ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το σπίτι του κυπριακού κρασιού ανοίγει με 7 κλειδιά

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Είναι πρωί Τετάρτης και καθόμαστε στο όμορφο γραφικό στενάκι της παλιάς πόλης με τον Φοίβο και τον Σταύρο. Η μέρα είναι ηλιόλουστη κι ας βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Πίνω μια γουλιά από τον κυπριακό μου και τους ρωτάω πως ήρθαν στα χέρια τους τα «7 Κλειδιά» και  ποια είναι η φιλοσοφία τους. «Η φιλοσοφία μας είναι στωική» μου απαντάει έξυπνα ο Σταύρος και ξεκινάει να μου περιγράφει την ιστορία και την ταυτότητα του μαγαζιού με πάθος.

Το μαγαζί αυτό μέχρι το 2019 άνηκε στον Φώτη. Καθώς η μέρα τελείωνε και πήγε να κλειδώσει την πόρτα σκεφτοταν τι όνομα να του δώσει. Στα χέρια του κρατούσε 7 κλειδιά. Διαπίστωσε ότι εκείνη την εποχή αυτά τα κλειδιά ήταν ότι είχε και δεν είχε. Και κάπως έτσι το καφενείο βαφτίστηκε… «7 Κλειδιά».

«Το καλοκαίρι του 2019,  βρίσκομαι σε διακοπές στην Μονεμβασιά όταν ξαφνικά  χτυπάει το τηλέφωνο μου. Στην άλλη γραμμή είναι ο Φώτης, μου προτείνει να μου παραδώσει τα «7 Κλειδιά» και δέχομαι με χαρά. Με του που επιστρέφω  από τις διακοπές παραλαμβάνω την σκυτάλη και κάπως έτσι το μαγαζί έρχεται στα χέρια μου.» μου εξιστορεί ο Σταύρος. 

Ο Σταύρος, ο Φοίβος και ο Ξενιος είναι πλέον οι ιδιοκτήτες του καφενείου «7 Κλειδιά». Ο Ξένιος είναι παράλληλα αρχισυντάκτης στο Economy Today.

Τους ρωτάω ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαγαζίου και ξεκινάνε να μου περιγράφουν το παρασκήνιο πίσω από την επιτυχία τους:  «Εστιάζουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο καλό εμφιαλωμένο κυπριακό κρασί. Έχουμε 100 ετικέτες κυπριακό κρασί. Είμαστε οι μοναδικοί στην Κύπρο με τόσες κυπριακές ετικέτες. Επίσης έχουμε μπύρες από όλα τα ζυθοποιία της Κύπρου και από Ελλάδα. Δώσαμε τεράστια έμφαση στο κρασί. Παρακολουθούμε τα προγράμματα  WSET  τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως ηγετικοί τίτλοι εργασίας και εκπαίδευσης στον τομέα του κρασιού. Τα ξεκινήσαμε με σκοπό να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι το κυπριακό κρασί είναι καλό και να το αναδείξουμε. Τα «7 κλειδιά» είναι το σπίτι του κυπριακού κρασιού. Δυο Τετάρτες τον μήνα κάνουμε ειδικές ενέργειες ώστε να γνωρίσουμε στον κόσμο το κυπριακό κρασί. Είναι αφιερωμένες σε γηγενείς ποικιλίες, μπορεί να παρουσιάζουμε μια οινική περιοχή ή να κάνουμε κάθετη δοκιμή. Δηλαδή να δοκιμάζουμε την ίδια ετικέτα σε διάφορες χρονιές. Φιλοξενούμε παράλληλα και κύπριους παραγωγούς.

