ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το κύμα στην Αργάκα παφλάζει ευεργετικά

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Tης Αφροδίτης Δερματά

Είναι φορές που νομίζεις ότι η ψυχή σου έχει γίνει ένας τεράστιος άλυτος κόμπος, το μυαλό σου είναι γεμάτο από φωνές και μέσα στο κεφάλι σου στροβιλίζεται ακατάπαυστα μια μουρμούρα. Χρήσιμες πληροφορίες, άχρηστες πληροφορίες, έγνοιες, άγχη, μικροπροβλήματα που ίσως μεγαλοποιείς, αναπάντητα ερωτήματα, χορεύουν όλα μέσα σου σε ένα ξέφρενο πάρτι που δεν λέει να σταματήσει δημιουργώντας μία επίπονη κουραστική βουή.

Όσο κι αν θες να καταλαγιάσει αυτό το πανηγύρι, οι ρυθμοί της καθημερινότητας το κάνουν πιο έντονο και παρακαλάς να υπήρχε ένα κουμπί και να πατήσεις παύση για μια ώρα, για μια μέρα, για μια εβδομάδα και να αποκτήσεις αυτή την πολυπόθητη σιωπή. Γιατί έρχονται αυτές οι στιγμές στη ζωή σου που αποζητάς μόνο τη σιωπή. Η σιωπή λειτουργεί σαν τη νηστεία στον οργανισμό,  καθαρίζει τον εγκέφαλό σου από κάθε τι τοξικό. Πιθανόν να αναρωτιέσαι  πού πουλάνε σιωπές να αγοράσεις μια. Κι όμως, υπάρχει ένα μέρος κάπου στα δυτικά, που τις παράγει με αφθονία και τις δίνει απλόχερα, δωρεάν.

Πάντα μού άρεσαν οι κρυφές μοναχικές παραλίες όπως κι οι κρυφοί μοναχικοί άνθρωποι. Αυτές που δεν τις ξέρουν οι πολλοί που δεν αναλώνονται και δεν μολύνονται στο πέρασμα των μυρίων από πάνω τους. Που ξεχωρίζουν για την αγνότητα και τη φυσική άγρια ομορφιά τους που τη φυλάνε στωικά γι’ αυτούς που ξέρουν να την εκτιμούν, για τους λίγους.

Έτσι είναι και η κρυφή παραλία της Αργάκας στην Πάφο, η οποία πήρε το όνομά της από το «αρκάτζιν» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει ρυάκι. Ο θηλυκός του τύπος, «αρκάκα», σημαίνει μεγάλο ρυάκι. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία που έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 25 μέτρα. Η παραλία αυτή αποτελείται από παχιά άμμο και βότσαλα και αρχίζει από την Πόλη Χρυσοχούς φτάνοντας μέχρι και το χωριό Γιαλιά. Είναι μία από τις σημαντικότερες παραλίες της Κύπρου διότι ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Χωρίς beach bars, χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς φασαρία,  χωρίς αλλοιώσεις από το πέρασμα του ανθρώπου, στολισμένη με φυσικούς ήχους και φυσική ομορφιά. Πρόκειται για μια παραλία μοναδική και ιδιαίτερη, η οποία σού δίνει την αίσθηση ότι δεν τελειώνει ποτέ και σε προκαλεί να αφήσεις τα ίχνη σου στην άμμο περπατώντας όσο αντέξεις. Φτάνει μέχρι εκεί που φτάνουν τα μάτια σου και προσφέρεται για μοναχικές βουτιές και ψυχοθεραπευτικό περπάτημα χιλιομέτρων, ιδανικό για να φιλτράρει και να καθαρίσει οτιδήποτε τοξικό παιδεύει το μυαλό σου.

Όταν, λοιπόν, νιώσεις ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας σε έχουν στριμώξει στη γωνία επικίνδυνα, μπες στο αυτοκίνητό σου και πήγαινε να τη βρεις. Περπάτα και αφομοίωσε την ανεπαίσθητη βοή από το κύμα που σκάει αργά στην ακτή. Όταν περπατήσεις αρκετά και αδειάσεις το μυαλό σου, σε περιμένει το δώρο σου,  μια υπέροχη έκπληξη. Ο ήλιος αρχίζει και χάνεται αργά στη θολή γραμμή των οριζόντων, ουρανός και θάλασσα βάφονται με ένα μοναδικό βαθύ πορτοκαλί χρώμα και με τρόπο μαγικό έρχεται η κάθαρση, κάνοντάς σε να νιώθεις πλέον πιο ελαφρύς, πιο ελεύθερος, πιο κοντά στον πυρήνα και στον καθαρό εαυτό σου.

Είναι η ώρα που δεν σκέφτομαι.
Το βλέμμα μου συναντά τον ουρανό και γίνεται ένα.
Η ώρα που αφήνω την ομορφιά να με παρασύρει στο μεγαλείο της απλότητάς της.
Είναι αυτή η ώρα που ρίχνει σπόρο στα όνειρά μου.

Αγνωστός

Αφιερωμένο σε εκείνους που κουβαλούν ένα ηλιοβασίλεμα μέσα τους όπου και αν βρίσκονται και σ αυτούς που ψάχνουν μυστικούς παράδεισους.