ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παναγιώτη, πώς επιλέγουμε κρασί σε ένα εστιατόριο;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Κύπριος sommelier Παναγιώτης Δανιήλ απαντά σε δέκα απορίες μας σε σχέση με το κρασί.

Πώς επιλέγουμε κρασί σε ένα εστιατόριο που προτείνει 500 διαφορετικά κρασιά, πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά έναν οινοχόο, πότε λέμε ότι ένα κρασί είναι value for money, ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα κυπριακά κρασιά στο wine list του, ενώ δεν παραλείπουμε να θέσουμε και την ερώτηση κατά πόσο αυτή την περίοδο υπάρχει κάποιο trend σε σχέση με το κρασί.

«Ο οινοχόος είναι το άτομο που θα πάρει τον πελάτη εκεί που το ένστικτό του και οι αναμνήσεις του τον κάνουν να νιώθει πιο καλά με την κατάποση του οίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από τις απαντήσεις, δίνοντας το στίγμα για το πόσο δύσκολη αλλά και πόσο μαγική συνάμα είναι η δουλειά ενός Οινοχόου.

Πώς επιλέγουμε κρασί σε ένα wine bar ή εστιατόριο που διαθέτει wine list με 500 ετικέτες;
Η επιλογή ενός κρασιού σε τέτοια μέρη αποτελεί πάντοτε μια εμπειρία. Αν ο πελάτης έχει αγαπημένη ποικιλία κρασιού ή αγαπημένη οινοπαραγωγική περιοχή, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν όχι, τότε ξεκινά ένα ωραίο ταξίδι ανά τον κόσμο, μαζί με τον οινοχόο, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο.

Ένας sommelier με ποια κριτήρια προτείνει κρασί στους εκάστοτε πελάτες του;
Καταρχάς, ο οινοχόος πρέπει να γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του τις ετικέτες κρασιού που διαθέτει. Από εκεί και πέρα, τα κριτήρια είναι ο συνδυασμός φαγητού και κρασιού, η παρέα και ο λόγος ανοίγματος ενός μπουκαλιού κρασιού, και φυσικά τα χρήματα που ο πελάτης είναι διατεθειμένος να ξοδέψει για μια φιάλη κρασιού.

Πρέπει πάντοτε να εμπιστευόμαστε τυφλά έναν οινοχόο;
Φυσικά και όχι. Ο οινοχόος είναι το άτομο που θα πάρει τον πελάτη εκεί που το ένστικτό του και οι αναμνήσεις του τον κάνουν να νιώθει πιο καλά με την κατάποση του οίνου. Ο οινοχόος είναι το άτομο που θα δώσει τη σπίθα στον πελάτη για να ανακαλύψει καινούργιες εμπειρίες.

Πώς αξιολογούμε αν ένα wine list είναι αξιόλογο; Τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Αρκετά καλή ερώτηση. Ένας βασικός κατάλογος κρασιού πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα τις βασικές εκδόσεις, αφρώδη, κόκκινα, λευκά, ροζέ. Από εκεί και πέρα, έρχεται ο τύπος του εστιατορίου / wine bar που θέλει να προωθήσει ο οινοχόος, όπως για παράδειγμα η επιλογή από χώρες / περιοχές, διαφορετικές χρονιές του ίδιου κρασιού, τα γλυκά κρασιά, και φυσικά επιλογή κρασιών από διαφορετικές τιμές.