Το μαγαζί είναι 28 τμ. εντός χωράει 15 άτομα. Μπορεί να φαίνεται μικρό καταφέρνει όμως να στεγάσει επάξια την φιλοσοφία μας. Πρωταγωνιστής και σημείο συνάντησης είναι ο εξωτερικός του χώρος, το στενό δρομάκι που βρίσκεται απέξω. Εκεί χτυπάει η καρδιά του μαγαζιού. Είμαστε ένα σύγχρονο καφενείο όπου συναντιούνται όλες οι ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ότι κάνουμε γίνεται πάντα με σεβασμό στην όμορφη γειτονιά μας. Το ανατολίτικο στοιχείο πρωταγωνιστεί. Δίνουμε στους θαμώνες την χαλαρότητα που χρειάζονται και η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν χρειάζεσαι κουστούμι και γραβάτα για να απολαύσεις ένα καλό κρασί. Επίσης ένα κρασί θεωρείται καλό όταν θα σε κάνει να ζητήσεις και δεύτερο ποτήρι. Παράλληλα σερβίρουμε πλάτερ με αλλαντικά και τυριά, πίτα Ιωάννου με χαλούμι το οποίο προμηθευόμαστε από μια κυρία στους Τρούλλους (100% πρόβειο) και ψωμί από το Honest Bread (το καλύτερο ψωμί της πόλης). Πολύ νόστιμη είναι και η παρμεζάνα μας την οποία προμηθευόμαστε από την κάβα Αmande del vino.

Αγαπάμε την δουλειά μας και τo προσπαθούμε πολύ γι’ αυτό είμαστε γεμάτοι κάθε μέρα. Γυρνάμε όλα τα οινοποιεία της Κύπρου και δοκιμάζουμε κρασί από βαρέλια και δεξαμενές. Το πιο εύκολο πράγμα είναι η βάρδια στο μαγαζί. Αλλά πίσω από αυτή την βάρδια κρύβεται τεράστια προετοιμασία.

Το εξελίξαμε πολύ, ο πρώτος κατάλογος μας είχε 5 μπύρες και 7 κρασιά. Τώρα έχουμε 30 μπίρες και πάνω από 100 ετικέτες κρασιών. Άλλο ένα τολμηρό εγχείρημα είναι ότι στον κατάλογο μας δεν θα βρεις τζιν, βότκα και ρούμι. Έχει, εκτός από μπίρα και κρασί, καλή ζιβανία αι καλό ουίσκι. Τώρα τον χειμώνα σερβίρουμε και ρακόμελο και ζεστό κρασί.

Δεν έχουμε live μουσική. Δεν μας το επιτρέπει η άδεια. Κάνουμε live δυο φορές τον χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα και γίνεται το αδιαχώρητο. Το στενό πλημμυρίζει από κόσμο, όλοι γίνονται μια παρέα και χορεύουν κυκλικούς χορούς. Ένα κανονικό πανηγύρι.

Το μαγαζί γενικά έχει μουσική αλλά είναι playlist το οποίο επιλέγουμε εμείς. Παίζουμε παραδοσιακά, νησιώτικα, μικρασιάτικα, έντεχνα, λαϊκά, ξένο ελληνικό ροκ, ανάλογα πάντα με την διάθεση. Το playlist το ετοιμάζει ο Ξένιος. Είμαστε και οι τρεις αδερφικοί φίλοι από το Πανεπιστήμιο.»

Το «Καφενείο 7 Κλειδιά» θα το βρείτε Τρικούπη 92Ε στην Παλιά Πόλη. Είναι ένα μικρό , urban καφενείο με αρχοντική διάθεση. Ένας χώρος αυθεντικός, χωρίς καμία υπερπροσπάθεια.

Και μιας και η φιλοσοφία των τριών φίλων πίσω από τα «7 κλειδιά» είναι στωική και εφόσον στο τέλος του χρόνου πάντα υπάρχει μια διάθεση φιλοσοφίας και απολογισμού. Ας κλείσουμε με μια ρήση του Μάρκου Αυρήλιου… «Αυτό που εμποδίζει τη δράση ενισχύει τη δράση. Αυτό που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο γίνεται ο δρόμος.»
Καλή χρονιά!