ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζανέττος, η ιστορική ταβέρνα της Λευκωσίας κοντεύει τα 100 μα παραμένει νέα

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Κάτι λιγότερο από 100 χρόνια μετράει η ιστορική κυπριακή ταβέρνα Ζανέττος στο κέντρο της Λευκωσίας! Η μακροβιότερη ταβέρνα της πρωτεύουσας έχει μείνει ακλόνητη στην ροή της ιστορίας και έχει επιβιώσει από πόλεμο, πραξικόπημα, πανδημία και οικονομικές κρίσεις. Στεγασμένη σε ένα γραφικό κτήριο της Παλιάς Λευκωσίας αποτελεί σταθερά εδώ και σχεδόν ένα αιώνα αγαπημένο στέκι ξυπνώντας μνήμες στους παλαιότερους και δημιουργώντας νοσταλγικές στιγμές στους νεότερους. Ο κύριος Παναγιώτης Μέντζης, ο τελευταίος ιδιοκτήτης της ταβέρνας Ζανέττος, παρουσιάζει στο Wiz την ιστορία της και τα μυστικά της διαχρονικότητας της.

Η Ταβέρνα Ζανέττος λειτουργεί στην οδό Τρικούπη 65 από το 1938. Ο Σάββας Ζανέττος από την Λακατάμια, ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1882, επιστρέφοντας από την Αμερική όπου ήταν Μετανάστης άνοιξε μια μπακαλοταβέρνα στην οδό Τρικούπη 65 στην εντός των τειχών πόλη, με την ονομασία “Ταβέρνα Ζανέττος”.

Πωλούσε είδη παντοπωλείου ( παστά κρέατα και ψάρια, κονσέρβες, οινοπνευματώδη ποτά, όσπρια κτλ.). Στο ίδιο χώρο σέρβιρε και ποτό (“κονιάκκι” και κρασί ) αλλά και τους μεζέδες του.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του διέθετε λίγα τραπεζάκια και “πάγκο” -το γνωστό σε μας με την μορφή του σύγχρονου μπαρ-  όπου στέκονταν οι μοναχικοί πελάτες ή φίλοι για να πιούν “ένα κονιάκκί” το οποίο συνόδευαν με κανέναν μεζέ. Σύμφωνα με αναφορές από παλιούς πελάτες, ο γέρο Ζανέττος τηγάνιζε μαρίδες μπροστά τους.

Ο καφετζής της γειτονιάς, ο αείμνηστος Γιώργος Ιωαννίδης ( γνωστός στην παλιά Λευκωσία ως Ο Μάγκας ) ανέφερε συχνά σαν τους καλύτερους μεζέδες του γέρου Ζανέτου το χταποδάκι το καθιστό αλλά και τα αφέλεια και τους καράολους γιαχνί.

Ο “Μάγκας” θυμόταν ακόμα τον γέρο Ζανέττο να παρασκευάζει στο “χαρτζί” ( μεγάλη κατσαρόλα )“κονιάκκι”, το οποίο εμφιάλωνε με το όνομα Ζανέττος και φυσικά σέρβιρε και τους θαμώνες της ταβέρνας.

Το μαγαζί άλλαξε ιδιοκτήτη γύρω στα 1960 και το ανέλαβε ο ανιψιός του Ζανέτου κ. Νίκος Ρόπας, ο οποίος και το διατήρησε μέχρι το 1997.

Ανέλαβα την λειτουργία της Ταβέρνας Ζανέττος τον Δεκεμβρίο του 1997. Στόχος πρωταρχικός ήταν και θα είναι πάντα να διατηρήσουμε την ήδη υπάρχουσα πελατεία της ταβέρνας και φυσικά να προσελκύσουμε νέα κρατώντας υψηλό το επίπεδο εξυπηρέτησης και σερβίροντας πάντα εύγευστους και ποιοτικούς μεζέδες. Για να το καταφέρουμε αυτό επιλέγουμε πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες της αγοράς και τους καλύτερους επαγγελματίες του κλάδου.

Είναι πρόκληση μπορώ να πω για τον κλάδο της εστίασης, να καταφέρεις να έχεις ανθρώπους σωστούς να υπηρετούν με κέφι τους θαμώνες.

