ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

The Classic: Η ιστορία πίσω από το ξενοδοχείο της Παλιάς Πόλης

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Το Σάββατο το πρωί με αφορμή την έναρξη της υπηρεσίας brunch βρεθήκαμε με το Love fm στο ξενοδοχείο Classic, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Eκεί γνώρισα ένα νεαρό κορίτσι, την Αριάνα, τρίτη γενιά της οικογένειας Βασιλόπουλου, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της μας υποδέχτηκε θερμά, σαν άξια οικοδέσποινα, κερνώντας μας καφέ αλλά και διάφορα πιάτα από το brunch menu του Blue Bar. Αφού μας διηγήθηκε εν συντομία την ενδιαφέρουσα ιστορία του Classic Hotel αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για ακόμα ένα κτίριο της παλιά Πόλης που αξίζει να λάβει τα δικά του λεπτά δημοσιότητας, στις διαδικτυακές σελίδες του Wiz. Έτσι τρεις μέρες μετά σ’ ένα ήσυχο τραπέζι δίπλα από μια λευκή μοντέρνα βιβλιοθήκη, η Αριάνα -αφού με ξενάγησε σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου- άρχισε να μοιράζεται μαζί μου την όμορφη ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης.

Δείτε επίσης: Πλέον τα Σάββατα μπραντσάρουμε στο Blue Bar στο κέντρο της Λευκωσίας 

"Η ιστορία μας χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν αυτό το κτίριο λειτουργούσε ως η αγαπημένη κατοικία της οικογένειας Βασιλόπουλου. Εκείνη την εποχή ο παππούς μου, Ανδρέας Βασιλόπουλος, ήταν γνωστός για το εξαιρετικό του ταλέντο ως κατασκευαστής neon signs, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Κύπρο την εν λόγω τέχνη. Μάλιστα λόγω της καινοτομικής του δουλειάς απέκτησε παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ορισμένα εξαρτήματα neon. Μέσα σε αυτούς τους τοίχους, το εργαστήριό του έγινε εστία δημιουργίας και τεχνοτροπίας, προσελκύοντας άλλους τεχνίτες όπως υποδηματοποιοί και δερμάτινοι δεσμευτές που στήνονταν στο ισόγειο.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το σπίτι μετατράπηκε σε διαμερίσματα, και το ισόγειο εξελίχθηκε σε εμπορικό χώρο που φιλοξενούσε 17 καταστήματα. Ώσπου οι γιοι του πήραν την απόφαση να μετατρέψουν την ιδιοκτησία σε ξενοδοχείο. Του έδωσαν το όνομα "The Classic Hotel" προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκπληκτική κληρονομιά του πατέρα τους.

Το Classic Hotel Βρίσκεται στα αρχαία βενετικά τείχη της Λευκωσίας λίγα βήματα μακριά από τη "Πράσινη Γραμμή", που αντιπροσωπεύει την πολιτική διαίρεση της πόλης. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια διαιρεμένη πόλη, το ξενοδοχείο μας αποτελεί σύμβολο ανθεκτικότητας και ελπίδας.

Ωστόσο δεν είναι απλά ένα ιστορικό κτίριο. Λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και αναμειγνύει το αρχαίο με το σύγχρονο. Η οδός όπου διαμένουμε φέρει περήφανα το όνομα της Βασίλισσας της Κύπρου, Ρεγίνας. Αυτός ο συνδυασμός ιστορίας και σύγχρονης γοητείας κάνει το Ξενοδοχείο  τον ιδανικό προορισμό για να εμβαθύνετε στην πλούσια κληρονομιά και τον ζωντανό πολιτισμό της Λευκωσίας.

Απέναντι από το λόμπι δεσπόζει ένα μεγάλο “R” ένα γράμμα που ανήκει στην επιγραφή του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας, η οποία ήταν δημιουργία του παππού μου. Βρήκα τον τρόπο και απέκτησα το ένα γράμμα από την ταμπέλα «Ιnternational Airport of Nicosia» και το τοποθέτησα εδώ στην μνήμη του.

Είμαστε ένα τετράστερο ξενοδοχείο που διαθέτει εστιατόρια με ποικίλα φαγητών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία πίσω από την ονομασία του εστιατορίου μας, « 59 Knives» που προέρχεται από 59 vintage στρατιωτικά μαχαίρια που βρέθηκαν κατά την ανακαίνιση του σπιτιού της οικογένειάς μας και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Όσον αφορά στο "Gallery Art Cafe", πα-λαιότερα ήταν gallery τέχνης και τώρα έγινε το καφέ μας. Επίσης διαθέτουμε και το «Blue Bar» το μενού του οποίου μας προσφέρει μια ευρεία γκάμα γαστρονομικών απολαύσεων συνοδευμένων από μια εντυπωσιακή επιλογή ποτών, όλα παρέχονται σε έναν κομψό χώρο.

Ο παππούς μου έφυγε από την ζωή εδώ και αρκετά χρόνια. Η γιαγιά μου έρχεται εδώ ανελλιπώς κάθε πρωί, απολαμβάνει το πρόγευμά της διαβάζει την εφημερίδα της, αναπολεί τα περασμένα χρόνια και επιστρέφει στο σπίτι της.

The Classic:Ρηγαίνης 94, Classic Hotel, παλιά Λευκωσία Τηλ. 22664006