ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ethimo μάς προσφέρει στο πιάτο την πιο νόστιμη Ελλάδα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Όλα δείχνουν πως το απόλυτο talk of the town εστιατόριο της περιόδου που διανύουμε ήρθε για να δημιουργήσει μια δυνατή γαστρονομική παράδοση στη Λευκωσία.

Η δημοφιλία των εστιατορίων μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα. Όταν όμως ένα εστιατόριο στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του αποκτά τόσο μεγάλο virality, χωρίς μάλιστα να έχει διαφημίσει πουθενά και με σχεδόν μηδαμινή παρουσία στα social media (πέραν από κάποια stories των πελάτων του), τότε μάλλον κάτι πολύ καλό συμβαίνει στην κουζίνα και τη σάλα του.

Ακούω από φίλους ότι το φαγητό είναι πολύ καλό. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ενδεχομένως να δυσκολευτώ να βρω τραπέζι. Βλέπω τα πιάτα που παίζουν σε πολλά stories και χωρίς να χάνω χρόνο σηκώνω το ακουστικό, χωρίς φυσικά να έχω πολλές προσδοκίες ότι θα καταφέρω να βρω τραπέζι αυθημερόν. Προς ανακούφισή μου ακούω ότι υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι στο εστιατόριο που αυτή την περίοδο συζητιέται όσο κανένα άλλο στη Λευκωσία, ίσως μάλλον γιατί το request μου ήταν για νωρίς -στις 19.30.

Η περιοχή κοντά στον ΘΟΚ, εκεί που βρίσκεται το Ethimo, πάντοτε με γοήτευε, έχει μια ενέργεια άλλη, μια ωραία αύρα. Αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί την έχω ταυτισμένη με ωραίες αναμνήσεις από θεατρικά έργα, με ωραίες εξόδους για κρασί στη γύρω περιοχή, με δυνατές γεύσεις στα εστιατόρια που κατά καιρούς λειτούργησαν εκεί. Σχολιάζαμε μάλιστα πόσο πιο όμορφη μπορεί να γίνει η ευρύτερη περιοχή με το που θα τελειώσει το νέο πάρκο στο παλιό ΓΣΠ.

Στο Ethimo η ελληνική κουζίνα προσφέρεται σε μια απίστευτα νόστιμη, πλούσια σε μυρωδικά και value for money εκδοχή της.

Μέχρι να έρθουν για την παραγγελία, χάζευα τον κόσμο που περνούσε βιαστικά από το πεζοδρόμιο μπροστά για να προλάβει την έναρξη της παράστασης -αυτή την περίοδο στην Κεντρική Σκηνή παρουσιάζεται το έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας». Συζητούσαμε πόσο ωραία ήταν η ενέργεια στο εστιατόριο, πόσο άνετος και cozy είναι ο χώρος, πόσο ωραία είναι η πινελιά με τα ελαιόδεντρα στις γλάστρες, πόσο κομβικό είναι το σημείο που είναι τοποθετημένο το «Ethimo» (στη συμβολή των οδών Βασιλέως Παύλου και Γρηγόρη Αυξεντίου).

Οι κάρτες με το μενού έφτασαν στο τραπέζι. Μία για το φαγητό, μία πιο μικρή με τα έξι κοκτέιλ, μία τρίτη με τα αποστάγματα, τις μπύρες και τα spirits και μία τέταρτη (μπρος-πίσω) με τα κρασιά: κυρίως ελληνικά, χωρισμένα σε περιοχές (Κρήτη, Κυκλάδες, Σαντορίνη, Ιόνιο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησος) και κάποια κυπριακά.

Εκτός από την ατμόσφαιρα, το πρώτο πράγμα που μας έκανε θετική εντύπωση ήταν το σέρβις. Αυτή η παράμετρος που μπορεί να απογειώσει την εμπειρία σε ένα εστιατόριο, να αναδείξει (όπως του αρμόζει) το φαγητό που βγαίνει από την κουζίνα ή αντιθέτως να το υποβαθμίσει αν το σέρβις δεν είναι αυτό που πρέπει. Στο Ethimo το σέρβις είναι άψογο, παρατηρώντας μάλιστα ότι κάποια από τα μέλη της ομάδας ήταν προηγουμένως σε πολύ καλά εστιατόρια της πόλης. Με τη βοήθεια του σερβιτόρου παραγγείλαμε το προζυμένιο χωριάτικο ψωμί, που έρχεται με βιολογικό extra παρθένο (κορωνέικο) ελαιόλαδο και ανθό αλατιού, καθώς και την ελληνική σαλάτα με το ΠΟΠ τυρί καλαθάκι Λήμνου, το δικό τους παξιμάδι χαρουπιού τις ξεφλουδισμένες ντομάτες και το πρωτόλαδο. Απόλαυση σε κάθε μπουκιά!

