ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Για φαγητό μετά τη θάλασσα σε έξι «μυστικά» στέκια

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, φαγητό σε έξι πολύ ψαγμένα εστιατόρια που σίγουρα δεν τα γνωρίζουν οι πολλοί, αφού δεν παίζουν και τόσο στα social media.

Για τις ώρες τις δύσκολες που φεύγεις από τη θάλασσα έχοντας μια λιγούρα και θέλεις να σβήσεις την πείνα σου με κάτι νόστιμο και ποιοτικό, μακριά από τη βαβούρα και την πολυκοσμία, έχουμε να προτείνουμε μερικά όχι και τόσο γνωστά -στους πολλούς- στέκια (ή τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει για τα συγκεκριμένα).

Σίγουρα πάντως, τα έξι εστιατόρια που θα βρεις παρακάτω δεν συγκαταλέγονται σε λίστες με καλοκαιρινά hot spots. Είναι χώροι πιο ήσυχοι, οι οποίοι όμως κατάφεραν να καταστούν διαχρονικοί, ποντάροντας όχι τόσο στο (digital) μάρκετινγκ, αλλά κυρίως στην ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν και την από στόμα σε στόμα διαφήμιση -η οποία, όπως συχνά λένε οι ειδικοί, είναι ίσως και η πιο αποδοτική.

ΠΡΩΤΑΡΑΣ

Πεζουνόσπηλιοι και μετά Old Simos

Οι Πεζουνόσπηλιοι είναι η «κρυφή» παραλία, δίπλα ακριβώς από την παραλία της ΜΜΑΔ, στον Πρωταρά, την οποία θα απολαύσεις αφού κατέβεις τα γύρω στα πενήντα σκαλιά (δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης). Αργά το απόγευμα, μπες στο αυτοκίνητο και πήγαινε στη Σωτήρα, στον Old Simos (23730189), για ένα πολύ ευφάνταστο μενού που παίζει πολύ με το τοπικό κολοκάσι. Μεταξύ άλλων, κατά καιρούς μπορείς να απολαύσεις πολίτικο κολοκάσι, κολοκάσι σαγανάκι με γαρίδες, κολοκασοκεφτέδες, ακόμα και sushi από κολοκάσι.


Πεζουνόσπηλιοι (φωτογραφία: terrabook.com)

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

Παραλία Ορόκλινης και μετά Voroklini Village Tavernio

Επέλεξε ένα σημείο στη μεγάλη ακτογραμμή της Ορόκλινης για το μπάνιο σου. Αγαπημένο δικό μας εείναι αυτό που βρίσκεται ακριβώς μετά το Palm Beach Hotel και λίγο πριν το Coffee Island, δίπλα από την πεζογέφυρα. Αμέσως μετά κατευθύνσου στο κέντρο του χωριού, διάσχισε τα στενά δρομάκια και πάρκαρε στον χώρο στάθμευσης δίπλα στο γραφικό Voroklini Village Tavernio (24010593). Εξαιρετική σχάρα, με όλα τα γνωστά είδη, τα οποία μπορείς να συνοδεύσεις με παγωμένη μπίρα ή χύμα κρασί. Πριν ή μετά το φαγητό σου, αλλά σίγουρα την ώρα που δύει ο ήλιος, ανηφόρισε με το αυτοκίνητο στον Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στον λόφο ακριβώς από πάνω. Μαγεία η θέα απ' εκεί.

