ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θεατρικό «Επισκεπτήριο» σε ασθενείς που νοσηλεύονται

Από το Θέατρο Ριάλτο σε ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού

Στo πλαίσιo της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς συνανθρώπους μας, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας εισήγαγε πριν δύο περίπου χρόνια τη δράση ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ σε νοσοκομεία. Εμπνευστής της δράσης αυτής, ήταν ο σκηνοθέτης  Ηλίας Κουνέλας, επικεφαλής μιας τριμελούς ομάδας στην οποία συμμετείχαν οι ηθοποιοί Ιφιγένεια Γρίβα και Στέλιος Ανδρονίκου. Πρόκειται για μια δωρεάν δράση που προσφέρει την ευεργετική επίδραση της τέχνης σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από τον καθένα μας.

Το Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, μεταφέρει στην Κύπρο τον πετυχημένο αυτό θεσμό. Σε συνεργασία με τους ηθοποιούς Στέλιο Ανδρονίκου και Βαρβαρά Χριστοφή, έχει προγραμματίσει μια σειρά τέτοιων παραστάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αρχίζοντας από τις 11 Απριλίου.

Οι δύο ηθοποιοί θα επισκέπτονται κάθε φορά ένα θάλαμο ή και έναν ασθενή, θα τους παραθέτουν μια λίστα με έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: για την υπομονή (Ιστορία του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη), για τον έρωτα (Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη), για την αγάπη (Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λέοντος Τολστόι), για το όνειρο (Το όνειρο ενός γελοίου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι) και για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής (Ο γέρος και η θάλασσα του Έρνεστ Χέμινγουει) - οι ασθενείς επιλέγουν και το έργο ζωντανεύει επιτόπου μπροστά στα μάτια τους, με τα πιο απλά και αυθεντικά μέσα που μπορεί να διαθέτει ένας ηθοποιός : το σώμα και την φωνή του.  Κατά αυτόν τον τρόπο οι παραστάσεις του ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ παρέχουν στον ασθενή ψυχική υποστήριξη, μεταγγίζουν χαρά, χιούμορ, ελπίδα και αποτελούν μέρος της αποθεραπείας τους.

Οι παραστάσεις του ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ φυσικά δίνονται δωρεάν στις ώρες επισκέψεων του κοινού, μεταξύ των ωρών: 13.00-14.00 και 17.00-19.00, κατόπιν αιτήματος του ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιλέξει είτε να παρακολουθήσει μόνος την παράσταση, είτε μαζί με άλλους ασθενείς, είτε με άλλους, δικούς του ανθρώπους.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ανδρονίκου
Χορηγοί: Εταιρεία Medochemie και Υπουργείο Υγείας

Πληροφορίες / Κρατήσεις 96818583 
www.rialto.com.cy

Επιστολή προς τους ασθενείς:

Αγαπημένε ασθενή,

«Κάποτε υπήρξα και εγώ στη θέση σου για καιρό.  Ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου στο θάλαμο κάποιου νοσοκομείου, έκανα μεγάλη υπομονή έχοντας τη σκέψη μου συνεχώς έξω από το νοσοκομείο, σε πράγματα που άφησα στη μέση, σε όνειρα ανεκπλήρωτα… Πολλές φορές έχανα την πίστη μου εντελώς, ειδικά όταν δεν μπορούσα πια να κουνηθώ ή όταν εξαρτιόμουν τελείως από την καλή θέληση των άλλων και το σώμα μου δεν με υπάκουε παρά μόνο πονούσε. Μια νύχτα λοιπόν όταν ακόμη και ο ύπνος με είχε εγκαταλείψει μου συνέβη κάτι που δεν θα το ξεχάσω όσο ζω … Είδα – μάλλον με την φαντασία μου – δύο ανθρώπους να μπαίνουνε μέσα στο θάλαμο και να μου χαμογελάνε. Μέσα στο σκοτάδι φαινότανε και τα χαμόγελα και τα χρωματιστά τους ρούχα. Οι άνθρωποι αυτοί που μου ήταν άγνωστοι άρχισαν να μου παίζουν θέατρο και να μου απαγγέλουν ποιήματα , με κάνανε να γελάσω και να συγκινηθώ…

Αργότερα έγινα καλά! Οι μέρες του νοσοκομείου πέρασαν. Προσπάθησα να αποβάλλω τις μνήμες του νοσοκομείου από μέσα μου για πολύ καιρό. Ώσπου η ζωή το έφερε και έγινα ηθοποιός. Θυμήθηκα εκείνους τους ανθρώπους της φαντασίας μου και ένιωσα πως πρέπει να τους κάνω πραγματικότητα.  Κάπως έτσι εμπνεύστηκα την δράση».

Ηλίας Κουνέλας
Εμπνευστής της Δράσης ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ (Εθνικό Θέατρο, Αθήνα)


Δύο αγαπημένοι φίλοι, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Στέλιος Ανδρονίκου και η ηθοποιός Βαρβάρα Χριστοφή, θα ήθελαν να δώσουν μια μικρή παράσταση για σένα, γύρω από το κρεβάτι σου. Αρκεί να μας πάρεις τηλέφωνο ή να το πεις σε κάποια νοσοκόμα ή στο γιατρό σου ή σε κάποιον υπεύθυνο της κοινωνικής υπηρεσίας και αυτός θα μας ενημερώσει καλώντας στο τηλέφωνο 96 81 85 83 και 96 55 47 93.

Η παράσταση θα κρατάει μισή ώρα με σαράντα λεπτά. Έχουμε έξι ιστορίες από την παγκόσμια λογοτεχνία με διάφορα θέματα που θα σου τις παρουσιάσουμε εκείνη τη στιγμή και εσύ θα μπορείς να διαλέξεις μία. Μπορείς να την παρακολουθήσεις μόνος σου με κλειστή την πόρτα του θαλάμου ή και με κάποιους συγγενείς σου, όπως επίσης μπορείς να το συζητήσεις και με κάποιον συνασθενή σου και να παίξουμε για όλο τον θάλαμο. Οι παραστάσεις φυσικά δίνονται δωρεάν και τις ώρες του επισκεπτηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Ανήκουνε σε μία δράση που ονομάζεται ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ και που θέλει να μεταφέρει το θέατρο σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο.  Θα θέλαμε πολύ να σε γνωρίσουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας μαζί σου. Μην φοβηθείς λοιπόν να το ζητήσεις και εμείς θα είμαστε εκεί!

Σου στέλνουμε την αγάπη μας,

Από το Θέατρο Ριάλτο