ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόδραση στην πιο γοητευτική ακτογραμμή της Κύπρου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Τριήμερο εν όψει και είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την μια μέρα επιπλέον και την άνεση χρόνου που μας δίνεται ώστε να κάνουμε μια μακρινή εξόρμηση και να αφήσουμε τις τετριμμένες κοντινές αποδράσεις για τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν. Η ακτογραμμή βορειοδυτικά του νησιού έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, μοιάζει σαν να έχει σταματήσει το ρολόι σε άλλα χρόνια και άλλες εποχές και αυτό προσωπικά με γοητεύει ιδιαίτερα. Μου θυμίζει την παρθένα γοητεία του Βόρειου Αιγαίου που την απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί. Η απομόνωση της τοποθεσίας έχει προστατεύσει τον τόπο από την επέλαση του ασύδοτου τουρισμού γεγονός, που για εμάς τους πιο ρομαντικούς, αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα.

Η άγρια ομορφιά της ακτογραμμής του Πωμού και του Κάτω Πύργου Τυλληρίας λοιπόν μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά και τις ομορφιές της και εμείς θα αποδεχτούμε την πρόσκληση με ιδιαίτερη χαρά.

ΠΩΜΟΣ

Ο Πωμός είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου και από πολλούς χαρακτηρίζεται, λόγω του υπέροχου ηλιοβασιλέματος του, ως η Σαντορίνη της Κύπρου. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και από την παραλία του μέχρι το Ακρωτήρι και κατ’ εμέ, διαθέτει τις πιο γραφικές ακρογιαλιές του νησιού. Απότομες πλαγιές με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα απλώνονται μέχρι την θάλασσα. Δαντελωτές ακτές με μικρούς κόλπους, άγρια ακρωτήρια και ορμίσκοι συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που η γραφικότητα του παραπέμπει σε έργο τέχνης.

Αν βρεθείς εκεί μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Ακρωτήρι , την σπηλιά του Δράκου, το δάσος του Πωμού, το μουσείο φυσικής ιστορίας και την «μυστική» παραλία Κανάλι. Το Coco Bloko Βeach bar βρίσκεται δίπλα από το λιμανάκι του Πωμού και είναι ιδανικός προορισμός αν θες να κάνεις τις βουτιές σου σε πεντακάθαρα νερά, να πιείς δροσερά κοκτέιλς, να ακούσεις όμορφες μουσικές και να απολαύσεις το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Τα σάντουιτς της Κούλλας είναι από τα πιο δημοφιλή του νησιού και αποτελούν από μόνα τους κίνητρο για να βρεθείς στον Πωμό. Το Koulla’s Sandwiches βρίσκεται κάτω από τον αμπελώνα, σε ύψωμα με θέα το απέραντο της θάλασσας που κόβει την ανάσα! Στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται φυσικά το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα! Aξίζει να σημειωθεί ότι τα σάντουιτς και τα μπέργκερ είναι εξαιρετικά χορταστικά και όλα φτιαγμένα με φρέσκα υλικά. Το δε μαχαλεπί, το απόλυτο δροσιστικό γλυκό, είναι ό,τι πρέπει τις μέρες αυτές που ανακαλύπτουμε κάτω από τον καυτό ήλιο γνωστά και άγνωστα μέρη της Κύπρου μας.


Koulla’s Sandwiches

Αν θέλεις φρέσκο ψαράκι από την βάρκα κάνε μια στάση στο λιμανάκι του Πωμού στο εστιατόριο «Κανάλι». Η θέα του ήρεμου λιμανιού σε συνδυασμό με το καλό φαγητό χαρίζουν μοναδικές στιγμές.


Κανάλι

ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ

Ο Κάτω Πύργος είναι το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας. Είναι χτισμένος στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας, και η ονομασία του προήλθε από το «Τρουλλί», ένα μικρό κτίσμα πάνω σ’ έναν παραθαλάσσιο λόφο που δεσπόζει της περιοχής και φαίνεται σαν πύργος. Στην πραγματικότητα το «Τρουλλί», ήταν παρατηρητήριο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και εδώ και λίγες μέρες άρχισαν τα έργα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Λευκωσίας για την αναπαλαίωσή του. Η Κοινότητα ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας και απέχει απ’ αυτήν περίπου 70 χιλιόμετρα, σχεδόν μια ώρα. Από την Πάφο η απόσταση είναι 80 περίπου χιλιόμετρα, ενώ από την Πόλη Χρυσοχούς απέχει περίπου πενήντα λεπτά.

Το λιμανάκι του Κάτω Πύργου είναι μικρό και γραφικό, έχει μια γαλήνια απόκοσμη ομορφιά. Η θάλασσα είναι ήρεμη, ο ήλιος αρχίζει να χάνεται και δεν ακούγεται τίποτα πέρα από το κύμα που σκάει ανάλαφρα στη στεριά. Είναι λες και κάνεις ταξίδι στον χρόνο, τρεις δεκαετίες πίσω. Οι περισσότερες βάρκες και τα πλοιάρια μοιάζουν να είναι εκεί αραγμένα από τότε. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται πάνω στη θάλασσα η ψαροταβέρνα «Περικλής» . Σερβίρει φρέσκες γόπες, σκάρους, καλαμαράκια και γενικά ψαρομεζέδες οι οποίοι συνδυάζονται τέλεια με ούζο με πολλά παγάκια.


Περικλής

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στην παραλία Κρυονέρι βρίσκεται το Beach Bar Grape by the sea Μπορείς να περάσεις όλη την μέρα εκεί και για φινάλε να απολαύσεις το πορφυρό ηλιοβασίλεμα δροσερά cocktails και platters.


Grape By The Sea

Στον Αλέξη θα βρεις ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας, αφού κάπως έτσι προκύπτει κάθε μέρα το μενού. Συνήθως προσφέρει μπαρμπούνι, φαγκρί, τον πιο νόστιμο σκάρο που έχεις γευτεί και άλλα ψάρια του παραγαδιού. Επίσης, θα βρεις φρεσκοκομμένη κυπριακή πατατούλα με ρίγανη της περιοχής, αλλά και θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές κλπ) στα οποία επίσης μπαίνει ρίγανη, απογειώνοντας τη γεύση


Αλέξης

Εκεί, λοιπόν, στην ακριτική Κύπρο, υπάρχει ένας μικρός κρυμμένος παράδεισος με μια αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά που δύσκολα τη βρίσκεις πια και που αξίζει να ανακαλύψεις.