ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα «μυστικά δείπνα» του TremeEats

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΣ

Από το πρώτο Μυστικό Δείπνο μέχρι σήμερα πέρασαν 2000 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, τα κλειστά  / «μυστικά» κλαμπς (που αφορούν το φαγητό) αυξάνονται. Για πρώτη φορά έλαβα μέρος σε κάτι τέτοιο, στη Λευκωσία, πριν από περίπου 10 χρόνια και παραλίγο στη Λεμεσό (αλλά με πρόλαβε η πανδημία)! Το πιο πρόσφατο που πήγα ήταν στην Πάφο και ήταν… αρκετά διαφορετικό!

Το TremeEats εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2022, με εμπνευστή έναν νεαρό αρχιτέκτονα, τον Χάρη Τρεμετουσιώτη, που αποφάσισε να πειραματιστεί με τους χώρους και τις «παραστάσεις». Το TremeEats αποτελεί μέρος της πτυχιακής του, αλλά από την αγάπη που εισπράττει και το πώς εξελίσσεται, το βλέπει να μετεξελίσσεται!

Ο Χάρης και η ομάδα του σχεδιάζουν και εκτελούν «παραστάσεις» με βαθύτερο νόημα για αυτούς που συμμετέχουν, αλλά πάντα με απλότητα και απαράμιλλο μινιμαλισμό. Στις «παραστάσεις» τους συνδυάζουν την τέχνη, με το φαγητό και την αρχιτεκτονική. Κάθε «παράσταση» είναι ξεχωριστή, σε διαφορετική τοποθεσία, με μοναδικό στήσιμο και με στόχο να δημιουργούν «χώρο» για συζήτηση και ανάπτυξη ούτως ώστε οι παρευρισκόμενοι να βιώνουν μια μοναδική εμπειρία.

Σημαντικό συστατικό για τη δημιουργική «κοινότητα» και για κάθε «παράσταση» είναι οι άνθρωποι, οι καλεσμένοι. Το φαγητό και το ποτό δρουν ως συστατικά για να σπάσουν τον πάγο και να φέρουν τους καλεσμένους πιο κοντά, έτσι ώστε να νιώσουν οικεία. Το TremeEats χρησιμοποιεί το φαγητό τόσο ως καλλιτεχνικό μέσο όσο και ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και για να βοηθήσει στην εξερεύνηση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των αισθήσεών μας.

Η τελευταία «παράσταση» δόθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου οι καλεσμένοι είχαν όλη την Πάφο στο πιάτο. Ένα σπίτι με έντονα αρχιτεκτονικά στοιχεία (όπως η τεράστια ξύλινη εξώπορτα που ήρθε από τη μακρινή Ινδία!), με έπιπλα και στοιχεία που τοποθετήθηκαν στρατηγικά στον χώρο και με μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα υπό το φως το κεριών.

Το σκηνικό στήθηκε στη μεγάλη σάλα, όπου δέσποζε το τεράστιο τζάκι, η μεγάλη ξύλινη υδρόγειος, ενώ η θέα όλης της Πάφου φωτισμένης έκοβε την ανάσα! Στο μακρύ τραπέζι ήταν τοποθετημένα πέραν των σερβίτσιων, και το μενού με το όνομα του κάθε καλεσμένου (αφού και η επιλογή για το πού θα καθίσει ο καθένας δεν είναι κάτι που το αφήνουν στην τύχη).

Το αυτοσχέδιο μπαρ που δημιουργήθηκε ήταν γεμάτο με κρασιά Κτήμα Τσέλεπου, αφού η «παράσταση» αυτή θα συνοδευόταν από τρεις ετικέτες του κτήματος. Για ice breaker ένα ποτήρι Amalia Brut (Κτήμα Τσέλεπος) ήταν ό,τι καλύτερο. Αφού πήραμε όλοι τις θέσεις μας δοκιμάσαμε ελβετικό φοντύ (fondue), ενώ η Amalia Brut έρεε άφθονη! Για κυρίως πιάτο το βοδινό φιλέτο συνόδευσε ιδανικά τον κόκκινο Δίλοφο 2019. Κλείσαμε με ένα μοναδικό σε στήσιμο και εκτέλεση γλυκό, που και πάλι ταίριαξε απόλυτα με τη Μελισσόπετρα 2022.  

Περιμένω τις επόμενες «παραστάσεις» και την όλη εμπειρία που δημιουργείται από το TremeEats! Όπως μας είπαν, το τελευταίο εξάμηνο δουλεύουν για το tremeEats Club Athens και την ίδια στιγμή σκέφτονται πώς να μετεξελίξουν την ιδέα σε κάτι πιο μόνιμο. Η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν σίγουρα πρωτοποριακή, αλλά και αρκετά διαφορετική από τις προγενέστερες παρόμοιες εμπειρίες μου. Αδημονώ!

https://tremeeats.com/

#pafianontour #santinpafoeneshi