ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παναγιώτη, πώς προέκυψε η ιδέα για το Cyprus Craft Beer Festival;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Παναγιώτης Σάββα, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ στο νησί το οποίο τιμά και αναδεικνύει τις εγχώριες craft μπίρες, μιλά στο WiZ λίγες μόνο ώρες πριν το event του Σαββάτου.

Μας μιλά για το πρόγραμμα, για τις μπίρες και τις street food γεύσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, για τη μουσική που θα «ντύνει» το event, για τους στόχους του σε σχέση με το ωραίο αυτό φεστιβάλ, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την άποψή του σε σχέση με το πού στεκόμαστε ποιοτικά στην παραγωγή craft μπύρας στο νησί.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση του Cyprus Craft Beer Festival;
Η ιδέα για ένα φεστιβάλ με craft μπίρες υπάρχει στο μυαλό μου από τον πρώτο καιρό που δοκίμασα, αλλά και ασχολήθηκα με την craft μπίρα, πίσω στο μακρινό (πλέον) 2011. Ως ένας «non beer drinker» που ανακάλυψε, απόλαυσε (και απολαμβάνει) και αγάπησε την craft beer (ναι, δεν ήμουν πάντα cocktail oriented, βασικά η μπίρα έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το πώς εξελίχθηκα επαγγελματικά στο κομμάτι του κοκτέιλ και των μπαρ, αλλά και γενικά, το πώς το craft κίνημα που ξεκίνησε με την craft beer έπαιξε τον ρόλο του στον κόσμο των μπαρ. Αυτό φυσικά είναι προσωπική μου άποψη, αλλά και άλλη ιστορία. Ταυτόχρονα, ως ένας άνθρωπος που η διοργάνωση events είναι μέρος της δουλειάς του, νομίζω το φεστιβάλ ήταν μονόδρομος. Φυσικά, τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, αλλά ο σκοπός του φεστιβάλ παραμένει ίδιος: να γνωρίσει ο κόσμος την craft μπίρα. Άλλωστε, από το 2011 και μετά φέρω μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εξάπλωση της κουλτούρας της craft beer στην Κύπρο και στην μύηση του κόσμου στον θαυμαστό κόσμο της αληθινής craft beer. Events σχετικά με craft beer, από πλευράς μου, έγιναν και γίνονται από τότε (από το 2011 και μετά), σε μικρότερη κλίμακα, αλλά νομίζω φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα φεστιβάλ μπίρας που… βασικά έχει να κάνει με μπίρα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι μαζί μας στο φεστιβάλ θα έχουμε έξι από τα πιο αξιόλογα craft breweries της Κύπρου, τα οποία θα σερβίρουν μπίρες από τη γκάμα τους (20+ craft beers).

«Φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα φεστιβάλ μπίρας που… βασικά έχει να κάνει με μπίρα». 

Πόσο δυσκολεύτηκες να πείσεις όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν;
Καθόλου! Οι μικροί παραγωγοί αλλά και οι true craft παραγωγοί αποτελούν ένα community που σέβεται τη μπίρα. Αν και εσύ σέβεσαι τη μπίρα, τότε όλα είναι εύκολα. 

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Λοιπόν, το πρόγραμμα είναι απλό: στις 5 ξεκινάμε με μουσική, μπίρες και street food, στις 5:30 θα είναι το σεμινάριο «Παραγωγή μπίρας στο σπίτι», το οποίο θα λάβει χώρα στο Ohouse co-working space (δίπλα μας) και θα το παρέχει το Cyprus Homebrew Association και τέλος στις 7 οι ρυθμοί θα ανέβουν από τον DJ Petro Pavlou, ο οποίος θα βρεθεί πίσω από τα decks. Εδώ να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν: coffee station από το Pauls coffee roasters, καταστήματα με pop culture, analog photography & hot sauce, ειδικό κατάστημα με craft beer for take away (pop up bottle shop), bar που θα σερβίρει beer cocktails & souvenirs από το Not just a souvenir.

Διάβασε επίσης: Ένα φεστιβάλ μπίρας στην Κύπρο μόνο με μικρούς παραγωγούς

Να έρθουμε με διάθεση να πιούμε ωραίες μπίρες;
Εννοείται! Ωραίες craft μπίρες, limited edition craft beers, αλλά και μπίρες από ένα ολοκαίνουργιο brewery στο μπαρ μέσα (beer cocktail bar). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το φαγητό οπότε, θα έχουμε ωραίο street food από τους The Potbelly, Omni Honest Food & Lazaris Bakery bar.

Όσο θέλεις να έχεις πάνω σου την ταμπέλα του craft, πρέπει να συμπεριφέρεσαι αλλά και να πράττεις σαν ένας true craft brewer. 

Τι θα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας από το φεστιβάλ;
Γνώση, γεύσεις, αλλά φυσικά και μπίρα για το σπίτι από το pop up bottle shop μας.

Ποιοτικά, που στεκόμαστε στην παραγωγή craft μπύρας; Ποια είναι η δική σου άποψη;
Σε αρκετά ψηλά επίπεδα μπορώ να πω. Φυσικά, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Η άποψή μου είναι απλή, όσο θέλεις να έχεις πάνω σου την ταμπέλα του craft, πρέπει να συμπεριφέρεσαι αλλά και να πράττεις σαν ένας true craft brewer.  Η craft beer έχει να κάνει με πειραματισμούς, νέες γεύσεις και γενικά με τη φιλοσοφία του διαφορετικού, του καλού διαφορετικού. Δεν είναι μόνο η IPAs. Είναι η παλαίωση σε βαρέλια, είναι το να σκέφτεσαι έξω από το κουτί, είναι ο πειραματισμός στη γεύση και στην διαδικασία, είναι γενικά πολλά πράγματα αλλά πάνω από όλα είναι η ποιότητα, συν η φιλοσοφία «support local». Αυτά (και άλλα πολλά) είναι που ξεχωρίζουν μια true craft από μία fake craft (μικροζυθοποιεία τα οποία ανήκουν σε κολοσσούς).

Τι στόχους έχεις σε σχέση με το Cyprus Craft Beer Festival;
Να φτάσουμε τα επίπεδα του εξωτερικού σε επίπεδο φεστιβάλ, αλλά και μπιρών. Nα δούμε breweries και κόσμο να ταξιδεύει στη χώρα μας για να παρευρεθεί στο φεστιβάλ. Να βλέπουμε κάθε χρόνο καινούργιες μπίρες, καινούργιες γεύσεις και καινούργιους ανθρώπους να αγαπούν το craft brewing.

Τι άλλο υπάρχει στα σκαριά από τη Sunmoon Hospitality;
Πολλά! Αλλά προς το παρόν όλη η ενέργεια είναι πάνω στο «Cyprus Craft Beer Fest», το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και η ώρα 17:00, στον δρόμο μπροστά από το Sunmoon Creative Space. Αμέσως μετά έρχεται το Scalifornia Fest, τον προσεχή Σεπτέμβριο!


*Ο Παναγιώτης Σάββα είναι bartender, κάνει consulting σε χώρους εστίασης, ενώ έχει και πάθος με τα παλαιωμένα κοκτέιλ. Η σχέση του με την εστίαση μετρά μια δεκαπενταετία, μπροστά και πίσω από τα bars, ενώ ο ίδιος έχει εξειδικευτεί στα craft spirits και τις craft μπύρες. Στην παρούσα φάση διατηρεί το Sunmoon Creative Space, ένα cocktail club, αλλά και το agency Sunmoon Hospitality που ειδικεύεται στο consulting για χώρους εστίασης.