ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευτράπελες ιστορίες στην πιο ερωτική οδό της Λευκωσίας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

«Έχω πάει» είναι η πιο συχνή απάντηση των απανταχού Λευκωσιατών σε περίπτωση που τους αναφέρεις σε κάποια συζήτηση το καφεστιατόριο Ερωδός στην Παλιά πόλη της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της πρωτεύουσας, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία, το οποίο μετράει 25 χρόνια λειτουργίας. Όμορφο εντός εκτός και επι τ’ αυτά, ελκυστικό και το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, όπως όλα τα μαγαζιά της Παλιάς πόλης έτσι και ο Ερωδός κρύβει ενδιαφέρουσες ιστορίες και ο κύριος Σωτήρης, ο ιδιοκτήτης του, τις μοιράστηκε με χαρά μαζί μου ένα ζεστό πρωινό του Ιούνη μπροστά από έναν τεράστιο ανεμιστήρα.

Ανοίξαμε το μαγαζί 27 Αυγούστου 1999. Παλιά το μισό μαγαζί ήταν παπλωματάδικο, ράβανε παπλώματα με τον παραδοσιακό τρόπο και έφτιαχναν και στρώματα. Ήμουν από μικρός στην εστίαση, από έντεκα χρονών.  Δούλευα σερβιτόρος παράλληλα με το σχολείο και αργότερα παράλληλα με τον στρατό. Κάποια στιγμή όταν έφτασα τριάντα χρονών αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου. Βρήκα τον χώρο, κάναμε μια πράξη με τον παπλωματά τον Ηράκλη και ξεκίνησα δειλά- δειλά. Όλοι με κοροϊδεύαν για το σημείο. Ήταν εντελώς ερημιά και μέσα στο σκοτάδι. Εντούτοις το τόλμησα, ήρθα και έριξα αρκετή προσωπική, χειρωνακτική δουλειά στην αρχή.

Το μαγαζί άνοιξε με μόνο 40 καρέκλες, τις βγάζαμε έξω κάθε μέρα και όταν τελείωνε η βραδιά τις ξαναβάζαμε μέσα στο μαγαζί. Στα επόμενα 3-4 χρόνια πήρα και άλλο ένα κομμάτι του κτιρίου το οποίο ήταν αποθήκη και γραφείο λεωφορείου, έριξα τους τοίχους και επέκτεινα το μαγαζί διότι είχε αρκετή δουλειά. Ο κόσμος ερχόταν παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προορισμός η γειτονιά. Με στήριξε ιδιαίτερα ο κύκλος μου. Είχα εργαστεί για πέντε χρόνια στην καφετέρια του ραδιοφωνικού σταθμού «Λόγος», εκεί γνώρισα πολύ κόσμο και έκανα δυνατές φιλίες. Ερχόντουσαν να φάνε φαγητό από τα χέρια μου και μετά επέστρεφαν στην δουλειά τους.

Είμαι καλός στην σχάρα, την σούβλα , το ψητό αλλά και στο κλέφτικο. Δεν θέλω να περιαυτολογώ αλλά αυτό εκλαμβάνω από τον κόσμο που έρχεται στο μαγαζί. Πρέπει να γνωρίζεις το αντικείμενο από όλες τις απόψεις. Πρέπει να ξέρεις να είσαι μάγειρας, μπάρμαν, να καθαρίζεις ώστε να συντηρηθεί σωστά το μαγαζί. Στα τόσα χρόνια που δουλεύει το μαγαζί έχει τύχει πολλές φορές να μας στήσει ή να μας αφήσει το προσωπικό οπότε έπρεπε να γνωρίζω τα πάντα ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ωραίες στιγμές και κάποιες δύσκολες, ευτυχώς οι δύσκολες είναι μετρημένες. Μας στεναχωρεί το γεγονός ότι έχουν μέσα στα χρόνια φύγει από την ζωή κάποιοι αγαπημένοι φίλοι και θαμώνες.

Έχουν περάσει αρκετοί διάσημοι τραγουδιστές από εδώ καθώς και Πρόεδροι της δημοκρατίας και αρκετοί δημοσιογράφοι. Έχει έρθει ο Παπακωνσταντίνου, η Τσαλιγοπούλου, ο Μπάσης, ο Μακεδόνας , ο Παντελής Θαλασσινός.

