληση από τον CEO του για να λάβει μέρος σε ένα πείραμα, δοκιμάζοντας ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Όλη η ταινία λαμβάνει χώρα μέσα στο σπίτι του CEO, αλλά μην το αφήσεις να σε πτοήσει αυτό. 

H Vikander δικαίως εκτοξεύτηκε μετά απ' αυτή την ταινία. Είναι εκπληκτικό το πόσο πειστικά μπορεί κάποιος να υποδυθεί ένα ρομπότ. Ο Oscar Isaac στο ρόλο του Nathan (του CEO) δημιουργεί ένα απίστευτα άβολο κλίμα που σε κάνει να είσαι συνέχεια σε αναμονή για κάτι που δεν ξέρεις τι είναι. Γενικά όλη η ταινία είναι έτσι. Είναι ένα στόρι για τις προοπτικές της επιστήμης που ακούγονται τόσο απίθανα όσο και πιθανά και αυτό είναι ίσως το πιο ανατριχιαστικό. Είναι τα ανθρωποειδή η φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας; Ή μήπως μας προϊδεάζει για έναν κόσμο όπου τα ρομπότ εξελίσσονται πέραν του προγραμματισμού τους και καταλύγουν να υπερτερούν των ανθρώπων; 

Το πόσο έξυπνη είναι η Ava, το ανθρωποειδές, είναι ένα ερωτηματικό που επικρατεί καθ' όλη τη διάρκεια, και σιγά - σιγά μας δίνονται μικρά κομμάτια της απάντησης. Μέχρι να τελειώσει καταλήγεις να έχεις παρασυρθεί σε ένα παραμύθι τεχνολογίας που σε τρομάζει για το πόσο πιθανό είναι. Αναζητάς απαντήσεις όπως ακριβώς και ο Caleb - ο ''τυχερός'' που λαμβάνει μέρος στο πείραμα. 

Είναι μια ταινία που ίσως την έχεις προσπεράσει γιατί δεν σου γεμίζει το μάτι εκ πρώτης όψεως, αλλά αξίζει και με το παραπάνω να της δώσεις προσοχή. Βρες το στο Netflix και το movie night σου είναι έτοιμο.