ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tο Προαύλιο κάνει την Παρεκκλησιά προορισμό

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Aν έπρεπε να  ονοματίσω ένα βασικό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής κυπριακής ταβέρνας αυτό θα ήταν η ποσότητα των μεζέδων της που καταφθάνουν ασκαρδαμυκτί με το που κάτσεις στην καρέκλα και πάρεις τις πρώτες ανάσες. Στην αρχή, αν δεν έχεις ξανά βιώσει την εν λόγω εμπειρία, είναι εντυπωσιακό. Όταν όμως επαναλαμβάνεται αρχίζεις και νιώθεις την ανάγκη της διαφοροποίησης. Oμολογουμένως ωραία η ποσότητα, εντούτοις συνήθως δεν συνάδει με την ποιότητα. Επίσης φτάνοντας στα μισά του γεύματος νιώθεις ότι μπουχτίζεις και κατά κάποιο τρόπο σε τρώει η ρουτίνα της κλασσικής υπερβολικής μεζεδοφαγίας. Καταλήγεις λοιπόν αποζητάς αυτήν την ταβέρνα που θα έχει να σου δώσει αυτό το κάτι διαφορετικό, αυτή την μικρή εσάνς διαφορετικότητας που θα γαργαλήσει τον ουρανίσκο σου και θα ξαφνιάσει ευχάριστα τους γευστικούς σου κάλυκες.

Μια τέτοια ταβέρνα εντόπισα πρόσφατα στην Παρεκκλησιά στην Λεμεσό. Ο λόγος για «Το προαύλιο» , ένα ταβερνάκι που σαν χώρος σου αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια έχει κάτι να πει από την άλλη δεν λέει κάτι ιδιαίτερο. Ωστόσο τα τραπέζια του είναι καλοστημένα και συγυρισμένα η διακόσμηση είναι μινιμάλ, ενώ το προσωπικό του είναι άψογο και απόλυτα εξυπηρετικό. Ίσως το αδίκησε και λίγο η εποχή που ήταν ενδιάμεση. Διότι το καλοκαίρι έχει μια πανέμορφη αυλή με θέα την φωτισμένη εκκλησία δίπλα του και το χειμώνα έχει ένα μεγάλο τζάκι που σίγουρα όταν ανάβει δίνει άλλη αίσθηση στον χώρο. 

Αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε την βραδιά με τσίπουρο ενώ το βλέμμα μας τραβάει η τεράστια φωτισμένη «κρασοθήκη» που ορθώνεται δεξιά μας. Είναι ίσως και το βασικό διακοσμητικό στοιχείο που διαφοροποιεί το μαγαζί, χαρακτηρίζοντας το και κάνοντας το πιο ατμοσφαιρικό.

Σε ένα καλαθάκι καταφτάνει το ψωμί το οποίο έχουν φτιάξει η ίδιοι και είναι ζεστό και εξαιρετικά εύγευστο! Μαζί με τις αλοιφές και τις ελιές δημιουργείται η πρώτη καλή εντύπωση και προϊδεαζόμαστε για τις γεύσεις που θα ακολουθήσουν. Παραγγέλνουμε μεζέδες, ενώ εγώ είμαι λίγο επιφυλακτική διότι προδικάζω -αδίκως- ότι θα είναι μια από τα ίδια. Τα πιάτα που έρχονται με διαψεύδουν. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια μετά την άλλη. Οι μεζέδες για δυο περιλαμβάνουν γεμιστές μελιτζάνες, λουκάνικο με χαλούμι στον φούρνο, αρνίσια συκωτάκια, κεφτέδες με πουργούρι, κοτόπουλο με πουρέ κολοκύθας, φρέσκες πατάτες τηγανητές, οφτό και η κορύφωση γίνεται με τα σουβλάκια. Ο σεφ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, έφτιαξε ένα μενού  "τόσο όσο", το οποίο δεν είχε καμία υπερβολή. Οι γεύσεις καθαρές και σωστά συνδυασμένες μεταξύ τους έχουν αυτό το κάτι παραπάνω που εκπλήσσει ευχάριστα τους γευστικούς μας κάλυκες. Χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και οι φρέσκες γεύσεις τον δικαιώνουν.

Η πορτοκαλόπιτα με παγωτό και το γαλακτομπούρεκο της Αγλαϊας (μητέρα των ιδιοκτητών) καταφθάνουν τελευταία στο τραπέζι για εντυπωσιακό φινάλε και καθαρίζουν ευχάριστα τις προηγούμενες γεύσεις αφήνοντας μας μια δροσερή αίσθηση.

«Το προαύλιο» είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που δεν μοιάζει με τις άλλες. Τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν το μεράκι, η δημιουργικότητα, η έμφαση στα ποιοτικά υλικά δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να την κατατάξουμε ομόφωνα ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες ταβέρνες της Κύπρου.

Ιnfo
Τιμίου Σταυρού 19, Παρεκκλησιά, Λεμεσός Τηλ. 25222444