Όταν έκλεισε δέκα χρόνια το μαγαζί, φέραμε τον Παντελή θαλασσινό να τραγουδήσει. Ήταν ραμαζάνι, τρέχαμε να οργανώσουμε την συναυλία και όταν τελειώσαμε διαπιστώσαμε ότι λόγω του ραμαζανιού δεν επιτρεπόταν να βάλουμε ήχο. Είχαμε χαρτί και από την αστυνομία και από το δημαρχείο αλλά δεν γλιτώσαμε τα ευτράπελα. Δεν μας άφησαν να βγούμε στις 8 και 30 που είχαμε πει, επενέβη ή Δήμαρχος τότε η Ελένη Μαύρου και μεταφέρθηκε στις 9 και 30 η έναρξη. Όταν άρχισε να τραγουδάει ο Θαλασσινός ξεκίνησαν να  πετάνε πέτρες. Μάλιστα ο ερμηνευτής διακωμωδούσε την κατάσταση λέγοντας ότι προφανώς δεν τους άρεσε το τραγούδι γι’ αυτό τον πετροβολούσαν. Σταματήσαμε ακόμα δέκα λεπτά και ξαναρχίσαμε. Ήρθε και η αστυνομία και μετά εξελίχθηκε σε ένα πολύ ωραίο γλέντι. Τέλος καλό όλα καλά.

Εδώ γνώρισα την γυναίκα μου, εδώ βάφτισα και τα παιδιά μου.

Αγαπάω τον χώρο και την δουλειά απλά όσο περνάει ο καιρός νιώθω ένα αίσθημα κόπωσης. Δεν θα ήθελα να περάσει ο χρόνος και να κυκλοφορώ εδώ με το μπαστούνι. Το έχουμε ανακαινίσει αρκετές φορές στο παρελθόν, την τελευταία δεκαετία όχι διότι μας αρέσει το το vintage στυλ που έχει το μαγαζί. Μάλιστα σκοπεύουμε να κάνουμε ένα party για τα 25 χρόνια λειτουργίας μας θα ενημερώσουμε σύντομα για τις λεπτομέριες.

Έχουμε live μουσική Παρασκευές και Σάββατο και γιγαντοοθόνη για τους αγώνες. Το καλοκαίρι ανοίγουμε απόγευμα λόγω ζέστης, τον χειμώνα είμαστε ανοιχτοί από το πρωί με καφέ και αργότερα με μεσημεριανό φαγητό. Τα πιο δημοφιλή μας φαγητά είναι η ποικιλία στην σχάρα και ένα κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και φέτα. Όλα τα προϊόντα είναι ολόφρεσκα από ντόπιους παραγωγούς. 

Ο φίλος μου ο Λουκάς ο Παναγιώτου ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός του Λόγου. Μια μέρα του είπα πάμε να βρούμε την ονομασία του μαγαζιού. Δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου. Μου είπε να του δώσω λίγο χρόνο να το σκεφτεί και όντως μετά από λίγο ήρθε με ένα χαρτί που έγραφε πάνω «Ερωδός». Δεν μου άρεσε το όνομα, ξαφνιάστηκα, δεν ήξερα τι σημαίνει. Μου λέει γράψε το 100 φορές με όλες τις γραμματοσειρές και θα το εμπεδώσεις. Η ονομασία σημαίνει πολλά, βγαίνει από το Έρωτας και το οδός, αλλά και από τον έρωτα για την μουσική. Επίσης μια άλλη ερμηνεία έχει να κάνει με το στενό δρομάκι δίπλα μας, την οδό Αλεξάνδρου Σούτσου η οποία έχει κάποιους οίκους ανοχής. Είναι λοιπόν ο δρόμος του έρωτα.

Το καφεστιατόριο Ερωδός θα το βρείτε Πατριάρχου Γρηγορίου 1 στην Λευκωσία απέναντι από το Χαμάμ Ομεριέ. Τα καλοκαίρια διαθέτει όμορφη αυλή ενώ τον χειμώνα το τζάκι δεσπόζει στον χώρο δημιουργώντας ζεστή ατμόσφαιρα. Ο χώρος διατίθεται και για ατομικά και εταιρικά party. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και υπηρεσία Catering Κρατήσεις  99 446447 

www.erodos-cy.com