Από τα ορεκτικά απολαύσαμε επίσης Πίτα στην Θράκα με γραβιέρα Κρήτης, βαρελίσια φέτα, μέλι θυμαριού και ρακί, αλλά και τον Μαύρο Χοίρο με μαρινάδα χωριάτικης και κομμένη πιτούλα. Και εκεί να μέναμε, σκέφτομαι ότι θα φεύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ίσως με την προσθήκη ορισμένων αλοιφών όπως η Φάβα Αιγαίου με τραγανό χοιρινό μάγουλο ή τυροκαυτερή με καμένη πιπεριά Φλωρίνης και λαδένια Κιμώλου. Θέλαμε όμως να δοκιμάσουμε και κάτι από τα κυρίως, όπου οι επιλογές περιλαμβάνουν από φαγκρί, σφυρίδα, βοδινό, αρνάκι και κοτόπουλο, μέχρι χοιρινή κόντρα, μανέστρα άγριων μανιταριών, μοσχαρίσια γάλακτος και κοπές ημέρας. Το κοτόπουλο στη σχάρα με θυμάρι, σινάπι και λάχανο ψητό, αλλά και το Βοδινό Μάγουλο Παστιτσάδα, που περιλαμβάνει χυλοπίτες, μελίχλωρο Λήμνου και σπετσιερικό (ένα πολύ αρωματικό μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται για την παστιτσάδα), ήρθαν για να επισφραγίσουν μια δυνατή έξοδο για φαγητό στη Λευκωσία, σε ένα εστιατόριο που κέρδισε έδαφος από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του. Ξέχασα και τις φρεσκοκομμένες κυπριακές πατάτες με την άγρια ρίγανη και τον ανθό αλατιού, που άνετα θα τις έτρωγα και μόνες τους συνοδεύοντας με μια κυκλαδίτικη μπύρα Νήσος ή μια Μάμος της Πελλοπονήσου. Για την ιστορία, από το wine list επέλεξα ένα απίστευτα αρωματικό λευκό Terra Thiva (Μαλαγουζιά-Ασύρτικο).

Στο Ethimo η ελληνική κουζίνα προσφέρεται σε μια απίστευτα νόστιμη, πλούσια σε αρώματα και value for money εκδοχή της. Ποιητική αδεία θα έλεγα πως αν αποσυνθέσεις τη κουζίνα της Ελλάδας, σου απομένουν τα αγνά υλικά, τα μυρωδικά και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Που σημαίνει: στο Ethimo την ξαναβρίσκεις.

Μέχρι να φύγουμε από το εστιατόριο, γύρω στις 21:30, όλα ανεξαιρέτως τα τραπέζια μέσα και έξω, καθώς επίσης και οι θέσεις στο μπαρ, είχαν γεμίσει. Ανάμεσα στους πελάτες εντόπιζες και γνωστά από τον χώρο της εστίασης πρόσωπα, οι οποίοι προφανώς έσπευσαν να δοκιμάσουν την απόλυτη talk of the town άφιξη της τρέχουσας περιόδου, που όπως φαίνεται ήρθε για να δημιουργήσει παράδοση στο καλό φαγητό. Εξάλλου, με σλόγκαν που λέει πως «όταν τα έθιμα επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά, δημιουργούνται οι παραδόσεις», και γνωρίζοντας πως πίσω από το Ethimo βρίσκεται μια ομάδα που έχει δώσει ήδη διαπιστευτήρια στο industry, θεωρούμε πως δύσκολα θα μπορούσε να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Info
Τηλ. 22494449
Βασιλέως Παύλου 13, Λευκωσία
Δ-Σ 19.00-23.30