ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Χρυσάνθη με την στεντόρεια φωνή

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Την Χρυσάνθη την γνώρισα πριν από δέκα περίπου χρόνια, σε μια φιλική συγκέντρωση. Ήρθε με την κιθάρα της και με έκανε να γυρίσω απότομα το κεφάλι και να πατήσω το κουμπί του θαυμασμού, όταν μετά από παραγγελιά της παρέας,  τραγούδησε με το δικό της ξεχωριστό ηχόχρωμα τις «Μέλισσες» της Φωτεινής Βελεσιώτου. Δεν το είχα ξανακούσει και ήταν ένα τραγούδι το οποίο έγινε αγαπημένο μέσα από την μελωδική και ιδιαίτερη φωνή της. Από τότε, όταν η παρέα έκανε πάρτι, ήταν η επίτιμη καλεσμένη που περιμέναμε πως και πώς να έρθει η στιγμή που θα βγάλει την κιθάρα από την θήκη και να μας ταξιδέψει με τις μελωδίες της.

Στις 6 Νοεμβρίου 2021 η Χρυσάνθη βρέθηκε στο The voice και έκανε τους κριτές να γυρίσουν όλοι ακούγοντας την να ερμηνεύει μοναδικά την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη προκαλώντας μας θαυμασμό, δέος και συγκίνηση με την στεντόρεια φωνή της.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά από εκείνη την βραδιά ακολούθησε την φωνή της καρδιάς της που και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά είναι γεγονός και είναι έτοιμη να την παρουσιάσει στο κοινό την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Με αφορμή αυτή την βραδιά που θα είναι γεμάτη «Αλήθειες» η Χρυσάνθη Σχίζα,  ενώνει το παζλ με τις αλήθειες της ζωής της και μας το παρουσιάζει σε μια μοναδική συνέντευξη.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στην μουσική;

Το ταξίδι της μουσικής ξεκίνησε μαζί με το ταξίδι της ζωής μου θα έλεγα, αφού από τότε που ήμουν βρέφος υπήρχε η μουσική στη ζωή μου με μια μητέρα μουσικό. Η πρώτη εμφάνιση μου σε κοινό έγινε σε ηλικία των 6 ετών όταν τραγούδησα σε μια εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού Κερύνειας.

Η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Αλήθειες». Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο;

Γιατί μέσα από τα τραγούδια του δίσκου εκφράζονται συναισθήματα και «αλήθειες» της ζωής. Επίσης ο τίτλος προέρχεται από το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το ομότιτλο τραγούδι «Αλήθειες».

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις; Πόσο εύκολο είναι να ανελιχθείς;

Δυσκολίες αρκετές. Τίποτε δεν χαρίζεται στη ζωή όπως είχαμε συζητήσει και παλαιότερα. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στο στόχο και να πιστεύεις τόσο πολύ σε αυτόν, γιατί οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, η εμπορικότητα της μουσικής, ο τεράστιος όγκος δεδομένων που λαμβάνουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τόσα νέα παιδιά που προσπαθούν καθημερινά να βιοποριστούν και να ανελιχθούν μέσα από τη μουσική. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η επιτυχία, αλλά να απολαμβάνεις και να περνάς όμορφα το ταξίδι, τη διαδρομή.

Γράφεις στίχους;

Γράφω τα βιώματα και τα συναισθήματά μου σε στίχους. Ήμουν ακόμα δημοτικό όταν άρχισα να γράφω τα πρώτα στιχάκια για αυτά που με προβλημάτιζαν σαν παιδί.

Πες μας την ιστορία πίσω από τους στίχους κάποιου τραγουδιού σου.

Το τραγούδι «Αλήθειες», του οποίου ο τίτλος ήταν αρχικά «Να μιλάμε με αλήθειες», τίτλο τον οποίο έχω δώσει στην μουσική μου παράσταση.

Το είχα γράψει στις 14 Φεβρουαρίου 2021 για να εκφράσω τα συναισθήματα που είχα για έναν άνθρωπο. Αυτό είχε γίνει λίγες μέρες πριν πάρω την απόφαση να κυκλοφορήσω τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο. Ίσως αυτή να ήταν και η μεγάλη αφορμή.

