ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Χλόη ονειρεύεται να φτιάξει ένα μικρό εστιατόριο λίγο έξω από την πόλη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Η Λεμεσός δεν είναι για τους Λεμεσιανούς πλέον».

Τα τελευταία μερικά χρόνια η σεφ Χλόη Σταύρου κατάφερε να ξεχωρίσει, χάρη κυρίως στην αγάπη της για το φρέσκο ψάρι της βάρκας, τα λαχανικά και τα άγρια χόρτα και φυσικά χάρη στην ικανότητά της να τα προσφέρει στην πιο νόστιμη εκδοχή τους.

Αν και το ακαδημαϊκό background της είναι άλλο, αφού σπούδασε αγγλική φιλολογία και ιστορία της τέχνης, εντούτοις το μεράκι της για την τέχνη της μαγειρικής την οδήγησαν τελικά σε αυτό τον δρόμο. «Στο σπίτι πάντα έτρωγα καλό φαγητό από τις γυναίκες που μας μαγείρευαν, αλλά και από τη γιαγιά, μιας και οι γονείς μου δούλευαν πολύ. Οπότε, ανέκαθεν εκτιμούσα και αναζητούσα το καλό φαγητό», μού λέει σε μια κοινή προσπάθεια να κατανοήσουμε πότε και πώς προέκυψε η κλίση για το μαγείρεμα αλλά και η ανάγκη για αναζήτηση των καλύτερων πρώτων υλών στη θάλασσα και στην κυπριακή φύση.

«2-3 φορές τον μήνα συνηθίζω να πηγαίνω βόλτα στη φύση. Αγαπώ το καππάρι, τα στρουθούθκια, τη γλιστιρίδα... Πολύ μου αρέσει επίσης ο βασιλικός, αλλά και ο άνηθος που τελευταία άρχισα να τον εκτιμώ πολύ. Μου αρέσουν επίσης τα μανιτάρια της αναθρήκας, στα οποία θυμάμαι να πηγαίνω από πολύ παλιά με τον παππού και να μαζεύουμε. Γενικά, αγαπώ ό,τι μπορούμε να βρούμε στη φύση. Πρόσφατα ήμουν στη Μαραθάσα, για παράδειγμα, με μια παρέα φίλων μου, κοντά στον Τζελεφό, και ενθουσιάστηκα αφού βρήκαμε νεροκάρδαμο!».

«Στην Κύπρο είμαστε ευλογημένοι να έχουμε πολύ νόστιμα ψάρια της βάρκας, ενώ Μάιο με Οκτώβριο που είναι η σαιζόν του έχουμε και καταπληκτικό τόνο στο νησί».

Η χαρά της όταν μιλά για όλα αυτά τα υπέροχα που μας προσφέρει η φύση και η θάλασσα είναι απερίγραπτη. Η κουβέντα πάει στα ψάρια της βάρκας και στον προμηθευτή της που είναι το «Κόμα του Γυαλού», μια μικρή οικογενειακή ψαραγορά στη Λεμεσό. «Αγαπώ τη διαδικασία όποτε πάμε εκεί και δοκιμάζουμε ψάρια. Βρίσκω πολύ νόστιμο ψάρι της βάρκας. Τη γόπα, την κουρκούνα, τη σάρπα, τη σιηλούα κ.ά. Προχθές ήμασταν εκεί και δοκιμάζαμε διάφορα ωμά ψάρια, φιλεταρισμένα από τον κύριο Μανώλη. Αν και μου αρέσει να δουλεύω με ωμά ψάρια, εντούτοις δεν μένω εκεί, αφού προσπαθώ να τα δουλεύω με όλους τους τρόπους».

Μετά τη συζήτηση για την πρώτη ύλη, μιλάμε και για τη σημαντική προσπάθεια ανθρώπων της εστίασης να αναδείξουν αυτά τα ξεχωριστά προϊόντα. Αναπόφευκτα κάνουμε αναφορά στο έμπερς στη Λεμεσό, στου οποίου την κουζίνα η Χλόη δουλεύει (part-time) αυτή την περίοδο (διάβασε σχετικά εδώ). «Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ανθρώπους όπως η Φοίβη και Φίλιππος στο Volta, ο Αλκιβιάδης στο έμπερς, ή ο Γιώργος στο Bar Souvenir», μου λέει, δίνοντας το στίγμα των συνεργασιών που κάνει για τα διάφορα pop up events σε εστιατόρια ή άλλους χώρους στο νησί.

Σε εκείνο το σημείο μου αποκαλύπτει πως θα της άρεσε και θα ήθελε να πάει κάπου λίγο έξω από την πόλη και να φτιάξει ένα μικρό εστιατόριο των 30-40 ατόμων, με το δικό της χωράφι και τα δικά της προϊόντα, όπως ακριβώς γίνεται στα καλά εστιατόρια στο εξωτερικό.

«Δεν είναι εφικτό να ανοίξω εστιατόριο στην πόλη. Η Λεμεσός δεν είναι για τους Λεμεσιανούς πλέον».

Η Χλόη Σταύρου, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, θα βρεθεί στη Λευκωσία, στο Bar Souvenir, ως φιλοξενούμενη σεφ, ετοιμάζοντας ένα set menu με 8 μικρά πιάτα (προσφέροντας μάλιστα και vegan εκδοχή), ενώ ειδικά για τη βραδιά θα δημιουργηθεί και ένα wine list με natural wines.

>>Διάβασε περισσότερα για το event «chef takeover» ΕΔΩ

Instagram: @barlicguttercooks