ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

''Πού λες εσύ;'': Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Μαριλένας Ταπάκη, στις βιβλιοθήκες των σχολείων

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

H Mαριλένα Ταπάκη γεννήθηκε το 1998 στην Λευκωσία όπου και μεγάλωσε. Στα 17 της χρόνια πήγε για σπουδές αρχικά στην Αγγλία όπου και ολοκλήρωσε το πρώτο της πτυχίο στο Biological Sciences (Βιολογία). Δούλεψε για ένα χρόνο στη Σουηδία σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Στη συνέχεια έκανε το πρώτο της μεταπτυχιακό στο Biomedicine (Βιοϊατρική) στην Ολλανδία και τώρα διανύει τον δεύτερο και τελευταίο χρόνο του δεύτερου της μεταπτυχιακού στο Genetic Counselling (Γενετική Συμβουλευτική) στην Ιταλία. Η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια έφτασε στα χέρια μου πριν μερικές μέρες έχει τίτλο «Πού λες εσύ» και ομολογουμένως είναι αξιέπαινη. Δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω βιβλίο θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό αφού σύντομα θα τοποθετηθεί στα ράφια των βιβλιοθηκών των σχολείων. Πρόκειται για ένα βιβλίο κόντρα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις όπου μέσα από τις σελίδες του οι συμμετέχοντες- αναγνώστες με διασκεδαστικό τρόπο εμπλέκονται ενεργά, ζωντανεύοντας την ιστορία του βιβλίου.

Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσεις να γράφεις το συγκεκριμένο βιβλίο;

Πριν 3 χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρισκόμουν στην Ολλανδία όπου έκανα το πρώτο μου μεταπτυχιακό στην Βιοϊατρική. Μια μέρα πού απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν μια τυχαία μέρα μπήκα μέσα σε ένα ασανσέρ γεμάτο χρώματα, σχέδια και ρίγες. Μέσα στο ασανσέρ μπαινόβγαινε κόσμος, όμως όλοι φορούσαμε μάσκες. Αυτό που μπορούσα κυρίως να διακρίνω ήταν τα μάτια και τα μαλλιά. Προβληματίστηκα ως προς το ποιος μπορεί να ήταν ο καθένας που μπαινόβγαινε στο ασανσέρ και πού μπορεί να πήγαινε. Διερωτήθηκα για το πόσο εύκολα ίσως κάνουμε υποθέσεις για κάποιον με βάση μόνο την εμφάνιση του. Το ίδιο βράδυ, αυθόρμητα ξεκίνησα να γράφω τις σκέψεις μου και τότε μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο. Η αρχική ιδέα, οι ήρωες και το μήνυμα που ήθελα να δίνει το βιβλίο ήταν τόσο ξεκάθαρο για μένα που παρέμεινε το ίδιο μέχρι το τέλος, σαν να έπρεπε απλά να γίνει.

Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται τα βιβλίο σου; Πιστεύεις ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Το βιβλίο μου είναι παιδικό αλλά αφορά όλους. Το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου ήταν να δημιουργήσω ένα βιβλίο που να μπορεί να διαβάζεται από ενήλικες και παιδιά κάθε ηλικίας ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Επιπρόσθετα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το συγκεκριμένο βιβλίο συστήνεται ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό στο μάθημα Αγωγής Υγείας κυρίως για τις τάξεις Γ’ μέχρι Στ’ δημοτικού.
Η απόφαση μου να γράψω παιδικό βιβλίο δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στο ότι μέχρι και σήμερα λατρεύω να διαβάζω παιδικά βιβλία γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτά με μια ιδιαίτερη απλότητα αναδύονται πολλά και σημαντικά μηνύματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις;