Τι είναι για εσένα η μουσική;

Μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, τα λόγια, τα συναισθήματα, ο πόνος, η χαρά, που δεν μπορούν καλύτερα να εκφραστούν παρά μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους.

Πες μου μια όμορφη και μια άσχημη στιγμή από την καλλιτεχνική σου καριέρα

Μια όμορφη στιγμή ήταν όταν γύρισαν και οι τέσσερις κριτές στο The Voice! Η συγκίνηση ήταν μεγάλη αφού το τραγούδι, «Όμορφη Πόλη», το αφιέρωσα στην κατεχόμενη Πόλη του πατέρα μου, την Κερύνεια.

Άσχημη στιγμή ήταν όταν τραγουδούσα σε μια εκδήλωση επι παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και μπροστά από κάμερες και άλλους επίτιμους καλεσμένους, λόγω ενός ατυχούς γεγονότος τα μεγάφωνα σφύριξαν για κάποια δευτερόλεπτα πάρα πολύ δυνατά που νόμιζα στιγμιαία πως κουφάθηκα.

Πώς φαντάζεσαι ιδανικά το μέλλον σου;

Θέλω να έχω ηρεμία στη ζωή μου, υγεία και να απολαμβάνω τις στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Εύχομαι να συνεχίσω να είμαι δημιουργική, να είμαι δραστήρια και να γράφω τραγούδια που να τα αγκαλιάζει ο κόσμος.

Με ποιόν μεγάλο καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς;

Εννοείται υπάρχουν πάρα πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες που θα ήταν τιμή μου να συνεργαστώ και η λίστα είναι μεγάλη. Ένα εφηβικό μου όνειρο είναι να συνεργαστώ με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, που εκτιμώ ιδιαίτερα και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.

Θα μετακόμιζες Ελλάδα για χάρη της καριέρας σου;

Οι άνθρωποι, οι φίλοι μου είναι εδώ, ένας σημαντικός λόγος για το ότι δεν έχω φύγει από την Κύπρο ακόμα. Δεν μου αρέσει όμως ως άνθρωπος να αποκλείω πράγματα. Αν έρθει στον δρόμο μου κάποια ευκαιρία που να απαιτεί να μετακομίσω στην Ελλάδα θα την αξιολογήσω ανάλογα.

Τι να περιμένουμε από το event που ετοιμάζεις 13 Οκτώβρη;

Σίγουρα κατάθεση ψυχής, αφού είναι η πιο σημαντική συναυλία της μέχρι τώρα πορείας μου. Μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς μου, θα παρουσιάσουμε όλα τα τραγούδια του δίσκου και θα μιλήσουμε με «αλήθειες».

και 16 γρήγορες ερωτήσεις για το τέλος

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι όταν ήσουν μικρή;
Να παίζω Κομάντος
Ποιο ήταν το αγαπημένο σου τραγούδι όταν ήσουν μικρή;
Λογαριάσατε Λάθος του Γιώργου Νταλάρα
Παντελόνι ή φούστα;
Παντελόνι
Ζεστό καφέ ή κρύο;
Ζεστό
Θάλασσα ή βουνό;
Θάλασσα
Καλοκαίρι ή χειμώνας;
Καλοκαίρι φορ έβερ
Γλυκό ή αλμυρό;
Γλυκό
Αγαπημένο ποτό;
Μαστίχα
Aγαπημένο φαγητό;
Sushi
Σπίτι ή διαμέρισμα με θέα;
Σπίτι με θέα
Κέντρο πόλης ή προάστια;
Προάστια
Αγαπημένη γυναίκα ερμηνεύτρια;
Χάρις Αλεξίου
Αγαπημένος άντρας ερμηνευτής;
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Αγαπημένο ροκ τραγούδι;
Summer of 69. Μπορεί να μην με πάει στο 1969, αλλά σίγουρα με πάει στο 2009, όπου το τραγουδούσαμε πολύ στις σπουδές.
Αγαπημένη μπαλάντα;
Απουσία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Το πιο ερωτικό σημείο του νησιού;
Το ηλιοβασίλεμα στον Ακάμα
Ο αγαπημένος σου στίχος;
«της αγάπης την ουσία τη μετρώ στην απουσία,
Κι όλο γίνομαι κομμάτια πράσινα γλυκά μου μάτια»

Δείτε λεπτομέρειες για το event ΕΔΩ