Εκτός από Οινοχόος, ο Παναγιώτης Δανιήλ είναι επίσης manager στο πολύ όμορφο παφίτικο wine bar Labyrinthus, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή κοντά στην Πλατεία Δημαρχείου.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο;
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω το νησί μας, μιας και έχουμε πάρα πολλή ιστορία στο θέμα κρασιού, αλλά ας ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Σε Γαλλία, σίγουρα το Bordeaux είναι η πρώτη υπερκλασάτη περιοχή, η Βουργουνδία είναι η δεύτερη επιλογή μιας και εκεί βγαίνουν ίσως τα καλύτερα κόκκινα pinot noir και λευκά chardonnay του κόσμου μας. Επίσης, η περιοχή Provence είναι πλέον συνώνυμη με τα ροζέ κρασιά, αλλά και τα κρασιά του Loire Valley είναι διάσημα για τα λευκά sauvignon blanc και για τα φινετσάτα κόκκινα cabernet franc. Η Ιταλία είναι όντως η πιο ερωτική χώρα και στο θέμα του κρασιού -εδώ θα αναφέρω την Τοσκάνη και το Μπαρόλο, με τα τεράστια τους κόκκινα κρασιά. Σε σχέση με την Ισπανία, οι δυο περιοχές που θα ήθελα να αναφέρω είναι η Ριόχα με τα αθάνατα κόκκινα κρασιά της, και η Ριμπέρα ντε Ντουέρο με τις διεθνείς ποικιλίες να δίνουν νέα ζωντάνια στη χώρα. Η Ελλάδα, από Πελλοπόνησο -με τη Μαντινεία και τη Νεμέα-, ως τη Σαντορίνη και την Κρήτη με γοητεύει. Από τις νέες χώρες θα αναφέρω τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία, που έχουν πλέον εδραιωθεί σε όλους τους κατάλογους κρασιών ανά τον πλανήτη.

Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια στο νησί με αξιόλογες λίστες;
Φυσικά. Στους φίλους του κρασιού, σε όλο το νησί, είτε απαιτητικοί είτε όχι, τους δίνεται πλέον η επιλογή να ταξιδέψουν μέσω ενός ποτηριού κρασιού. Για αυτό ευθύνονται οι εξαιρετικοί επαγγελματίες οινοχόοι σε όλο το νησί. Να πω απλώς ότι πολύ πρόσφατα, μέλος μας ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι σε διεθνή διαγωνισμό οινοχόων.

Διάβασε επίσης: Καλύτερος Sommelier των Βαλκανίων ο Κύπριος Σωτήρης Νεοφυτίδης


Πότε λέμε ότι ένα κρασί είναι
value for money; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου μια παρεξηγημένη φράση. Για τον καθένα από εμάς ο όρος αυτός διαφέρει ανάλογα με τα ‘θέλω’ μας. Για εμένα, για παράδειγμα, ένα value for money κρασί θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις προσδοκίες μου σε γεύση, σώμα, ένταση, αλλά και επίγευση.

Τα κυπριακά κρασιά είναι value for money;
Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Και αυτό φαίνεται από τα διεθνή βραβεία που παίρνουν τα πλείστα κρασιά μας σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό.


Διάβασε επίσης: Σε αυτό το αρχοντικό του 1907 θα βρεις 500 και πλέον ετικέτες κρασιού

Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα κυπριακά κρασιά στο wine list σας;
Είμαστε τυχεροί ως οινοχόοι, αφού τα οινοποιεία μας μάς δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε κυπριακές γηγενείς ποικιλίες που πριν 10 χρόνια δεν μπορούσαμε. Θα σταθώ σε δυο ποικιλίες, τη λευκή ποικιλία Βασίλισσα και την ερυθρή ποικιλία Μαραθεύτικο, η οποία πιστεύω πως είναι η κορυφαία μας τοπική κόκκινη ποικιλία κρασιού.

Υπάρχει κάποιο trend αυτή την περίοδο σε σχέση με το κρασί;
Αστειευόμενος θα πω πως οι κλασσικές περιοχές κρασιού ανά τον κόσμο είναι πάντα στη μόδα και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει ποτέ. Σε σχέση με το νησί μας, πιστεύω ότι τα κυπριακά οινοποιεία με τις γηγενείς ποικιλίες εξελίσσονται στα επόμενα αστέρια. Επίσης, ένα μεγάλο κύμα αλλαγής από οργανικά και βιολογικά κρασιά σύντομα θα μας χτυπήσει δυνατά την πόρτα. Τα orange wines είναι επίσης ένα trend που ανεβαίνει πάρα πολύ, και ήρθε για να μείνει.

Διάβασε επίσης:
Τα πορτοκαλί κυπριακά κρασιά
Είναι η οινοποίηση σε πιθάρι ένα νέο trend στην παραγωγή κρασιών;