ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Roadtrip στο Καμπί

ΑΝΤΡΟΣ ΣΚΑΛΙΣΤΗΣ

Το κείμενο είναι τμήματα της εκπομπής «Roadtrip.cy» στον Σπορ FM 95.

Το roadtrip.cy έχει ολοκληρώσει ήδη 50 εκπομπές, έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο. Μαζί χαρήκαμε, ζήσαμε, απολαύσαμε γωνιές του νησιού μας. Αποφύγαμε τους γνωστούς, τουριστικούς, φασαριόζικους προορισμούς. Ζήσαμε μαζί διαδρομές σε τοπία, σε αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, καφενεία, ταβερνούλες, παραλίες, βουνά, σημεία θέας. Κυρίως όμως ζήσαμε, γνωρίσαμε καλύτερα, αν θέλετε, τον τόπο μας.

Κυνηγήσαμε με πάθος οτιδήποτε θα έβαζε χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Επιδιώξαμε τη διαφορετικότητα, γιατί «variety is the spice of life», η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής. Και θέλουμε τη ζωή μας όσο το δυνατόν πιο πλούσια σε εμπειρίες. Πάμε με μουσική, μουσική που εύχομαι να σφυρίζουμε για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Φέτος με τις ειδικές συνθήκες που βιώσαμε, οι περισσότεροι από εμάς δεν ταξίδεψαν εκτός Κύπρου, δεν έκαναν διακοπές εκτός Κύπρου, ζήσαμε και ζούμε όλα τα υπόλοιπα τα οποία μας υποβάλλει η πανδημία. Θέλαμε λοιπόν μια βαλβίδα ασφαλείας, ένα σχέδιο Β. Εμείς, στο roadtrip.cy, θελήσαμε να είμαστε μέρος αυτού του σχεδίου Β, να γίνουμε η θετική πλευρά των πραγμάτων. Γιατί πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά, φτάνει να θέλουμε εμείς να τη δούμε, να την ανακαλύψουμε. Και τι ανακαλύψεις μπορούμε να κάνουμε στο υπέροχο νησί μας. Πραγματικά, είμαστε τυχεροί να ζούμε σε ένα τέτοιο τόπο. Φυσικά, όλα αυτά τα ντύναμε με μουσική, για να κάνουμε τη μέρα μας ακόμα καλύτερη.

Να σας πούμε ότι κι εμείς έχουμε ένα μυστικό. Ένα μυστικό προορισμό κρυμμένο πάνω στα βουνά, με καθαρό αέρα, κρυστάλλινα νερά, υπέροχη φύση, πανέμορφα τοπία. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει κυπριακό χαρακτήρα. Δάσος, τρεχούμενο νερό, παλιά εκκλησία, καφενές και -το πιο σημαντικό για μας- ταβέρνα με κυπριακή κουζίνα και πολλά τοπικά προϊόντα. Ο σημερινός προορισμός είναι το Καμπί του Φαρμακά. Όχι ο Κάμπος της Τσακίστρας, όχι τα Καμπιά, ούτε η μάντρα του Καμπιού. Το Καμπί. Σαράντα ένα χιλιόμετρα και σαράντα πέντε λεπτά από τη Λευκωσία, σε υψόμετρο 840 μέτρων, όπου τα τελευταία 30 λεπτά είναι μέσα στο πράσινο, μέσα στο δάσος.
Επειδή σήμερα γιορτάζουμε 50 εκπομπές, η εκπομπή έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο, επιστρέψουμε στην αρχή, πάμε ξανά στον πρώτο προορισμό, το Καμπί του Φαρμακά. Θα το ξαναζήσουμε, άλλη εποχή και με άλλο μάτι, έχουμε δει πολλά πλέον μαζί. Καμπί του Φαρμακά, λοιπόν, και οδηγίες προς ναυτιλλομένους.

(Φωτογραφία: Το Καμπί από ψηλά.)

Από Λευκωσία βγαίνουμε με κατεύθυνση Παλαιχώρι, περνάμε από Ανθούπολη, Αρεδιού, έξω από τον Άγιο Επιφάνιο και συνεχίζουμε μέχρι να δούμε την ταμπέλα που μας παίρνει αριστερά για Φαρμακά και Μαχαιρά. Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος, φτάνουμε στον Φαρμακά και από τον Φαρμακά σε ένα χιλιόμετρο είμαστε στο Καμπί. Από Λεμεσό και Πάφο θα ανεβείτε προς Παρεκκλησιά, Κελλάκι, Επταγώνια, Μελίνη, Οδού, Φαρμακά, Καμπί. Και αυτή υπέροχη διαδρομή, θα την απολαύσετε. Από Λάρνακα, πάμε στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Λεμεσού ανεβαίνουμε προς Χοιροκοιτία, μετά Βάβλα, Λάγεια, Ορά, Μελίνη, Οδού, Φαρμακά, Καμπί. Ακόμα μια εξαιρετική διαδρομή μέσα από πανέμορφα τοπία και χωριά. Από Λευκωσία η διαδρομή έχει διάρκεια 45 λεπτά περίπου, από Λεμεσό 1 ώρα και κάτι και από Λάρνακα περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο.

Ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε για το Καμπί του Φαρμακά.  Προς το παρόν, να σας πω ότι αρχικά θα οδηγήσουμε σε ένα κοινό συνηθισμένο δρόμο. Τα ωραία ξεκινούν μόλις περάσουμε το φράγμα της Κλήρου. Είναι ένας ελαφρά ανηφορικός, στρωτός και ωραίος δρόμος, ειδικά λίγο πριν τον Άγιο Επιφάνιο γιατί εκεί ξεκινά το δάσος με τα χρώματα και τα αρώματά του. Ο δρόμος για το μεγαλύτερο μέρος του κινείται δίπλα από ποταμό στα αριστερά μας και θα έχουμε εκτός από το πράσινο του δάσους και το πράσινο των περβολιών. Εκεί που δεν θα έχουμε πεύκα, θα έχουμε πλατάνια, λεύκες, καρυδιές, αθασιές (αμυγδαλιές), κερασιές, μηλιές. Είμαστε προς το τέλος του καλοκαιριού, γι’ αυτό το πράσινο των δέντρων αρχίζει να αλλάζει. Φθινοπωρινά χρώματα, θέλουμε να τα χαρούμε, θα έχουμε ανοίξει τα παράθυρα του αυτοκινήτου, και η θερμοκρασία ήδη είναι λίγο φθινοπωρινή… Θα εισπνέουμε τα αρώματα, τα χρώματα και την κυπριακή φύση. Τέλειες εικόνες μπροστά μας, και καλές θερμοκρασίες, υπέροχα!

(Φωτογραφία: Τa σοκάκια του χωριού.)

Είμαστε στον δρόμο για το Καμπί του Φαρμακά. Υπέροχη διαδρομή και εξαιρετικός προορισμός. Θέλουμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για το Καμπί, γι’ αυτό θα μιλήσουμε με τον Σωτήρη. Ο Σωτήρης είναι γνήσιος Καμπιώτης, αρχιτέκτονας, 27 χρόνων και έχει περπατήσει τα βουνά και τα λαγκάδια του Καμπιού, έχει φτιάξει ζιβανία, σουτζιούκο, τραχανά, μαρμελάδες με τοπικά φρούτα και πολλά άλλα.

Τα ωραία roadtrips θέλουν και ωραία παρέα. Κατ’ ακρίβεια όλα στη ζωή μας θέλουν ωραία παρέα. Διαλέξτε την παρέα σας για να ξεκινήσουμε. Το Σπορ FM σήμερα έχει επιλέξει για παρέα ένα αυτοκίνητο ξεχωριστό. Ένα αυτοκίνητο που θα μας ταξιδέψει και στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Είμαστε στο δρόμο που μας βγάζει από Λευκωσία με κατεύθυνση Παλαιχώρι και ήδη στο αυτοκίνητό μας ανοίγεται και μας δείχνει τον πραγματικό της χαρακτήρα.

Προς το παρόν είμαστε λίγο πριν την Κλήρου και έχουμε περάσει την έξοδο δεξιά για Αγροκηπιά-Μιτσερό. Σε λίγο θα φτάσουμε σε μια έξοδο αριστερά που μας παίρνει στο φράγμα της Κλήρου. Στάση για λίγα λεπτά για να δούμε το φράγμα και το καταπράσινο τοπίο γύρω του.

Πίσω στον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και σε λίγο η διαδρομή μας μπαίνει στο δάσος Αγίου Επιφανίου και έχουμε δεξιά και αριστερά μας πεύκα με την υπέροχή τους μυρωδιά. Ανοίγουμε τα παράθυρά μας, απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα και προσέχουμε ότι αριστερά μας υπάρχει ένας ποταμός.

Μόλις μπήκαμε στο πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής μας. Πέντε χιλιόμετρα με στροφές κλειστές, πιο κλειστές και ακόμα πιο κλειστές, μέσα στο δάσος με καθαρό αέρα και τη μυρωδιά του πεύκου να σου τρυπάει τη μύτη. Αυτό τον δρόμο τον έχω κάνει πολλές φορές με πολλά διαφορετικά αυτοκίνητα, κάποια τα απόλαυσα, κάποια όχι τόσο. Πάντα, όμως, απολαμβάνω τον καθαρό, αρωματισμένο αέρα, το πράσινο του πεύκου αλλά και ένα συγκεκριμένο τραγούδι, πάντα το ίδιο, απολαύστε μαζί μου τον Carl Zero, να τραγουδά Ελληνικά. Το τραγούδι είναι από το δίσκο του “Songs for cabriolets and otros tipos de vehiculos”.

