ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Soli Gin: Μια φιλία 40 χρόνων «γέννησε» το gin του Ακάμα

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Όλο και περισσότεροι παραγωγοί ασχολούνται με την ποτοποιία στην Κύπρο και συγκεκριμένα με την παραγωγή gin. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας το Soli Gin, ένα London dry gin με αρώματα από τον αγαπημένο Ακάμα.

Η αλχημεία που σήμερα ονομάζεται Soli gin ξεκίνησε από μια βόλτα δυο επιστήθιων φίλων μαζί με τα σκυλιά τους. Ένα φθινοπωρινό απόγευμα ανακάλυψαν τα κόκκινα μούρα Juniper (αρκεύθου ή αοράτου στην κυπριακή διάλεκτο), που είναι το βασικό βότανο το οποίο δίνει σε όλα τα gin τη χαρακτηριστική τους γεύση και άρωμα.

Λάτρεις του gin and tonic, του Negroni και του dry Martini, οι δύο φίλοι συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία του δικού τους gin στηριζόμενοι στην προώθηση των τοπικών βοτάνων. H ιδέα του Tim Lacey και του Ron Oakeley άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Μελετώντας και άλλα βότανα που υπάρχουν στην περιοχή (δεντρολίβανο, ροζ πιπέρι, τερέβινθος, ιβίσκος) καθώς και τη διαδικασία απόσταξης, ξεκίνησαν την έρευνα και την ανάπτυξη της ιδέας.

Έχοντας κάνει αρκετή έρευνα και πειράματα, με συνεχείς δοκιμές σε κάθε στάδιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι 2 φίλοι είχαν δημιουργήσει μια μικρή παρτίδα gin, με την οποία ήταν αρκετά ευχαριστημένοι. Με ξεχωριστές βοτανικές νότες εσπεριδοειδών, το gin έδενε τέλεια με ένα καλό τόνικ. Μετά τον ενθουσιασμό από αυτή τη μικρή επιτυχία, το επόμενο ερώτημα ήταν αν και πώς το gin αυτό θα μπορούσε να παραχθεί σε εμπορική κλίμακα.

Μετά από καταιγισμούς ιδεών και πολλές συναντήσεις, το Soli Gin βρήκε στέγη στο οινοποιείο Kamanterna (πρώην ΣΟΔΑΠ). Με τη βοήθεια της ομάδας του οινοποιείου, τις διαδοχικές δοκιμές, τον ειδικό οινοπνευματοποιό gin από το Norwich που κλήθηκε να έρθει και να δοκιμάσει το gin του Tim και του Ron, το Soli Gin, το London dry gin με νότες και γεύσεις της Μεσογείου, ήταν γεγονός.

Πόσο καιρό σάς πήρε να υλοποιήσετε την ιδέα σας;

Το Soli Gin είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας και ανάπτυξης ιδέας που μας πήρε πέραν των δύο ετών για να υλοποιηθεί.

Τι σας έκανε να δημιουργήσετε το δικό σας gin;

Όταν ξεκινήσαμε την ιδέα δεν υπήρχε κυπριακό gin, αν και το gin έχει αποκτήσει δημοτικότητα εδώ τα τελευταία χρόνια. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα gin που έχει να πει κάτι για την Κύπρο. Αναπτύξαμε την ιδέα, σχεδιάσαμε το μπουκάλι και την επωνυμία που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει την Κύπρο και χρησιμοποιήσαμε τοπικά διαθέσιμα συστατικά.

Πώς προτιμάτε να πίνετε το gin σας;

Το gin είναι ίσως ένα από τα πιο ποικίλα οινοπνευματώδη ποτά και είναι αγαπημένο υλικό σε πάρα πολλά κοκτέιλ. Το κλασικό gin & tonic είναι πιθανόν ο πιο δημοφιλής τρόπος για να απολαύσετε το γιν. Οι μιξολόγοι στην Κύπρο δημιουργούν μερικά εξαιρετικά κοκτέιλ με gin, ενώ αρκετοί χώροι προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από Craft Gins, κάνοντας το gin όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας.