Μέσω του βιβλίου μου θα ήθελα να προβληματίσω μικρούς και μεγάλους ως προς τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και να προτείνω μια διαφορετική οπτική. Όλοι έχουμε προσχηματισμένες αντιλήψεις που προέρχονται από την οικογένεια και την κοινωνία μας και είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό. Οι προκαταλήψεις όμως μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα όπως διάκριση, περιθωριοποίηση, άνιση μεταχείριση κ.α αλλά κυρίως να περιορίσουν την ικανότητα κάποιου να σκέφτεται κριτικά και ανοιχτόμυαλα.
Φυσικά, δεν είμαι εδώ για να διδάξω αλλά για να προβληματίσω και να ανοίξω ένα διάλογο πάνω σε ένα θέμα που δεν συζητούμε συχνά, Με λίγα λόγια να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου ως προς το να αλλάξει θετικά η κοινωνία μας ξεκινώντας από τα παιδιά που είναι το μέλλον μας.

Πως ξεκίνησες; φανταζόσουν ποτέ ότι θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό, ότι θα μπει στις βιβλιοθήκες των σχολείων, πως προέκυψε αυτό και πως νιώθεις;

Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο δεν είχα καμία προσδοκία. Το έγραφα απλά για μένα μέσα σε αεροπλάνα, τρένα, περιμένοντας να τελειώσουν τα πειράματα στο εργαστήριο και όπου αλλού έβρισκα έμπνευση.
Με την ολοκλήρωση του βιβλίου, το υπουργείο παιδείας χωρίς ενδοιασμούς, πίστεψε στο βιβλίο μου και στην συνέχεια το ενέκρινε ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα αγωγής υγείας στα δημοτικά σχολεία. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό που θα παρέχεται σύντομα δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του βιβλίου. Νιώθω πολύ ευγνώμων που το Υπουργείο Παιδείας συνδυαστικά με τον χορηγό, το ελεγκτικό γραφείο Κυριάκου και Ταπάκη, συμβάλουν έτσι ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ταξιδέψει σε όλες τις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων παγκύπρια δωρεάν και να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

Εσύ στα παιδικά σου χρόνια διάβαζες παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάσαι μέχρι σήμερα και για ποιο λόγο;

Όταν ήμουν μικρή διάβαζα πολλά παιδικά βιβλία στα ελληνικά και στα αγγλικά. Έχω έντονες μνήμες με εμένα σαν παιδί να μετροφυλλώ βιβλία. Ένα από τα βιβλία που έρχονται αμέσως στο μυαλό μου είναι ο Έλμερ, κατ’ ακρίβεια μια σειρά από βιβλία με το πολύχρωμο ελεφαντάκι, ένα ελεφαντάκι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό!

Πως θα μπορούσαν οι μικροί και οι μεγάλοι αναγνώστες να γνωρίσουν από κοντά το βιβλίο 

Το βιβλίο «Πού λες εσύ» πλαισιώνεται από μια δραματοποιημένη διαδραστική αφήγηση από το Red Stage Theatre, σε σκηνοθεσία και εκφώνηση Ελένης Οδυσσέως, χορογραφημένη από τον Γιώργο Οδυσσέως και με την ηθοποιό Άντρεα Λαζαρίδου. Η δραματοποιημένη παρουσίαση πλαισιώνεται από ένα τραγούδι με σύνθεση, ενορχήστρωση και εκτέλεση από την Ελεονώρα Ρούσου και δικά μου στιχάκια. Τη συγκεκριμένη παρουσίαση μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει στις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις όπως στο φεστιβάλ Πάμε Καϊμακλί το Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης στο Nicosia Bookfest στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Να σημειώσω ότι η θεατρική δραματοποιημένη παρουσίαση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να ταξιδέψει στα σχολεία αφού προσκληθεί. Όλοι μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις του βιβλίου μέσω των social media (facebook: Bookla books, Instagram: booklabooks, tiktok:booklabooks).

Υπάρχουν σκέψεις για επόμενο βιβλίο;

Προς το παρών θέλω να ζήσω το τώρα και να απολαύσω όσα θα ακολουθήσουν μετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Η συγγραφή για μένα είναι κάτι που εκφράζει την δημιουργική πλευρά μου και θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω στο μέλλον.