Βγήκαμε από τον δρόμο Λευκωσίας Παλαιχωρίου από την έξοδο προς Φαρμακά και διανύσαμε περίπου ένα χιλιόμετρο. Εκεί που ο δρόμος κάνει μια πολύ κλειστή αριστερή στροφή παρκάρουμε στα δεξιά, περπατάμε καμιά εικοσαριά μέτρα ανηφορίζοντας και είμαστε πάνω στον φράχτη Παλαιχωρίου. Υπέροχη καταπράσινη θέα γύρω από τον φράχτη με τα πεύκα να ακουμπούν σχεδόν μέσα στο νερό. Ο φράχτης έχει ακόμα αρκετό νερό και επειδή σήμερα είμαστε με καλή, θετική διάθεση, είμαστε σίγουροι ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι καλοχρονιά, θα μας φέρει βροχές.

(Φωτογραφία: Το εντυπωσιακό δεντρόσπιτο βρίσκεται στο Καμπί του Φαρμακά, στο μονοπάτι της φύσης Αηδόνια.) 

Είμαι ο Άντρος Σκαλιστής με την εκπομπή «roadtrip.cy» στο Σπορ FM 95, την πεντηκοστή στη σειρά, ολοκληρώνουμε τον κύκλο σήμερα και το χαιρόμαστε. Πίσω στο αυτοκίνητο και επιστρέφουμε στη διαδρομή μας μέσα από το δάσος. Ο δρόμος βγαίνει από το δάσος και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου οι ταμπέλες μάς καθοδηγούν αριστερά για Φαρμακά, δεξιά για Καμπί. Εμείς μπαίνουμε δεξιά και οδηγούμε τα τελευταίο χιλιόμετρο. Φτάνουμε στο χωριό και παρκάρουμε στη μικρή πλατεία. Ανεβαίνοντας με τα πόδια, αριστερά, μια μικρή ανηφόρα θα πάμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κτίσμα του 1650 περίπου, είναι ξακουστή για τα περίφημα ξυλόγλυπτά της. Αν είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο, θα βλέπαμε και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα.

Βιαζόμαστε όμως, θα πάμε για «μπούκωμα» σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, μέσα στη δροσιά. Επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο και οδηγούμε για ακόμα 400 περίπου μέτρα. Είμαστε μπροστά από το εστιατόριο «Ο Ποταμός» που είναι κτισμένο πού; Μα πάνω από τον ποταμό. Περπατώντας κατά μήκος της αυλής του εστιατορίου για εκατό περίπου μέτρα φτάνουμε σε ένα ξύλινο γεφύρι πάνω από τον ποταμό και απέναντι από ένα καταρράχτη με τρεχούμενο νερό ακόμα και τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού. Ο καταρράχτης του Καμπιού έχει ολόχρονα νερό και είναι υπέροχος όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά είναι πραγματικό θέαμα τους χειμερινούς μήνες. Πολύ περισσότερο νερό, δυνατός, ορμητικός, επιβλητικός. Και τώρα, όμως, είναι μια όαση δροσιάς. Πραγματικής δροσιάς, όμως, γιατί όποτε έχω πάει στο χωριό έχω μετρήσει διαφορά θερμοκρασίας πέντε με οχτώ βαθμούς Κελσίου από την πρωτεύουσα. Αυτή η διαφορά είναι πραγματικά πολύτιμη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μου έτυχε να φύγω από Λευκωσία βράδυ, με T-shirt λόγω ζέστης, να έρθω εδώ και να κρυώνω. Φίλοι που δεν με πίστεψαν για το κρύο τυλίχτηκαν με το τραπεζομάντιλο για να αντέξουν.

Το εστιατόριο «Ο Ποταμός» το χειρίζεται μια οικογένεια, η μαμά στην κουζίνα, μαγειρευτά και εποχικά και τρεις λεβέντες στη σχάρα, το οφτό και την εξυπηρέτηση. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό! Πρέπει να δοκιμάσετε το συκωτάκι, τα παϊδάκια και τα κουπέπια της Μηλίτσας. Το τοπικό χαλούμι και τις ντομάτες του Φαρμακά. Θα κρατήσω μυστικό το επιδόρπιο, για να έχετε κάτι να περιμένετε.

Θα σας πω μόνο ότι είναι καθαρά κυπριακό γλυκό και πολύ καλά φτιαγμένο. Φεύγοντας να μην ξεχάσουμε να πάρουμε ξίδι και σουτζιούκο που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Φτάσαμε στο τέλος της επετειακής, πεντηκοστής εκπομπής. Ο κύκλος κλείνει. Ελπίζω να απολαύσατε και τις πενήντα, τουλάχιστον όσο εγώ. «Και στη γωνιά η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι ήσουν εσύ.» Θα τη σκέφτομαι στη διαδρομή μας πίσω στη Λευκωσία.

Σας ευχαριστώ που μου κάνατε παρέα για πενήντα εκπομπές, ελπίζω να περνάτε τόσο καλά όσο εγώ.

Το πιο πάνω κείμενο είναι τμήματα της εκπομπής «Roadtrip.cy». Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 8 μέχρι τις 10 ακούτε την εκπομπή του Άντρου Σκαλιστή «Roadtrip.cy» στον Σπορ FM 95.