ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

25 γρήγορες ερωτήσεις στον σεφ Κωνσταντίνο Δημοσθένους (Minthis Resort)

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΣΕΛΕΠΟΣ

Το Wiz σκιαγραφεί το προφίλ του chef de cuisine του Amaracus (Minthis Resort), μέσα από 25 ερωτήσεις.

1. Τι τρως συνήθως για πρωινό;
Μου αρέσει πολύ το porridge με φρέσκα φρούτα εποχής και σιρόπι σφενδάμου. Είναι θρεπτικό και γεμάτο ενέργεια για να ξεκινήσει καλά η μέρα.

2. Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο σου;
Πορτοκάλια, prosecco, soda... και τα υπόλοιπα τα ξέρετε!

3. Τι θα μαγείρευες σε ένα πρώτο ραντεβού;
Δεν μαγειρεύω ποτέ σε πρώτο ραντεβού! Προτιμώ να βγω στο αγαπημένο μου εστιατόριο και να απολαύσω την εμπειρία.

4. Αγαπημένο κυπριακό προϊόν που χρησιμοποιείς;
Ένα από τα αγαπημένα μου κυπριακά προϊόντα είναι το κολοκάσι. Είναι ένα παραδοσιακό υλικό με ιδιαίτερη γεύση και υφή, Το έχω επιλέξει, μάλιστα, και στο MED9, αναδεικνύοντας την αξία του στη μεσογειακή διατροφή.

5. Κυπριακό προϊόν που θεωρείς υποτιμημένο;
Τα κυπριακά λαχανικά, αφού σήμερα είναι υπερτιμημένα και χωρίς γεύση. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην ποιότητά τους παρά στην τιμή τους. Υπάρχει η δυνατότητα να είναι πιο ποιοτικά χωρίς να είναι ακριβά.

6. Τι βλέπεις ως μαγειρικό τρεντ την επόμενη τριετία;
Νομίζω ότι το επόμενο μεγάλο τρεντ θα είναι τα εστιατόρια με Green Michelin Star, που προσφέρουν κάτι πολύ ξεχωριστό, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και τη χρήση φρέσκων, τοπικών προϊόντων.

7. Μεγαλύτερο λάθος που βλέπεις στην κυπριακή εστίαση;
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που παρατηρώ στην κυπριακή εστίαση είναι η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού. Συχνά, δεν δίνεται η απαραίτητη έμφαση στην επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην ενδυναμώνονται οι σεφ και η ομάδα στην κουζίνα. 

8. Πού έφαγες το καλύτερο φαγητό;
Το καλύτερο φαγητό που έφαγα ήταν στην Ιταλία. Η απλότητα και η ποιότητα των υλικών, σε συνδυασμό με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν, κάνουν τα πιάτα πραγματικά αξέχαστα.

9. Αγαπημένο κυπριακό ή διεθνές πιάτο;
Κάποιες φορές δεν μπορώ να διαλέξω, γιατί μου αρέσουν πολύ τα γλυκά και η σοκολάτα. Όμως, τα γεμιστά κολοκυθοανθοι της μητέρας μου με φρέσκα κυπριακά υλικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα.

10. Αγαπημένο επιδόρπιο;
Σοκολάτα, πάβλοβα, παρφέ με φιστίκι, cheesecake, γαλακτομπούρεκο, μπαμπάς ρουμ... Δεν μπορώ να αντισταθώ σε κανένα γλυκό.

11. Είναι η γαστρονομία ενός τόπου λόγος να τον επισκεφθείς;
Πάντα είναι! Σε πολλές περιπτώσεις επιλέγω έναν προορισμό, ακριβώς για να εμπνευστώ και να δοκιμάσω κάτι νέο και διαφορετικό.

12. Αγαπημένος γαστρονομικός προορισμός;
Ο αγαπημένος μου γαστρονομικός προορισμός είναι το Σαν Σεμπαστιάν, μια πόλη που φημίζεται για την εξαιρετική της κουζίνα και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει. Με τα φημισμένα εστιατόρια, τους ταλαντούχους σεφ και τη βαθιά παράδοση στα pintxos, το Σαν Σεμπαστιάν αποτελεί πραγματικό παράδεισο για κάθε λάτρη της γαστρονομίας.