 


Κάθισε στο Voroklini Village Tavernio και απόλαυσε φαγητό αλλά και την κίνηση της πλατείας


Η μαγική θέα από τον Προφήτη Ηλία

 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και μετά BEMRS Social Club

Αφού κάνεις το το μπάνιο σου σε μια από τις παραλίες στη Μουτταγιάκα, σε ένα σημείο που θα επιλέξεις ανάμεσα στο Guaba και τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας (ή όπου αλλού θες στην περιοχή), δοκίμασε -αν δεν το έχεις κάνει ποτέ στο παρελθόν- τη φάση του BEMRS (25321634, 99550123). Πρόκεται στην ουσία για μια λέσχη που δημιουργήθηκε το 1968 από τους υπαλλήλους τoυ British East Mediterranean Relay Station, το οποίο βρισκόταν στο Ζύγι, με σκοπό την ενίσχυση των καλών σχέσεων των οικογενειών και των φίλων τους. Σήμερα, το BEMRS είναι ανοικτό για τον κόσμο, προσφέροντας ψαράκι δίπλα στη θάλασσα, αλλά και επιλογές σε κρέας και άλλα είδη σχάρας, για τη... σύσφιξη των σχέσεων μέσω των ωραίων συνάξεων για φαγοπότι.

 

 

Παραμάλι και μετά Paramali Tavern

Αν δεν έχεις πάει ποτέ για μπάνιο στο Παραμάλι, είτε στην αχανή παραλία των surfers είτε στο μικρό δίπλα κολπάκι, είναι σίγουρα μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις. Και για το «άγριο» τοπίο και για την ησυχία, αλλά και για την εμπειρία που μπορείς καπάκι να έχεις στο Paramali Tavern (99560897), δίτλα ακριβώς στο τζαμί του χωριού. Ο κύριος Γιάννης, γνωστός ανά το παγκύπριο με το παρατσούκλι «Αφιερωσούλλας», είναι σαφής. «Έρχεσαι, παραγγέλνεις το ποτό σου και τι θες να φας επιλέγοντας κάτι από τα είδη σχάρας και τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά δική μου». Θα λατρέψεις τις δικής τους παραγωγής τσακιστές ελιές, την πατάτα τζάκετ που είναι φρέσκια κυπριακή, την κοτολέτα turbo (ένα κιλό), αλλά κυρίως τα steaks, με κρέας κυπριακής εκτροφής από την Πάφο.


Η παραλία για kitesurfing στο Παραμάλι (φωτογραφία: kiteboardingcyprus.com)


Στου Γιάννη του Αφιερωσούλλα θα φας πολύ καλά

 

ΠΑΦΟΣ

Θαλασσινές Σπηλιές και μετά Solos Kebab House & Beer Garden

Αν δεν επιθυμείς την οργάνωση του Coral Beach, μπορείς εναλλακτικά να αράξεις σε κάποιο σημείο των Θαλασσινών Σπηλιών, στην Πέγεια, σεβόμενος πάντα τη φύση. Γερή δόση από φύση και πράσινο θα πάρεις και στο Solos Kebab House & Beer Garden (70071111), σε ένα απίθανο στέκι με πολλά ελαιόδεντρα, καλή σχάρα και μπίρες «τσακρίν». Απλά και τίμια!


Η απείρου κάλλους φωτογραφία από την Πέγεια είναι του Bora Markovic


Θα λατρέψεις την ατμόσφαιρα στο Solos Kebab House & Beer Garden

 

Νέο Χωριό και μετά Pavlaras

Οι θάλασσες της Πάφου είναι οι πιο δροσερές -ειδικά αυτές στο Λατσί και το Νέο Χωριό. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ψάξε και βρες το σημείο μετά το Anassa και πριν τον Γιαννάκη (με τα σκαλιά), για να απολαύσεις μπάνιο μακριά από τους πολλούς. Και αργά το απόγευμα, ανηφόρισε στο ψηλότερο σημείο του Νέου Χωριού για τη μαγική θέα από την ταβέρνα Pavlaras (26321714)! Επέλεξε να καθίσεις σε ένα από τα προνομιούχα τραπέζια και παράγγειλε τον ψαρομεζέ, ή κάνε απλώς μια επιλογή από φρέσκο ψάρι της αρεσκείας σου, συνοδεύοντάς το φαγητό με ούζο. Μια εμπειρία που σίγουρα θα την κουβαλάς για καιρό.