Σε καλωσορίζουμε με καλή καρδιά, σου μιλάμε Ελληνικά, σε σερβίρουμε με υπερηφάνεια πάντα τα ίδια, πάντα φρέσκα πάντα εύγευστα, πάντα Κυπριακά, πάντα με χαμόγελο. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, το ίδιο μεράκι, να φέρνουμε τους φίλους πιο κοντά στην αυθεντική κυπριακή Παράδοση.

 Η διαχρονικότητα της ταβέρνας οφείλεται αφενός στην συνέπεια αφετέρου στην εμπειρία! Παρέχουμε το τρίπτυχο της διασκέδασης καλό φαγητό, εξυπηρέτηση και μουσική. Δίνουμε στον πελάτη αναμνήσεις και την σιγουριά ότι θα εξυπηρετηθεί το ίδιο είτε έρθει Δευτέρα είτε Σάββατο.

Πιστεύω ότι εκπροσωπούμε επάξια την κυπριακή κουζίνα. Είμαστε ένα μαγαζί με ιστορία και βάθος. Δεν ρισκάρουμε να αμαυρώσουμε την φήμη μας.

Το σημείο που βρίσκεται η ταβέρνα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Είναι μια φτωχή γειτονιά με αρκετούς μετανάστες! Πολλοί φοβούνται να έρθουν. Είναι οι προσδοκίες και η ιστορία του που κάνουν το μαγαζί προορισμό και όχι το σημείο. Η παλιά Λευκωσία γενικά στοχοποιείται άδικα. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι άσχημο στην γειτονιά, δεν γίνονται έκτροπα. Εντούτοις ότι γίνει το χρεώνουν στην Παλιά Λευκωσία και την παρουσιάζουν ως γκέτο. Έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, από το γκέτο δεν περνας, φοβάσαι μη σε κάνουν κομμάτια. Δεν είναι γκέτο είναι απλά μια φτωχή περιοχή με κατατρεγμένους ανθρώπους που κατοικούν σε σπίτια που ούτε ζώα δεν θα έμεναν μέσα. Η παλιά Λευκωσία εξελίσσεται με τους ανθρώπους της.

Έχουν έρθει πολλοί διάσημοι στο μαγαζί. Ο ένας φέρνει τον άλλον! Σ’ εμάς έχει φάει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Πάριος, η Χαρούλα Αλεξίου ο Μάλκοβιτς, o Hafthor Bjornsson το Βουνό από το Games Of Thrones, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Αντώνης Ρέμος, η Δέσποινα Βανδή και πάρα πολλοί άλλοι.

Το Best seller μας είναι τα τηγανητά κολοκυθάκια και ακολουθεί η σεφταλιά και η πράσινη σαλάτα. Την σαλάτα μας δεν την βρίσκεις πουθενά! Περιέχει μεταξύ άλλων μαρούλι ρόκα και άνηθο και μπορεί να μας την παραγγείλουν και 4 φορές στο τραπέζι. Το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι οι Καραόλοι. Ενώ το γλυκό που σερβίρουμε στο τέλος είναι Μαχαλεπί Λιβανέζικο. Πρόκειται για μια κρέμα με μαστίχα της Χίου η βάση της είναι το γάλα. Το εν λόγω γλυκό δεν το βρίσκεις ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Λίβανο. Επειδή μοιάζει με τα λιβανέζικα γλυκά γι’ αυτό ονομάστηκε έτσι.

Οι προμηθευτές μας είναι ντόπιοι παραγωγοί. Κρέατα και λαχανικά αγοράζουμε από μικρομάγαζα. Μέσα από τον τοπικό διανομέα. Δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες. ΔΕΝ κάνω delivery γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Είναι συνειδητή απόφαση προκειμένου να διασφαλίσω την ποιότητα . Αλλιώς είναι να μαγειρεύεις για λίγα άτομα και αλλιώς για πολλά. Όλα αυτά τα χρόνια οι προμήθειες μας είναι επιλεγμένες προσεκτικά με απόλυτο σεβασμό στον πελάτη.

Ταβέρνα Ζανέττος