ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η εμπειρία μας με το «Made in Italy» set menu στο Ristorante Locatelli

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Δέκα πιάτα, δέκα από τα best sellers του βραβευμένου με αστέρι Michelin Ιταλού σεφ Giorgio Locatelli, τα οποία μπορείς να απολαύσεις μέσω του set menu στο ομώνυμο εστιατόριο στο ξενοδοχείο Amara.

Μεγάλη Πέμπτη βρέθηκα στο Ristorante Locatelli, στο Amara Hotel στη Λεμεσό, απολαμβάνοντας μια από τις πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες ever. Το Four Hands Menu που ετοίμασαν από κοινού οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ Giorgio Locatelli (Ristorante Locatelli) και Alessandro Tormolino (Sensi Restaurant) ήταν από άλλον πλανήτη. Γι’ αυτό όμως θα αναφερθούμε εκτενώς σε ένα επόμενο άρθρο, όπως επίσης και για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχα με τον σπουδαίο σελέμπριτι σεφ Giorgio Locatelli.

Πριν από αυτό το αστεράτο dinner, την αμέσως προηγούμενη βδομάδα, είχαμε βρεθεί και πάλι στην ίδια ευάερη βεράντα, έχοντας θέα ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Αφορμή για την επίσκεψή μας ήταν η δοκιμή του -υπογεγραμμένου από τον ίδιο τον Locatelli- tasting menu, με επιλογές από ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα του εστιατορίου τα οποία θα βρεις και στο α λα καρτ μενού.

Ένα μενού χωρισμένο σε small eats, strarter, soup, pasta, secondi και dolci, μέσω του οποίου σου δίνεται ηνευκαιρία να έχεις μια δυνατή γεύση από τα best sellers του σεφ που με το Locanda Locatelli έχει κατακτήσει τη βρετανική μητρόπολη (αλλά και ένα αστέρι Michelin), ενώ τα τελευταία μερικά χρόνια με την άφιξή του στη Λεμεσό έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον γαστρονομικό πήχη στην πόλη.

Το μενού είχε πάνω την επιγραφή «Made in Italy», όπως ακριβώς και το δημοφιλές βιβλίο του σεφ. Ένα μενού και ένα βιβλίο φτιαγμένο με υλικά από την Ιταλία, τη χώρα της οποίας η κουζίνα έχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή κουζίνα στον κόσμο. Είναι οι γεύσεις, είναι οι παρασκευές, είναι απλότητα, είναι η αισθητική που τη συνοδεύει, η ενέργεια, οι άνθρωποι που την εκπροσωπούν και τη βοηθούν να φτάσει στο πιάτο μας, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα ο Mario (restaurant manager), ο οποίος με το μοναδικό ταπεραμέντο του μάς σέρβιρε τα κρασιά κάνοντάς μας να τα αγαπήσουμε και δημιουργώντας μας παράλληλα την ανάγκη να επισκεφτούμε τα οινοποιεία και τις περιοχές από τα οποία προέρχονται. Εξίσου επιδραστική ήταν και η παρουσία του Γιάννη (assistant restaurant manager), απογειώνοντας την εμπειρία του σέρβις και κάνοντας το δείπνο μας αξέχαστο.

Ορισμένα από τα πιάτα που απολαύσαμε ήταν τα τηγανιτά κολοκυθάκια, το carpaccio από κόκκινες γαρίδες, το beef carpaccio με ρόκα και παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano), από ορεκτικά ήρθε ένα πιάτο με άσπρα σπαράγγια, μαριναρισμένο ραβέντι, πατάτες και veal sauce, η σούπα με αρακά, κρέμα μέντας, ψητές σουπιές και φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης, η σπιτική pasta με κατσικάκι ραγού και chili, στα Secondi ήρθε ένα νόστιμο pan fried dover sole και ένα φιλέτο ελαφιού με σπαράγγια και πατάτες φούρνου, ενώ στο φινάλε δοκιμάσαμε ένα τραγανό canolli με ricotta mousse και άλλο ένα γλυκό έργο τέχνης, μια τάρτα με rhubarb, φράουλα και βασιλικό.

Το δείπνο μας συνόδευσαν δύο σπουδαία ιταλικά κρασιά, ένα San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore και ένα Pinot Nero della Sala, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο, μαζί το φρεσκοψημένο ψωμάκι αλλά και εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής του ίδιου του σεφ, μας σέρβιραν και ένα εξαιρετικό sparkling, το Marchese Antinori Cuvée Royal.

Η εμπειρία του «Made in Italy» set menu στο Amara είναι ανεπανάληπτη, για όποιον θέλει φεύγοντας να πάρει μαζί του μια δυνατή γευστική ανάμνηση και μια εμπειρία που συνδυάζει την αίγλη και την ωραία αισθητική της Ιταλίας γενικότερα!

Ορισμένα από τα πιάτα που απολαύσαμε ήταν το καπνιστό ταρτάρ τόνου, με guacamole και citrus gel, τα scallops με αχλάδι, πράσα και κεφίρ, το καλαμάρι με ρόκα και chili, το εντυπωσιακό και πολύ πλούσιο ριζότο, το σπιτικό parcel pasta, το θεϊκό amberjack, το μοσχαρίσιο φιλέτο με λευκά σπαράγγια, ενώ ως επισφράγισμα του δείπνου ήρθε στο τραπέζι ένα γλυκό έργο τέχνης, με αμύγδαλα, λεμόνι και παγωτό ελαιόλαδο.