13. Αγαπημένος ήρωας/ηρωίδα από την πραγματική ζωή;
Η μητέρα μου που μας άντεξε όλους και ο πατέρας μου, που με έμαθε πολλά στη ζωή. Και οι δύο είναι οι ήρωες της καθημερινότητάς μου.

Ο Κωνσταντίνος Δημοσθένους, ως επικεφαλής της κουζίνας του Minthis Resort, επιμελήθηκε πρόσφατα το μενού των γευμάτων που απόλαυσαν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των MED9 (διάβασε περισσότερα εδώ).

14. Τρεις λέξεις που σε περιγράφουν;
Ευαίσθητος, δημιουργικός, ρομαντικός.

15. Αγαπημένη ταινία;
Το Burnt με τον Bradley Cooper. Η ταινία αποτυπώνει τη μαγειρική ως τέχνη και την ένταση που υπάρχει στις κουζίνες, κάτι που με συναρπάζει.

16. Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο…
Πηγαίνω βόλτες στο βουνό, με τη Λάρα, το σκυλί μου.

17. Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;
Από μικρός είχα πάθος με τη μαγειρική και συνήθιζα να μαγειρεύω για τους γείτονές μου, ώστε να εξασκούμαι και να τελειοποιώ τις συνταγές μου. Μου άρεσε να βλέπω την ευχαρίστησή τους όταν δοκίμαζαν τα πιάτα μου, κάτι που με ενέπνευσε να συνεχίσω. 

18. Σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σου;
Όταν εργάστηκα στο παλάτι της Σαουδικής Αραβίας και είχα την τιμή να μαγειρέψω για τον βασιλιά Αμπντάλα. Επίσης, μια από τις κορυφαίες στιγμές ήταν όταν δημιούργησα το μενού για το MED 9 στο Minthis, μαγειρεύοντας για ηγέτες κρατών σε μια σημαντική διεθνή σύνοδο. Και οι δύο εμπειρίες ήταν καθοριστικές για την καριέρα μου.

19. Πού σε βρίσκουμε τώρα;
Στο Minthis στην Πάφο, στο εστιατόριο Amaracus, όπου η δημιουργικότητα δεν σταματά ποτέ. Μαζί με την ομάδα μου, συνεχώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και δημιουργούμε κάτι νέο και ξεχωριστό.

20. Η σπεσιαλιτέ σου;
Δεν είναι ποτέ μία. Πάντα εμπνέομαι από κάτι διαφορετικό, δημιουργώ κάτι καινούριο, και τότε αυτό γίνεται το αγαπημένο μου... μέχρι να αλλάξει πάλι. Η δημιουργία είναι μια συνεχής εξερεύνηση για μένα.

21. Τι μουσική ακούς για να εμπνέεσαι μαγειρικά;
Κλασική μουσική, ιδιαίτερα Andrea Bocelli και Μάριο Φραγκούλη. Οι μελωδίες τους μου δίνουν ηρεμία και έμπνευση στην κουζίνα.

22. Επαγγελματικό όνειρο;
Να μπορέσω να διδάξω το πάθος μου για τη μαγειρική και τη μεσογειακή κουζίνα στο εξωτερικό, εμπνέοντας νέους μάγειρες να εκτιμήσουν την τέχνη και τις παραδόσεις της.

23. Σεφ που θαυμάζεις και αποτελεί πηγή έμπνευσης;
Ο Thomas Keller και το εστιατόριό του, The French Laundry. Θαυμάζω την ακρίβεια, την τεχνική του και την απόλυτη αφοσίωση στην ποιότητα και τη δημιουργία αξέχαστων γευστικών εμπειριών.

24. Αν δεν ήσουν σεφ…
Όσο και να το σκέφτομαι, πάλι σεφ θα ήμουν! (γέλια)

25. To μότο σου;
Να βάζεις πάντα αγάπη σε ό,τι κάνεις στη ζωή σου.