ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η εμπειρία μας στο Κρίταμο στον Στρόβολο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Έναν μήνα μετά από εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, έχω ακόμα τις γεύσεις του κριθαρότου, των στριφταριών και του μπακλαβά στο μυαλό μου.

Είναι ορισμένα εστιατόρια που τυγχάνουν αποδοχής από το σύνολο του κόσμου, εννοώντας πως όποιον και να ρωτήσεις σίγουρα θα σου πει κάτι καλό για αυτά. Ένα τέτοιο στέκι είναι και το Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο. Τα σχόλια φίλων και γνωστών που το επισκέφτηκαν με έπεισαν πως πρέπει οπωσδήποτε να βρω αφορμή για να το δοκιμάσω. Ειδικά, μάλιστα, τις α λα καρτ επιλογές από το σπέσιαλ μενού, πέραν από τα κλασσικά μεζεδάκια ή τον κυπριακό μεζέ που επίσης προσφέρεται ως επιλογή.

Η αλήθεια είναι πως το Κρίταμο το είχα ξεχωρίσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, κυρίως γιατί το όνομά του που παραπέμπει σε έναν πολύ αγαπημένο μεζέ ο οποίος έχει συνοδεύσει γεύματά μου πολλές φορές, στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Οπότε οι απόψεις των φίλων ήρθαν να ενισχύσουν αυτή μου την ανάγκη για μια επίσκεψη στην ταβέρνα που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (παράλληλη της Περικλέους).

Το Κρίταμο είναι ένα μεζεδοτεχνείο το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να καταστεί talk of the town στέκι για την πρωτεύουσα.

Φτάνοντας εκεί, Πέμπτη βράδυ, ανακαλύπτω ότι παίζει live μουσική (μπουζούκι, πλήκτρα). Αν και στην αρχή στράβωσα κάπως, μιας και δεν γνώριζα αυτή τη λεπτομέρεια και άρα ξαφνιάστηκα -δικό μου ήταν το θέμα, μάλλον ήθελα ησυχία μετά από μια κουραστική μέρα-, στην πορεία όχι μόνο μπήκα στο mood αλλά προς το τέλος ζητήσαμε και 1-2 τραγούδια από τους δύο πολύ καλούς μουσικούς και ερμηνευτές. Ενημερωτικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε καλά λαϊκά τραγούδια, αλλά και επιλογές από το λεγόμενο «έντεχνο» και είναι ό,τι πρέπει για μια χαλαρή έξοδο πριν το weekend.

Σε ότι αφορά στο φαγητό, όντως οι σπέσιαλ επιλογές στο μενού είναι άξιες αναφοράς. Ξεχώρισα σίγουρα τη σαλάτα με κρίταμο, ντάκο χαρουπιού, ξινομυζήθρα Κρήτης, ελιές Καλαμών και ντοματίνια. Επίσης, το μάτι έπεσε στο βραστό χαλούμι με μαρμελάδα ντομάτας και στα τηγανητά κολοκυθάκια με panko, για τα οποία επίσης είχα ακούσει ξανά, οπότε τα ζητήσαμε εξ αρχής από τον σερβιτόρο. Στο τραπέζι μας για μοίρασμα φέραμε επίσης κολοκυθοκεφτέδες με ένα ντιπ από φέτα, πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνα, αλλά και μια crispy fetta με μέλι και χαλεπιανό.

Πήραμε εννοείται και το κριθαρότο (orzo) με βοδινά μάγουλα και σάλτσα ντομάτας, αλλά και τα μεσογειακά στριφτάρια με κόκορα και σος ντομάτας, για τα οποία μιλάνε όλοι, συν ένα βοδινό συκώτι και μια μερίδα χοιρινό σουβλάκι απλώς για να τιμήσουμε τα παραδοσιακά πιάτα του κυπριακού μεζέ -που ενδεχομένως θα τιμήσουμε σε μια άλλη επίσκεψη σύντομα.

Πάρα πάρα πολύ νόστιμα όλα όσα δοκιμάσαμε! Και αυτό το λέω χωρίς καμιά δόση υπερβολής. Μάλιστα, ως επισφράγισμα στο ωραίο dinner μετά μουσικής που είχαμε, ήρθε ένας τέλειος αποδομημένος μπακλαβάς με πατισερί χαλεπιανό και παγωτό βανίλια, αλλά και μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα.

Εν κατακλείδι θα έλεγα πως το Κρίταμο είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο και πως ανεξαρτήτως της ποιότητας του κυπριακού μεζέ (που δεν τη γνωρίζω, μιας και ακόμα δεν τον έχω δοκιμάσει στο σύνολό του) θα το έβλεπα άνετα να ορίζει την ταυτότητά του ως ένα πολύ καλό σύγχρονο ελληνικό-κυπριακό εστιατόριο, βάσει όλων όσα απολαύσαμε εκείνο το βράδυ. Μοναδικό σημείο βελτίωσης είναι θα έλεγα η ροή των πιάτων, η οποία θα προτιμούσα να είναι ελάχιστα πιο μελετημένη εκ μέρους της κουζίνας και του σέρβις. Αυτό, φυσικά, σε σχέση με τις γεύσεις που ήρθαν στο τραπέζι μας είναι θεωρώ μια πολύ ασήμαντη λεπτομέρεια, η οποία κιόλας θεωρώ πως εύκολα μπορεί να ρυθμιστεί μετά από μια σχετική επισήμανση. Περισσότερο το αναφέρω απλώς γιατί νιώθω ότι πρέπει να βρω ένα μικρό ψεγάδι, έτσι ώστε να προσδώσω περισσότερη αληθοφάνεια σε ένα άρθρο άποψης όπου κατά τ’ άλλα εκθειάζω την εμπειρία μας.

Ακόμα και απόψε θα επέστρεφα άνετα στο Κρίταμο, μόνο και μόνο για να δοκιμάσω αυτό το θεϊκό κριθαρότο με τα βοδινά μάγουλα ή τα μεσογειακά στριφτάρια με τον κόκορα! Με ένα παλαιωμένο τσίπουρο, μια σαλάτα με κρίταμο και έναν μπακλαβά στο τέλος, εύκολα φτιάχνεις ένα απίστευτα νόστιμο και value for money dinner για δύο, ακόμα και για μια ρομαντική έξοδο. Το φαγητό εννοείται πως μπορείτε να το συνοδεύσετε και με κρασί, μέσω μιας λίστας που τιμά τον κυπριακό και τον ελληνικό αμπελώνα.