Πώς θα περιγράφατε το «Soli gin» με 3 λέξεις;

Classic Cyprus Gin.

Πόσο εύκολη είναι η παραγωγή του gin;

Η παραγωγή ενός καλού αποσταγμένου gin απαιτεί τα κατάλληλα συστατικά υψηλής ποιότητας, απαιτεί μια προσεγμένη και ανεπτυγμένη συνταγή gin και όλα πρέπει να παράγονται και να επιβλέπονται από έναν εξειδικευμένο οινοπνευματοποιό. Άρα είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Τα επόμενά σας επαγγελματικά βήματα; Έχετε σκοπό να βγείτε στις αγορές του εξωτερικού;

Θέλουμε να εδραιωθούμε πρώτα και να σταθεροποιηθούμε σε τοπικό επίπεδο. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε την τοπική αγορά και να εδραιώσουμε πρώτα τη μάρκα Soli Gin στην Κύπρο. Οι διεθνείς αγορές μπορούν να εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η μάρκα θα έχει σταθεροποιηθεί σε τοπικό επίπεδο.

Θεωρώ ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα δύσκολο κοινό που δύσκολα εμπιστεύεται νέα brands, ειδικά αν αφορούν το φαγητό και το ποτό. Τι πιστεύετε γι’ αυτό; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Η πρώτη αντίδραση του κοινού για το gin μας μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετική. Οι άνθρωποι γενικά θέλουν πάντα να δοκιμάσουν ένα νέο προϊόν, ειδικά αν είναι τοπικό και αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους όσον αφορά τη γεύση, την ποιότητα, την επωνυμία και είναι value for money.

Από πού εμπνευστήκατε το όνομα;

Αρχικά θέλαμε να δώσουμε το όνομα Akamas Gin αλλά, μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Γεωργίας, μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατή η χρήση τοπικών ονομάτων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Επιλέξαμε, λοιπόν, το όνομα Soli καθώς αντιπροσωπεύει μια σημαντική αρχαία πόλη της Κύπρου που χρονολογείται από τη μινωική περίοδο.

Ιδιαίτερο το design του μπουκαλιού, πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το λογότυπό μας Soli Gin Octopus προέρχεται από σχέδια που βρέθηκαν ζωγραφισμένα σε κεραμικούς αμφορείς αυτής της εποχής. Θεωρήσαμε επίσης ότι το όνομα Soli αντιπροσώπευε τον ήλιο και δημιουργήσαμε ένα σχέδιο ήλιου γύρω από το O στο Soli Gin. Το μπουκάλι μας έχει σχήμα αμφορέα και το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει το χρώμα της Μεσογείου.

Το gin είναι ένα ποτό με μεγάλη ιστορία. Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το ποτό;

Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία για την απόσταξη έχει αλλάξει, η οποία επιτρέπει πλέον στα craft spirits να γίνουν πιο προσιτά και διαθέσιμα. Προηγουμένως, μόνο μερικές καθιερωμένες μάρκες gin ήταν διαθέσιμες από μερικούς μεγάλους οινοπνευματοποιούς. Σήμερα πολλά αποστακτήρια αρχίζουν να παράγουν υψηλής ποιότητας craft spirits και αυτό οδήγησε σε μια τεράστια αύξηση της δημοτικότητας των gins. Ένα από τα πλεονεκτήματα του gin είναι ότι αποτελεί ένα πολύ ευέλικτο και συναρπαστικό ποτό. Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απόσταξή του και υποβάλλεται σε επεξεργασία, μπορεί να πάρει διαφορετικές δυνάμεις, τόνους και γεύσεις.

**Το Soli Gin έχει περιορισμένο αριθμό διαθεσιμότητας προς το παρόν. Μπορείτε να παραγγείλετε online από την ιστοσελίδα τους στο www.soligin.com. Επίσης σε κάποια εστιατόρια στο Λατσί και την Πόλη Χρυσοχούς, καθώς και σε κάβες σε όλη την Κύπρο. Το Soli London Dry Gin (σε μπλε μπουκάλια) και το Soli Pink Gin αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου.