ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σόφη, από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα τραγούδια σου;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Λίγο μετά την ολοκλήρωση κάποιων σόλο εμφανίσεων στην Αγγλία, στο πλαίσιο μιας μίνι περιοδείας, και λιγότερο από ένα μήνα πριν την εμφάνιση στον Φέγγαρο, η Σόφη Φετοκάκη μιλά στο WiZ.

Μια πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνις, με καταγωγή από την Κύπρο, της οποίας το πρώτο σόλο άλμπουμ με τίτλο «Abundance» έχει αποσπάσει το εξαιρετικό σχόλιο «One of my all-time favourite albums of 2021», από τη Sara Mohr-Pietsch του BBC Radio 3.

Έχοντας κατά νου αυτό, αλλά και πως ένα από τα κομμάτια του δίσκου το έχει γράψει για ένα πεύκο, δεν έχασα την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί της, ζητώντας μεταξύ άλλων να μου πει από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα τραγούδια της.

Όντας στο τρένο, περιοδεύοντας στην Αγγλία, ποια εικόνα που είδες τις τελευταίες μέρες σε έκανε να χαμογελάσεις;
Το ωραίο -όταν ταξιδεύεις με το τρένο στην Αγγλία- είναι ότι βλέπεις όμορφες εικόνες στους τόπους απ’ όπου περνάς. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα μου έλειψε. Η ομορφιά των τοπίων είναι κάτι με το οποίο άνετα μπορώ να συνδεθώ.

Τι κάνεις τις ώρες που ταξιδεύεις, ή έστω τις ώρες που έχεις μεταξύ των συναυλιών, για να γεμίσεις τον χρόνο σου;
Αυτό το διάστημα διαβάζω βιβλία. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του διδακτορικού μου, αυτό ήταν κάτι που μου είχε λείψει. Οπότε, τώρα που το τελείωσα, απολαμβάνω την επιστροφή στα βιβλία.

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα ή εικόνα που σε ενέπνευσε για να γράψεις ένα τραγούδι;
Το τελευταίο ολόκληρο τραγούδι μου το έγραψα για ένα δέντρο, ένα πεύκο. Ένα τεράστιο πεύκο, που πήγαινα και το έβλεπα κάθε μέρα, σαν τελετή. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2020, που βρισκόμουν στη Θάσο, στο πρώτο lockdown. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκίνησα να γράφω μια μελωδία στην κιθάρα, θυμούμενη την εμπειρία που είχα εκεί. Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε το τραγούδι με τίτλο «Grandmother Pine».

Από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα τραγούδια σου;
Στιχουργικά, συνήθως τα θέματα είναι πολύ προσωπικά, για κάτι πολύ συγκεκριμένο που έγινε, μια συγκεκριμένη εμπειρία που είχα. Πολλές φορές έχουν σχέση με τη φύση, εννοώντας την ανανέωση που νιώθω και παίρνω από τη φύση. Τραγούδια όμως προκύπτουν και μέσα από συναισθηματικές αλλαγές, μεταμόρφωσης που βιώνω. Μουσικά, τα τραγούδια μου συνδυάζουν αρμονικά και κιθαριστικά στοιχεία από την αγγλική και την αμερικάνικη folk μουσική, με αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό από άλλες παραδόσεις.

Στην πιο πρόσφατη δουλειά σου, με τίτλο «Abundance», τι θα ακούσουμε;
Στον δίσκο υπάρχουν τρία δικά μου τραγούδια, δύο κλασσικά κομμάτια που είναι προϊόν πειραματισμού, ενώ τα υπόλοιπα είναι παραδοσιακά κομμάτια από Ελλάδα, Αμερική, Βραζιλία, Ιταλία. Πάνε αρκετά χρόνια που μελετώ τραγούδια από διάφορους τόπους, αντί να μελετώ μόνο έναν τόπο και μια παράδοση. Και επειδή αυτός είναι ο πρώτος σόλο δίσκος μου, ήθελα να τα συνδυάσω όλα μαζί -την κλασσική εκπαίδευση και τα δικά μου τραγούδια, έτσι ώστε να κάνω ένα statement για την καλλιτεχνική μου ταυτότητα.


Η οποία δουλειά εκθειάστηκε από την παρουσιάστρια του
BBC, Sara Mohr-Pietsch, ως «ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2021». Πώς δέχτηκες αυτό το σχόλιο;
Έψαχνα να δω ποιος από τους φίλους μου στην Αγγλία μπορεί να της έστειλε το άλμπουμ, αλλά απ’ ότι φαίνεται μάλλον το ανακάλυψε μόνη της. Μάλιστα, έπαιξε δύο κομμάτια στο BBC3, κάνοντας μαζί εκείνο το πολύ όμορφο σχόλιο. Ξέροντας πως το κομμάτι που αφορά στην προώθηση μιας δουλειάς είναι πολύ ζόρικο, θα έλεγα πως αυτό που έγινε ήταν πολύ βοηθητικό και μου έδωσε ενέργεια έτσι ώστε να προσπαθήσω να το δώσω σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Εκτός από το υλικό του εν λόγω δίσκου, τι άλλο θα παρουσιάσεις στον Φέγγαρο;
Θα παίξω και μερικά καινούργια τραγούδια που γράφτηκαν μετά τον δίσκο. Γενικά, το πρόγραμμα της συναυλίας θα έχει τη φιλοσοφία του δίσκου, με παραδοσιακά ακούσματα, κάποια δικά μου τραγούδια, αλλά και μια διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι η επαφή με τον κόσμο, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται μαζί με το κοινό.

Ποια από τα υπόλοιπα acts του Φέγγαρου έχεις σημειώσει ήδη;
Ξέρω ότι θα έρθει ξανά η Marina Satti, η οποία με ενδιαφέρει πολύ. Αν και δεν είναι κάτι που θα ακούσω συχνά, εντούτοις τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη και ανθρώπου. Θεωρώ ότι αυτά που κάνει με την ελληνική παράδοση, όχι μόνο μουσικά αλλά και αισθητικά και σε εικαστικό επίπεδο, είναι πολύ ενδιαφέροντα. Επίσης, έχω σημειώσει ένα καινούργιο σχήμα που λέγεται Κάλεσμα και ανυπομονώ να ακούσω τη δουλειά τους.

Δεν είναι η πρώτη επαφή σου με την κοινότητα που ονομάζεται Φέγγαρος; Τι αναμνήσεις έχεις; Και τι σου αρέσει σε σχέση με το εν λόγω φεστιβάλ;
Μου αρέσει το πώς φέρνει τον κόσμο μαζί, κάνοντάς το μάλιστα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Και ειδικά στο Μουσικό Χωριό, που έχει μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ενέργεια. Η εκεί εμπειρία μου ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που είχα σε όλη την πορεία μου. Έχεις τόσο πολύ χρόνο μαζί με τους μαθητές, τρώτε μαζί, πίνετε μαζί, μέρα και νύχτα, και άρα μπορείς να έρθεις πολύ κοντά με τον άλλο, να μοιραστείς μια εμπειρία πολύ βαθιά. Και αυτό θεωρώ πως είναι κάτι που συνεχίζει να γίνεται και μετά, στο φεστιβάλ, το οποίο έχει ένα πολύ παρόμοιο vibe. Επίσης, και το χωριό είναι πανέμορφο. Εγώ μένω στη διπλανή Βάβλα και βλέπω τον Κάτω Δρυ από την αυλή μου.

Τι άλλο αγαπάς να κάνεις κάθε φορά που έρχεσαι στο νησί;
Μου αρέσει να συναναστρέφομαι με κόσμο, αφού στην Κύπρο έχουμε μια πολύ δεμένη και δυνατή κοινότητα. Και αυτό είναι κάτι που δεν το βίωσα ποτέ στο εξωτερικό. Το ότι δηλαδή μπορείς να πας κάπου και να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις κόσμο που γνωρίζεις, να περάσεις ωραία το βράδυ σου. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει. Η φύση, επίσης! Μου αρέσει να είμαι κοντά της. Να πηγαίνω στη θάλασσα και στα βουνά.

Ποιο είναι το background σου; Τι άλλο κάνεις εκτός από την τραγουδοποιία;
Ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Έχω διδακτορικό στη μουσική, αλλά και μάστερ στη λογοτεχνία. Δουλεύω με καλλιτεχνικές ομάδες στο θέατρο και στις εικαστικές τέχνες, κυρίως στην ομάδα παραγωγής και στο κομμάτι της μουσικής διεύθυνσης. Η δουλειά μου έχει και ακαδημαϊκό στοιχείο, και είμαι συχνά καλεσμένη ως guest lecturer και συντονίστρια εργαστηρίου σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ασχολούμαι πολύ με το γράψιμο. Σύντομα θα βγει το πρώτο μου βιβλίο ποίησης, από έναν μικρό εκδοτικό οίκο από την Αμερική.

*Η Σόφη Φετοκάκη θα εμφανιστεί στον Φέγγαρο την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 22.15, σε… Secret Location, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Line Up του φεστιβάλ. 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Φέγγαρος 2022.