Loading...
Φεύγοντας από το Hilton, μετά τη λαμπρή τελετή βράβευσης, σκέφτομαι την ατάκα του Βαρνάβα Ηλία, του επικεφαλής στην κουζίνα της Μπέμπας, που ακούστηκε στο βίντεο με αφορμή το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία.
Ένας άνθρωπος που εδώ και επτά χρόνια, σαν μαέστρος, συντονίζει την κουζίνα του πιο δημοφιλούς εστιατορίου στην πόλη, βγάζοντας κάθε μέρα και ένα διαφορετικό μενού αναλόγως εποχικότητας και τάσεων στη γαστρονομία, εντούτοις μιλά για την απλότητα και τη ψυχή που (πρέπει να) έχουν τα φαγητά τα οποία μπαίνουν εν τέλει στα μενού.
«Το φαγητό που σε κάποια φάση της ζωής μου μού έκανε κλικ, και δεν το είχα μαγειρέψει εγώ, ήταν οι μελιτζάνες με τη ντομάτα και τον σκόρδο. Το έφαγα στην πεθερά μου, θυμούμαι, μαζί με μια φέτα ψωμί και είχα μείνει άναυδος. Μελιτζάνα, με ντομάτα και σκόρδο». Με αυτές τις δυο προτάσεις ο Βαρνάβας δίνει το στίγμα της μαγειρικής φιλοσοφίας του, αλλά και του πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τις πρώτες ύλες, είτε μαγειρεύουμε σε μια ταβέρνα είτε δημιουργούμε στο πιο ψηλό γαστρονομικό επίπεδο, ετοιμάζοντας degustation menu υψηλής γαστρονομίας.
Και μπορεί με τα social, τα stories και τα reels να έχουμε χάσει κάπως την ουσία, ευτυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν μεθοδικά, με μεράκι, σε κουζίνες και σάλες εστιατορίων, δίνοντάς μας καθημερινά την ευκαιρία να απολαμβάνουμε ποιοτικό φαγητό με αγαπημένα πρόσωπα.
Στην αίθουσα του Hilton, το βράδυ της Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025, εκτυλίχθηκαν ωραίες σκηνές, ειπώθηκαν ωραίες ιστορίες και προέκυψαν πηγαία χαμόγελα, από ανθρώπους που στο τέλος έφυγαν με ένα βραβείο παραμάσχαλα, τοποθετώντας το ενδεχομένως σε μια περίοπτη θέση μέσα στο εστιατόριό τους, μιας και αυτό αποδεικνύει ότι ανήκουν στην ελίτ της κυπριακής εστίασης. Ανήκουν -όπως ειπώθηκε αρκετές φορές στην τελετή βράβευσης- στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του νησιού, σε σύνολο 2018 εστιατορίων που είναι καταχωρημένα στο Wiz Guide.
Μια λίστα που έχει συνέπεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και αναβάθμιση-εξέλιξη, καθώς εμπλουτίζεται κάθε χρόνο (τουλάχιστον κατά το 1/3) με νέες, δυνατές προσθήκες. Μια λίστα που τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε να αναδείξει μαγαζιά τα οποία, ενώ προηγουμένως ήταν σχεδόν αόρατα πάνω στον γαστρονομικό χάρτη, πλέον τυγχάνουν καθολικής αναγνώρισης -αρχικά από τον κόσμο.
«Κρίνουμε όχι ως απόλυτοι κριτές, αλλά ως άνθρωποι που πιστεύουν βαθιά στη δημοκρατία της γαστρονομίας και στον σεβασμό προς τον προσκεκλημένο ή τον πελάτη», αναφέρει στην ωραία ομιλία που έκανε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης ο συνάδελφος από την «Καθημερινή» και ένας εκ των κριτών, Απόστολος Κουρουπάκης, επισημαίνοντας πως και το δικό μας κριτήριο ως ομάδα γευσιγνωσίας των βραβείων εστιάζει στη γαστρονομική «δέσμευση» και πίστη της κουζίνας. «Γι’ αυτό θα δείτε πλάι σε ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας μία ταβέρνα, ένα εστιατόριο τοπικής κουζίνας, γιατί είναι το καλύτερο στην κατηγορία του. Επιθυμούμε και αναζητάμε φαγητό ποιότητας, υψηλή αισθητική και όσο το δυνατόν δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής», συμπληρώνει, σε ένα κείμενο με τίτλο «Η δημοκρατία της γαστρονομίας».
Κάθε επάγγελμα χρειάζεται ψυχή, λίγο περισσότερο όμως τη χρειάζονται αυτά που θεωρούνται τέχνες. Και η γαστρονομία μόνο ως τέχνη πρέπει να αντιμετωπίζεται, σε κάθε επίπεδο.
Κοιτάζοντας ξανά τη λίστα με τα 50 -τα 51 για να είμαστε πιο ακριβείς-, νιώθω πως πάνω απ' όλα η λίστα αυτή έχει ψυχή και αυτό είναι κάτι που με κάνει να ανυπομονώ ήδη για την επόμενη (γαστρονομική) χρονιά που έχει ξεκινήσει ήδη.